Doet u onderzoek naar de geschiedenis van Den Haag, uw familie of uw huis? Het Haags Gemeentearchief heeft ongeveer 2200 archieven over de geschiedenis van Den Haag, Voorburg, Leidschendam, Loosduinen, Stompwijk en Veur. We hebben archieven van personen, bedrijven, families en verenigingen. Lees hoe u onderzoek doet.

Archiefmateriaal in de studiezaal

Dit zit er in een archief

Een archief is een verzameling van documenten. Bijvoorbeeld brieven, verslagen, rapporten en boekhoudingen. En soms ook kaarten en foto’s.

Archiefstukken bekijkt u op de studiezaal in het Haags Gemeentearchief. Veel documenten zijn digitaal beschikbaar. Zoek deze op in het archievenoverzicht.

Zo werkt zoeken naar archiefstukken

We leggen hoe het zoeken in archieven werkt, uit aan de hand van een voorbeeld van een muziekvereniging.De vereniging heeft aparte mappen voor verschillende onderwerpen.

Voorbeeld muziekvereniging

De mappen hebben allemaal verschillende nummers gekregen:

  • Map 1: voor de ontvangen brieven.
  • Map 2: voor de verzonden brieven.
  • Map 3: voor de verslagen van de vergaderingen met het bestuur.

Stel dat de vereniging een nieuw verenigingsgebouw laat bouwen. Die informatie bergt ze op in de nieuwe map 4. Informatie over hoe het nieuwe gebouw er kwam, vindt u dus in map 4. 

Maar wat er over de bouw is besproken in de vergaderingen blijft de vereniging opbergen in map 3. Dat is de map met de verslagen van de vergaderingen.

Zo werkt een inventaris

Het archief van de muziekvereniging gaat bijvoorbeeld naar het gemeentearchief. Van het archief wordt dan een inventaris gemaakt. Een inventaris is een soort inhoudsopgave. 

U leest in de inventaris hoe het archief in elkaar zit. En welke stukken er precies in het archief zitten. 

Alle archiefstukken krijgen een nummer in de inventaris. De map met de verslagen van de vergaderingen krijgt bijvoorbeeld nummer 3. Mappen kunnen ook een nieuw nummer krijgen.

Onderwerpen in een inventaris

De meeste inventarissen zijn ingedeeld op onderwerp. Bijvoorbeeld gebouwen of openbare veiligheid. Dit noemen we bijzondere onderwerpen. Het duidelijk is over wat voor onderwerpen de archiefstukken gaan.

Voorbeeld muziekvereniging

Het bestuur besprak tijdens de vergaderingen over verschillende onderwerpen. Onder andere over de bouw van het verenigingsgebouw. Archiefstukken over de bouw vindt u onder het onderwerp 'gebouwen'.

Tip: kijk voor de informatie over het verenigingsgebouw ook in de verslagen van de vergaderingen. Dat is map 3.

De verslagen passen niet bij een bepaald onderwerp. Een inventaris heeft daarom naast bijzondere onderwerpen een onderwerp algemeen. Daar vindt u documenten die over verschillende onderwerpen gaan. Zoals verslagen, brieven en notulen.

Zoektip voor meer resultaten

Als u archiefstukken zoekt, krijgt u vaak de inventarisnummers te zien die aansluiten bij uw zoekopdracht. U vindt mogelijk meer als u de inventaris helemaal doorneemt.

Informatie die u zoekt, vindt u soms onder een ander onderwerp. Zoals de informatie over de nieuwbouw van het verenigingsgebouw.

Archieven inzien op de studiezaal

De meeste archieven van het Haags Gemeentearchief zijn openbaar. U bekijkt archiefstukken op de studiezaal

Online inzien van archieven

Veel archiefstukken bekijkt u online via scans in pdf-documenten. Deze scans vindt u onder de titel van het inventarisnummer in het archievenoverzicht. Download het document en bekijk het op uw computer.

U ziet of een archiefstuk digitaal is als er een grijs vierkantje met een wit kruisjes voor staat.

Archiefstuk digitaal laten maken

Nog niet alle archiefstukken staan online. Is het stuk dat u wilt bekijken nog niet digitaal beschikbaar? Doe dan een verzoek om archiefstukken digitaal te maken.

Niet-openbare archiefstukken inzien

Een klein deel van de archiefstukken is niet openbaar. Wilt u deze toch inzien? Doe een verzoek voor het inzien van niet-openbare archiefstukken.

Hulp bij onderzoek

Heeft u hulp nodig bij uw onderzoek? U kunt een archivaris om hulp vragen. Dit kost €19,10 per kwartier (€ 76,40 per uur).

U betaalt deze kosten ook als de archivaris niets heeft gevonden. Meer weten? Neem contact met ons op.

Blijf op de hoogte