Ontmoet Rehana Nirhoe, de hardwerkende apothekersassistente die bij de Transvaal Apotheek begon als stagiaire en daar nog steeds met veel plezier werkt. Lees welke veranderingen zij in haar buurt heeft gezien en wat haar favoriete plekken zijn in Den Haag.

Rehana Nirhoe in apotheek Transvaal, foto Robin ButterRehana Nirhoe in apotheek Transvaal, foto Robin Butter

Opgroeien in Transvaal

We zijn ergens eind jaren '70, begin jaren '80 van Suriname naar Nederland gekomen. We hadden nog geen vaste woonplek en hebben we op verschillende plekken gewoond. Zoals Arnhem en daarna nog een tijdje in Haarlem gewoond, voordat we in Den Haag kwamen wonen. Ik heb altijd in Transvaal gewoond en ben er opgegroeid. Ik ging naar de Pretoriusschool in de Pretoriusstraat. Daar kwam ik in de vijfde klas en een paar jaar later ging ik naar de middelbare school. Dat was de Anne Frank MAVO, die zit in Oostbroek. Daarna begon ik met de opleiding voor apothekersassistente. Halverwege de opleiding kreeg ik een stageplek bij de Transvaal Apotheek. Ik heb daar ook mijn diploma gehaald en mocht daar ook blijven omdat ze mij een baan aanboden. Ik ben er blijven plakken, ik zit er nog steeds en waarschijnlijk ga ik daar ook met pensioen.

De buurt beter leren kennen

Ik heb er ook heel dichtbij gewoond, in de Kaapstraat. Toen ik er kwam wonen, kende ik eigenlijk alleen de Paul Krugerlaan, de Kockstraat of de Joubertstraat en alles daaromheen. Zoals de Smitstraat, de Pretoriusstraat met al die zijstraatjes. Het enige wat ik altijd deed was van de MAVO afkomen en direct terug naar huis. Dat was het. Maar toen ik de stappen ging zetten voor huisje-boompje-beestje, kwam ik in een ander gedeelte van Transvaal terecht. Dat was meer bij de Haagse Markt in de buurt en leerde je weer andere straten kennen. Dan zie je het ook wel echt veranderen in de loop der jaren.

Grotere veranderingen en nieuwbouw

Het is zo erg veranderd dat ik mij niet meer kan herinneren hoe het in het begin was. Het Hobbemaplein is erg veranderd en vernieuwd. De Kempstraat en de De La Reyweg zijn ook beide erg veranderd. Maar ook het Kaapseplein. Daar stonden allemaal oude huizen die zijn afgebroken en daar is toen allemaal nieuwbouw voor teruggekomen, allemaal eengezinswoningen. Het Boerenplein dat nu het Mandelaplein heet, is ook veranderd. Ik kan mij helemaal niet meer herinneren hoe het er vroeger uitzag. Het is wel mooier geworden, maar helaas niet goed onderhouden.

Mooie bloemen maar ook veel afval

Na mijn afstuderen konden we een huis kopen in de Kaapstraat. Dat was een appartement, een portiekwoning. Tegenover ons stonden oude woningen. Wij hebben zien gebeuren dat die oude woningen werden afgebroken. De stadsvernieuwing van de jaren '90 heeft een grote impact gemaakt op Transvaal. Toen de nieuwbouwwoningen aan de overkant werden gebouwd, zijn wij verhuisd naar de overkant. Daar hebben we tot vier jaar geleden gewoond.

Als ik nu door de buurt loop of rij, zie ik dat in de afgelopen tijd ook zo veel dingen die anders zijn. Los van dat sommige stukken er aan de ene kant beter uit zijn gaan zien, zoals in de Kaapstraat. De Kaapstraat is een hele brede straat met een midden berm, waar erg mooie plantenbakken staan met bloemen erin. Maar aan de andere kant is er een hoop rommel die veroorzaakt wordt door mensen die in de buurt wonen. Daar hadden wij ook vaak last van toen we er nog woonden. De ondergrondse containers werden zelfs verwijderd omdat mensen toch hun afval naast de containers zette. Maar je zit in de buurt van de Haagse Markt, met veel vis en dus ook veel vogels. Hierdoor kwam er veel afval op straat te liggen.

Het is ook echt merkbaar waar de grens is, waar de straten ook wat schoner eruit beginnen te zien. Het begint bij de De La Reyweg, maar dat is ook echt de grens waar Transvaal stopt en Oostbroek begint.

