#HaagsDNA
Wat is #HaagsDNA?
Het Haags Gemeentearchief is er voor de stad en haar inwoners. Onder de noemer ‘#HaagsDNA’ trekken we elk schooljaar actief een stadsdeel in, waarbij we in gesprek gaan met de inwoners en de banden aanhalen met organisaties en verenigingen die het stadsdeel maken tot wat het vandaag is. Als archief kunnen we daarbij vragen beantwoorden over het organiseren en structureren van archieven. Dat is belangrijk, want de geschiedenis en ontwikkeling van het stadsdeel is hierin terug te vinden. Daarbij begint het verleden tenslotte gisteren al.
Diverse publieksactiviteiten
Naast een publicatie uit de serie ‘Kortste geschiedenis van...’ organiseren we gedurende het jaar diverse publieksactiviteiten waarin de geschiedenis en ontwikkeling van het stadsdeel van verschillende kanten wordt belicht.
Ook worden er vanuit bibliotheek Loosduinen vier rondleidingen georganiseerd naar het depot van het archief en zijn er verschillende workshops en tentoonstellingen te bezoeken. Een actueel overzicht van alle publieksactiviteiten is terug te vinden op deze website.
Elk stadsdeel dat wordt bezocht krijgt een speciaal door het Haags Gemeentearchief geproduceerde korte film over de ontwikkeling van het stadsdeel in kwestie. Hierbij maken we gebruik van historisch materiaal uit onze eigen collecties en van nieuwe opnames.
Bewaard voor de toekomst
Het Haags Gemeentearchief brengt zo de geschiedenis van het stadsdeel terug naar de huidige bewoners. Daarbij waarborgen we dat de verhalen van nu en de relevante archieven van verenigingen, bedrijven en organisaties ook bewaard blijven voor toekomstige generaties. Generaties die er op hun beurt weer gebruik van kunnen maken als zij meer willen weten over de ontwikkeling van hun eigen woonomgeving, en daarmee een stukje van hun eigen geschiedenis.