Buurtwinkels bestaan vaak al tientallen jaren en zijn voor veel bewoners dé vaste plek voor hun dagelijkse boodschappen. Een icoon in de wijk. De plek waar men heen gaat voor gewoon even een praatje en waar iedereen elkaar kent. Geen grote winkelketens, maar de winkels waar de klant nog steeds centraal staat.

Het Haags Gemeentearchief wil de buurtwinkels van Den Haag portretteren. Buurtwinkels die al 20 jaar of langer in de wijk te vinden zijn, in alle delen van Den Haag. Via social media zijn oproepen geplaatst om onze inwoners te vragen welke buurtwinkels er volgens hen in aanmerking kwamen voor ons project. "Buurtwinkels, het kloppend hart van de wijk" is onlangs afgerond.

Buurtsuper Leo van der Drift, fotograaf Robin Butter, 2023Buurtsuper Leo van der Drift, fotograaf Robin Butter, 2023

Op bezoek bij Leo van der Drift

In een zijstraat van de Goeveneurlaan in Laakkwartier-Oost, op een hoek van Linneusstraat zit een kleine buurtsuper. Leo van de Drift is een ondernemer en een bekend gezicht in Laak. De archivaris komt binnen wanneer er net een grote levering is aangekomen. De dozen staan te wachten om leeggehaald te worden. De medewerkers zijn hard aan het werk om de lege schappen te vullen met nieuwe producten. De archivaris ontmoet Leo en samen lopen ze naar de opslag achter in de winkel. 

Het plafond is een hier een stuk lager dan de rest van de winkel en je kan zien dat dit stuk aangebouwd is. ''Mijn opa en vader hadden een zaak op nr. 231 van deze straat. Ik heb mijn oma nooit gekend maar ik weet dat ze vanuit Scheveningen hier zijn gekomen, net na de oorlog." vertelt Leo. Volgens Leo liepen zijn vader en zijn oom in de buurt rond om met de melkwagen in de buurt melk te verkopen.

Verbouwing tot echte winkel

Hoewel de oude eigenaar bij de Nutsspaarbank is gaan werken, verhuisde de vader van Leo naar 175. Uiteindelijk hebben Leo's ouders de zaak overgenomen. "Ze hebben in 1976 er echt een winkel van gemaakt. De woonruimte is toen weggehaald. In 1996 hebben we er nog een stuk bijgebouwd." legt Leo uit. Leo was een jaar of 8, of 10, toen hij zijn vader in de zaak al stond te helpen. "Toen ik 18 was begon ik steeds meer te helpen. Zelf woonden we in Rijswijk dus het was ook wel fijn voor mijn vader dat hij extra handjes had. Dus in 1994 heb ik de zaak over genomen." Het blijkt dat ooms en tantes van Leo bevlogen waren in de buurtwinkels. Zo vertelt Leo ook dat de familie een SRV-wagen had. Die is wel op een gegeven moment weggedaan waardoor men zich meer kon focussen op de winkels.

In 1996 is er onder het toezicht van Leo een grote verbouwing geweest. De archivaris kijkt om zich heen, in de opslagruimte. De vraag waar we nu precies zitten wordt gesteld. Leo vertelt dat de plek waar we nu zitten eigenlijk de tuin was. Die is uitgegraven en overdekt. "Het dak had in mijn ogen wel wat hoger mogen zijn. Alleen dan hadden de buren daar weer last van gehad, die hebben namelijk een kleine tuin. Daar waar eerst alleen houten schuttingen stonden, zouden ze ineens een grote betonnen muur in hun tuin krijgen. Ze waren daar niet blij mee, dus heb ik dat plan maar laten varen." legt Leo uit. Leo kijkt even bedenkelijk, alsof hij denkt aan hoe de opslag er dan uit had gezien. Hij haalt zijn schouders op en zegt "Achteraf kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Ik denk dat het juist goed is om goed contact te onderhouden met de buurt. Zeker met zulke plannen."

Leo van der Drift, fotograaf Robin Butter, 2023Leo van der Drift, fotograaf Robin Butter, 2023

Ontwikkelingen in de buurt

De archivaris vraagt naar de ontwikkelingen in de buurt. Leo vertelt over de veranderende samenstelling van mensen in de buurt. “Er wonen hier veel mensen uit het Oostblok. Toch zeg je vaak hallo alleen zeggen ze niet veel terug. Vroeger was het contact met de klanten wel meer. Toen kwamen er veel gezinnen met kinderen die tussen de middag nog even broodbeleg kwamen halen. Die gezinnen zijn uiteindelijk naar de Vinex wijken vertrokken. Daarnaast zijn de producten in mijn winkel ook ietsjes duurder. Dat kan voor een gezin lastig zijn, maar de mensen uit het Oostblok werken hele lange dagen en komen bij mij boodschappen doen omdat ik dichtbij zit. Dat zijn momenteel de beste klanten. De problematiek in de buurt is wel dat sommige mensen vanuit het Oostblok met te veel mensen in een huis worden gezet. Laatst zijn er nog 17 mensen uit een huis gehaald." vertelt Leo. 

Als de archivaris Leo vraagt naar zijn bijdrage in de buurt, vertelt Leo dat hij niet echt de connectie met de buurt aangaat. "Soms word ik wel eens uitgenodigd voor een bruiloft maar daar heb ik geen behoefte aan. Ik wil het liefst werk en privé gescheiden houden. Ik woon hier ook niet in de buurt. Ik vind echt dat je afstand moet hebben tussen je werkleven en je privéleven." Leo is natuurlijk ook meer tijd kwijt in zijn winkel dan de gebruikelijke 40-urige werkweek. Leo denkt dat hij wel aan de 70 of 80 uur per week zit. "Je probeert wel minder te werken maar als het personeel ziek is, dan komt het toch altijd weer bij jezelf terecht." De afgelopen twee jaar tijdens de Coronapandemie zijn voor Leo niet zwaar geweest. Zijn winkel mocht openblijven. “Gelukkig had ik voor de pandemie de winkel verbouwd. Daarbij heb ik ook gelet op nieuwe koelingen die ook een stuk duurzamer waren. Dat was in november 2019. We hadden in die tijd ongeveer 30% meer omzet. Maar goed, nu gaan we weer een andere tijd in.” Leo doelt op de stijgende energieprijzen.  

De toekomst

Voor de toekomst ziet Leo het niet gebeuren dat de volgende zijn zaak zal overnemen. "Ik heb twee dochters. Eentje van 26 en eentje van 22." Ze hebben allebei een opleiding gedaan voor andere sectoren, zoals evenementen en sport en bewegen. "Ik weet alleen niet of zij het zouden overnemen. Ik heb altijd gezegd toen ik begon, dat je ervan uit kon gaan dat als ik zou stoppen, dat dan de winkel dicht zou gaan. Alhoewel de jongste wel vaker in de winkel staat om te helpen. Ach we zien wel hoe het loopt."

 


Wilt u met uw verhaal ook bijdragen aan de geschiedenis van Den Haag en al haar wijken? Neem dan contact op met het Haags Gemeentearchief via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., een van onze medewerkers neemt dan contact met u op.