Zo was er in de buurt eerst een Konmar, daarna werd het een Digros en nu is het een Turkse supermarkt. De Markt is ook vernieuwd en voelt toch anders aan. Het terrein en de Herman Costerstraat. Het is een oude straat met oude woningen, terwijl het achterste gedeelte bij van de Herman Costerstraat en de Hoefkade vernieuwd zijn.

Een veranderende rol voor de Transvaal Apotheek

In de apotheek merk ik ook wel dat in de loop der jaren de klantengroep ook veranderd is. In het begin toen ik er werkte kwamen er met name mensen die in de buurt van de apotheek woonde. Tegenwoordig komen er veel mensen die de Nederlandse taal niet spreken, wat soms voor lastige situaties kan veroorzaken. Maar wij zijn allang niet meer de apotheek zoals het vroeger was. Dat je alleen maar je medicijnen komt ophalen. Normaliter als je verhuist, dan verhuist je apotheek mee naar eentje die dichter bij jou in de buurt zit. We maken mensen mee die juist bij de Transvaal Apotheek willen blijven omdat ze al jaren bij ons zitten. Tegenwoordig komen er zelfs ook bestellingen uit heel Nederland en komen mensen soms ook België, Engeland en Duitsland. De mensen moeten hun bestelling wel zelf op komen halen. We zijn nog een van de weinige apotheken die zelf medicijnen maken.

Groei en maken van eigen medicatie

De apotheek is ontzettend gegroeid in verhouding met hoe de apotheek was toen ik er nog stageliep. Toen was het een standaard apotheek, je komt met het receptje langs, krijgt je medicijnen en klaar. Je had toentertijd kleine apotheken die niet meer gingen investeren in het bereiden van medicijnen of crèmes, wat wel eigenlijk het hoofdvak is van een apothekersassistent. De Transvaal Apotheek is daar wel in gaan groeien en door de jaren heen zijn de regels ook strenger geworden. We maken speciale bereidingen voor kankerpatiënten en terminale patiënten. We leveren morfine infusen en cannabis-olie.

Ik heb nooit gedacht toen ik bij de Transvaal Apotheek stageliep, dat het zo groot kon worden. De eigenaren hebben echt groot uitgepakt en hebben echt gekeken naar waar wij in kunnen groeien. Het begon met de cannabis-olie voor kinderen die last hadden van epilepsie en die daar baat bij hadden. Ik heb ontzettend veel verbouwingen meegemaakt. Zo kwam er een laboratorium bij en extra units. De omliggende gebouwen zijn gekocht om ook bij de apotheek te betrekken.

Het afgelopen jaar is echt drukker worden sinds de Covid-19 pandemie. De werkdruk is hoger en daardoor heb ik veel collega's zien komen en gaan. Zelf heb ik een paar jaar geleden de stap gezet om te solliciteren op een leidinggevende functie. Van stagiaire ben ik uitgegroeid naar leidinggevende.

Het Zuiderpark, festivals en culturele evenementen

De Haagse markt en het Zuiderpark zijn echt van die typisch Haagse plekken. Maar ook het Milanfestival. Dat betekent voor mij gezelligheid. Je komt er altijd wel iemand tegen die je kent. Ik heb het driedaagse festival echt het afgelopen jaar gemist. Vroeger was de entree gratis, later kwam er een omheining en tegenwoordig moet je toegang betalen. De regels zijn ook veranderd. Vroeger mocht je je eigen drinken en hapjes meenemen. Nu is het zo commercieel geworden dat je muntjes moet kopen en er is een tassencontrole. Dat is wel jammer want dat kan mensen weerhouden om naar het festival te komen. Je had op een gegeven moment ook wel Milan op het Malieveld of vlakbij de Paralelweg maar het echte Milanfestival is in het Zuiderpark.

Het Schalkburgerplein is ook zo'n plek wat heel erg is opgeknapt. Daar worden nu ook allerlei culturele uitingen georganiseerd, zoals het poederfeest Holi-Phagwa, het lentefeest voor de Hindoe-mensen. Ik heb niet lang in andere steden gewoond maar ik merk wel het verschil tussen andere steden en Den Haag. Zo heb ik nog steeds familie wonen in Arnhem en Haarlem. Als ik daar ben, voelt dat als een ontsnapping van de drukte. Het is daar op de een of andere manier rustiger en groener. Maar de voor de culturele uitingen komen mijn familieleden naar mij, naar Den Haag.


 Leuk artikel? Lees meer over ons project om de herinneringen van de inwoners van onze stad vast te leggen, of ga naar een van de andere gastblogs.

Wilt u met uw verhaal ook bijdragen aan de geschiedenis van Den Haag en al haar wijken? Neem dan contact op met Samantha van As, senior archiefmedewerker, via 06 5005 3234 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..