Bijzondere Collecties
De Bijzondere Collecties zijn verzamelingen van collecties die qua inhoud, vorm en/of samenstelling een uniek karakter hebben. De collectie is onderverdeeld in deelcollecties met heel verschillende onderwerpen. Er zijn bijvoorbeeld verzamelingen brieven, brieven van kunstenaars, programmaboekjes van voorstellingen, menu's en kalenders. De Bijzondere Collecties werden vroeger Overige Verzamelingen genoemd.
Zoeken in alle Bijzondere Collecties
Beschikbaarheid
U kunt de beschrijvingen van de collecties digitaal inzien. Indien de conditie van het document het toelaat, bekijkt u deze zelf op onze studiezaal. Van sommige documenten kunnen we een digitale versie maken die u per e-mail krijgt. Dit vraagt u digitaal aan.
De verschillende collecties
Brievencollectie
Deze collectie bevat brieven van en aan bekende Hagenaars uit de periode 1618 tot 2009. Met o.a. brieven van leden van het Koninklijk Huis, Tobias Asser, Lodewijk Napoleon en Gerard Fieret.
Schildersbrieven
Het Haags Gemeentearchief beheert zes collecties schildersbrieven. Dat zijn brieven van voornamelijk Haagse School-schilders, maar ook van andere kunstenaars. Naast de algemene collectie Schildersbrieven bezit het Haags Gemeentearchief ook een collectie Buitenlandse Schildersbrieven en collecties verzameld door o.a. de kunsthandel Maison Artz in Den Haag, Claudine Bienfait, Margaretha Meijboom en van Mastenbroek en Hardenberg.
Reclamecollectie
Deze collectie bevat reclame-uitingen van Haagse bedrijven en andere gegevens over bedrijven. In enkele gevallen zijn er ook rekeningen of briefhoofden aanwezig. Een briefhoofd is vaak mooi vormgegeven briefpapier om op te schrijven met bovenaan de voorgedrukte gegevens van de afzender.
Tips bij het zoeken
De dossiers zijn alfabetisch geordend op branche, de bedrijfstak. In het verleden is een gedeelte van de collectie binnen de branche op onderneming toegankelijk gemaakt; de index verwijst in een aantal gevallen dus ook via de branche naar deze bedrijven. Het is echter goed mogelijk dat ook in de meer algemene dossiers nog documentatie over deze bedrijven te vinden is.
Podiumkunsten
Deze collecties bevatten informatie over verschillende podiumkunsten en films. O.a. toegangskaartjes, programma’s, promotiemateriaal etc.
Evenementen
Deze collecties bevatten informatie over verschillende (culturele) evenementen. O.a. brochures, toegangskaarten, flyers en programma’s van Haags evenementen. (1813- 2015).
Collectie Tweede Wereldoorlog
De verzameling over de Tweede Wereldoorlog is direct na de oorlog door de gemeentearchivaris opgebouwd en wordt, tot op de dag van vandaag, aangevuld. Het materiaal bestaat uit documenten, publicaties en voorwerpen en is aangevuld met de Tweede Wereldoorlogcollectie 'pers en propagandamateriaal' van het opgeheven Haagse Internationaal Persmuseum (1945-1974). Het eerste deel van de inventaris volgt chronologisch het verloop van de oorlog en daarna volgen rubrieken met een meer thematische indeling of op soort document.
In de collecties en archieven van het Haags Gemeentearchief bevinden zich nog veel meer documenten over de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld de omvangrijke collectie beeldmateriaal maar ook de documenten die binnen de context van archieven van organisaties zijn gevormd. De Gids Tweede Wereldoorlog geeft hier een handreiking voor.
Collectie Eerste Wereldoorlog
De Collectie Eerste Wereldoorlog bestaat uit propagandamateriaal, publicaties, pamfletten etc. Veel materiaal is niet-Haags. Zoektip: klap alle uitklapmenu’s uit door op de plusjes te klikken. Zo bekijkt u alle beschrijvingen van de inhoud van de collectie.
