Het Haags Gemeentearchief (HGA) beheert archieven, kranten, kaarten, tekeningen, affiches, boeken, films en foto’s van en over Den Haag. Deze collectie dateert van begin 14e eeuw en we verzamelen nog steeds. Ook beheert het HGA de archieven en collecties van de gemeente Leidschendam-Voorburg en van het voormalig Nederlands Muziekinstituut.

In totaal betreft dit 19 kilometer materiaal dat is in te zien op onze studiezaal en online op deze website. Als materiaal uit de beeldcollecties gedigitaliseerd en rechten-vrij is, kunt u dit gratis downloaden. Archiefmateriaal kunt u (per inventarisnummer) kosteloos laten digitaliseren via onze Digitaliseren op Verzoek-service.

Studiezaal Haags Gemeentearchief aan de Kalvermarkt

Samenwerking met Leidschendam-Voorburg en Nederlands Muziek Instituut

In het Haags Gemeentearchief vindt u ook de archieven van:

  • Het Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
  • Het Nederlands Muziek Instituut

Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg

Het Gemeentearchief van Leidschendam-Voorburg is deel van het Haags gemeentearchief. U vindt hier onder andere gemeentelijke, particuliere archieven en boeken van Veur, Stompwijk, Leidschendam en Voorburg. Het oudste stuk komt uit 1297. U kunt de stukken opvragen op de studiezaal, daar kunt u ook terecht voor stamboomonderzoek.

De boeken en archieven van Leidschendam-Voorburg kunt u online vinden in de bibliotheekcatalogus en via het archievenoverzicht.

Neem voor vragen of opmerkingen contact met ons op.

Nederlands Muziek Instituut

Het Nederlands Muziek Instituut is het kenniscentrum over Nederlands muzikaal erfgoed. De heeft een muziekverzameling met bijvoorbeeld oude bladmuziek en een grote muziekbibliotheek.

Zoek in de bibliotheek en de archieven van het NMI via nederlandsmuziekinstituut.nl. U vindt daar ook de contactgegevens.

U kunt langskomen in de studiezaal van het Haags Gemeentearchief om materialen van het NMI in te zien.

Cursussen, lezingen, rondleidingen, lessen

Het HGA is meer dan een archief. We vertellen graag over de geschiedenis van Den Haag en omgeving. 

We:

Activiteiten HGA in Historische Informatie Punten

HIPs zitten in de bibliotheken in de stad. Op deze plek vindt u meer informatie over de geschiedenis van de buurt. Voor de activiteiten in de HIPs werken we samen met de bibliotheek, Monumentenzorg en de afdeling archeologie van de gemeente Den Haag. En met het Haags Historisch Museum. Veel van de activiteiten hebben te maken met de wijk waarin de bibliotheek staat.

Bekijk het overzicht van de activiteiten op de website van de Historische Informatie Punten

Informatie bewaren vanwege de archiefwet

We zijn verplicht om informatie van de overheid te bewaren door de archiefwet. Denk bijvoorbeeld aan verslagen van vergaderingen van de gemeente. We verzamelen al deze informatie in het gemeentearchief.

We ordenen deze informatie zodat u makkelijk de overheidsinformatie vindt die u zoekt.

Lees meer over de archiefwet op de website van het Nationaal Archief.

Meer weten over het werk en de activiteiten van het HGA?

Lees meer over wat we allemaal doen: