Wij zijn dé kennisorganisatie en de schatkamer op het gebied van de Haagse geschiedenis. We bewaren verschillende Haagse archieven en maken deze toegankelijk voor u.

Boulevard, vrouw kijkt door verrekijker ansichtkaart door 't Sticht ca. 1950

Onze missie

Het Haags Gemeentearchief zorgt ervoor dat de burgers van nu en van de toekomst de geschiedenis van de stad - én hun eigen geschiedenis daarin - zo goed mogelijk kunnen reconstrueren aan de hand van authentieke informatiebronnen. Burgers worden actief betrokken bij en enthousiast gemaakt voor de geschiedenis van hun stad, zodat de historische dimensie van de stad een rol kan spelen in hun leven.

Onze visie

Het Haags Gemeentearchief is een culturele instelling die miljoenen documenten verzamelt, beheert, ontsluit en presenteert, waardoor burgers en onderzoekers de geschiedenis van de stad en zijn inwoners kunnen reconstrueren. Het gebruikt moderne methoden en technieken waardoor dit in toenemende mate vanaf iedere plek ter wereld kan plaatsvinden. Het zorgt ervoor dat van moderne digitale archieven ook in de verre toekomst de authenticiteit kan worden gewaarborgd.

Lees meer over onze missie en visie in de Meerjarenvisie van het Haags Gemeentearchief 2021-2024 (pdf, 4,2 Mb)

Lees meer over de samenwerking met onze erfgoedpartners Archeologie en Monumentenzorg & Welstand in de Haagse Erfgoedvisie, maart 2021 (pdf, 5 MB)