Nieuwjaarswensen
Deze collectie bevat gedrukte nieuwjaarswensen verstuurd vanuit ongeveer 40 beroepsgroepen (voornamelijk uit de 17e tot 19e eeuw) of particulieren. De nieuwjaarswensen zijn geordend op de afzender. Behalve in deze collectie zijn er ook andere nieuwjaarswensen in de bibliotheek van het Haags Gemeentearchief opgenomen.
Koppermaandagprenten
Onderdeel van de collectie zijn de zogenoemde Koppermaandagprenten. Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen. Dat is een feestdag voor de gilden. Een gilde was een soort van beroepsvereniging van ambachtslieden en koopmannen. Drukkers en uitgevers stuurden vaak een koppermaandagprent als nieuwjaarswens, om daar hun vakmanschap mee aan te tonen. In de 19e eeuw werden koppermaandagprenten aan relaties gestuurd, als geschenk. Deze koppermaandagprenten zijn ontvangen door Drukkerij De Albani in de periode ca.1819-1855 (archief-toegangsnummer 0919-01).
Menu's
De menu’s zijn kaarten van de gerechten die geserveerd werden tijdens diners van vooraanstaande Hagenaars. Denk aan mooi versierde menukaarten voor genodigden van verjaardagsdiners, huwelijksdiners, congresdiners, studentendiners, promotiediners of van diners van verenigingen. Ook zijn er menukaarten van Haagse restaurants met daarop de verkrijgbare maaltijden.
Tips bij het zoeken
De menu's in deze collectie zijn ingedeeld op onderwerp en hebben een nummer en vaak een mapnummer. Een aantal menu's is ondergebracht in de bibliotheek van het Haags Gemeentearchief. Zoek daarvoor in de bibliotheekcatalogus op het woord 'menu'.
Kalenders
De kalenders zijn uitgegeven door Haagse bedrijven, instellingen of door kunstenaars.
Spellen
Deze collectie bevat bouwplaten en spellen die zijn uitgegeven bij speciale gelegenheden of door Haagse bedrijven of instellingen.
Stickerverzameling
Deze collectie bevat stickers, voornamelijk uit de jaren '70 en van de 20e eeuw, uitgegeven als reclamemateriaal voor bedrijven.
Suikerzakjes
De suikerzakjes zijn reclame-uitingen van bedrijven. Een klein aantal suikerzakjes zijn gemaakt voor de promotie van evenementen of acties. Geordend op alfabetische volgorde.
Persdocumentatie
Met dit zoeksysteem, de zogenaamde 'Krantenklapper 1952-1977" kunt u zoeken op onderwerp in Haagse kranten (Den Haag, randgemeenten en -vanaf 1970- Zoetermeer) over de periode 1952-1977. Deze rubrieken, verwijzen naar de kaartenbak en vervolgens verwijzen de kaarten in de kaartenbak naar het krantenbericht. Soms wordt op de kaart de inhoud van het artikel verkort weergegeven. In onderstaand stappenplan leest u hoe u in het zoeksysteem te werk gaat.
Stap 1: Zoek in de lijst met algemene onderwerpen, de rubrieken. Vraag op onze studiezaal de rubriek aan waarbinnen u verder wilt zoeken.
Stap 2: U heeft de kaartenbak aangevraagd. Nu kunt u zoeken binnen de rubrieken. In rubriek 5 vindt u bijvoorbeeld kaartjes met daarop alle verwijzingen naar krantenartikelen waarin zwembaden genoemd worden. Als u het krantenbericht helemaal wilt lezen gaat u verder naar de volgende stap.
Stap 3: Noteer de verwijzing op het kaartje naar het krantenbericht. De datum, de naam van de krant en het paginanummer.
Stap 4: Nu kunt u ook de krant zelf aanvragen om het volledige artikel te lezen. Dat kan op onze studiezaal via een aanvraagbriefje onder vermelding van de gegevens uit stap 3.
In deze collectie vindt u persdocumentatie over uiteenlopende Haagse onderwerpen. De collectie is samengesteld door de Gemeente Den Haag bij het bureau Bibliotheek en Documentatie van de Gemeentesecretarie. Om de ambtenaren destijds goed te kunnen informeren maakten deze afdelingen dossiers met informatie over bepaalde onderwerpen die toen actueel waren. Deze dossiers zijn later overgebracht naar het Haags Gemeentearchief. De documenten zijn geordend op trefwoord.
Deze collectie bevat bundels met krantenknipsels en persberichten van de Haagse krant het Vrije Volk over de periode ca. 1950-1977 over uiteenlopende onderwerpen. U kunt zoeken op onderwerp. De bundels met knipsels kunt u aanvragen op onze studiezaal.
Deze collectie bevat knipselbundels, plakboeken etc. over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van de stad, gebeurtenissen, festivals of muziekkritieken.
Documentatie Straten
Deze collectie bevat kleine dossiers met informatie over straten, parken, gebouwen, buitenplaatsen, buurten etc. in Den Haag.
Documentatie Wijken
In deze collectie vindt u informatie over Haagse wijken in de vorm van knipselmappen en van knipselkranten. Deze zijn samengesteld door de Gemeente Den Haag bij de afdelingen van de Gemeentesecretarie en later van de Bestuursdienst (periode ca. 1955 -2001). In de periode ca. 1976-1986 bestonden er zogenoemde wijkboeken, waarin diverse informatie volgens een vaste indeling was ondergebracht.
Documentatie Instellingen
Deze collectie bevat informatie over organisaties zoals verenigingen, actie- en werkgroepen, stichtingen, comités, bedrijven, kerken, scholen etc.
Documentatie Personen
Deze collectie bevat documenten met informatie over Haagse families en personen. Vaak van vooraanstaande Hagenaars, zoals bestuurders, politici of andere bekende Hagenaars. De mappen bevatten vaak slechts één of enkele krantenartikelen. De collectie is alfabetisch geordend op achternaam.
Bekijk de collectie Documentatie Personen
Tips bij het zoeken
De dossiers zijn alfabetische geordend op namen van de instellingen. Tip: Vergelijkbare documentatie van instellingen kunt u ook vinden in de bibliotheekcollectie en in de archieven van het Haags Gemeentearchief. Raadpleeg daarvoor de bibliotheekcatalogus en het archievenoverzicht. Bijvoorbeeld onder het onderdeel fragmentarchieven.
Onderzoeken en aantekeningen Haagse geschiedenis
Haagse onderzoeken door diverse personen
Deze collectie bevat aantekeningen en onderzoeken over de Haagse geschiedenis door diverse onderzoekers. U bekijkt online de beschrijvingen van de onderzoeken; de documenten zelf zijn in te zien op onze studiezaal.
Deze collectie bevat aantekeningen, onderzoeken en knipsels over diverse onderwerpen van de Haagse geschiedenis, verzameld door oud-gemeentearchivaris Th. Morren en is later aangevuld door het Haags Gemeentearchief. U bekijkt de beschrijvingen van de collectie op onze studiezaal. Daar kunt u vervolgens ter plekke de documenten aanvragen en inzien.
Deze collectie bevat handgeschreven en getypte aantekeningen, onderzoeken en knipsels over diverse onderwerpen van de Haagse geschiedenis ca. 1953-1977. De collectie is verzameld door oud-gemeentearchivaris Mensonides en bevat ook gedrukte publicaties, waarvan Mensonides de auteur is. U kunt de beschrijvingen van de collecties digitaal inzien. De documenten zelf zijn te bekijken op onze studiezaal. Van sommige documenten kunnen we een digitale versie maken die u per e-mail krijgt. Dit vraagt u digitaal aan.
Hulp nodig?
Heeft u vragen over het zoeken in de bijzondere Collecties of wilt u advies over uw onderzoek? Bezoek onze studiezaal. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder. Of neem per e-mail of telefonisch contact met ons op.