De Haagse afdeling Landelijk Breed Platform Vrouwen voor Ekonomische Zelfstandigheid voerde regelmatig actie en organiseerde thema-avonden om vrouwen en meisjes bewust te maken van hun financiële status. 

Tijdschrift Haagse Vrouwen voor Ekonomische ZelfstandigheidTijdschrift Haagse Vrouwen voor Ekonomische Zelfstandigheid

Start in Den Haag

In 1982 is er een Haagse afdeling van het landelijke platform gestart. Er weden allerlei thema-avonden georganiseerd met diverse onderwerpen: sociale zekerheid, basis-inkomen, belastingen, arbeidstijdverkorting en nog vele andere onderwerpen waarvan duidelijk was dat vrouwen economisch niet gelijk gesteld werden en waar vrouwen (weg)wijzer in gemaakt konden worden. Het gemeentebeleid werd door het Haagse platform op de voet gevolgd om gelijk op de ontwikkelingen in te kunnen spelen.

Toch besluit het bestuur om na 1984 het over een andere boeg te gooien. De thema-avonden worden nog maar sporadisch georganiseerd. Veel vrouwen werden namelijk niet bereikt met alleen de thema-avonden. Kortom, tijd voor een nieuwe manier om vrouwen te bereiken.

Vrouwenstrijd zeker in crisistijd!

Er werd een informatiebrochure uitgebracht en het plan werd opgevat om in buurthuizen en scholen met vrouwen over economische zelfstandigheid te gaan praten.

De bezorgdheid over de economische crisis die ook voor vrouwen een bedreiging vormde op de arbeidsmarkt en de herziening van het sociale stelsel bracht de vrouwen bij elkaar. De brochure veranderde al snel in een actie-krant. Een krant bomvol informatie over acties door het hele land en het openbaar maken van alle ongelijkheid die er was. Een veelgebruikte ‘strijdkreet’ was: Vrouwenstrijd zeker in crisistijd!!

Uitgave baas in eigen beursUitgave baas in eigen beurs

Baas in eigen beurs

Een bekende andere actie was, “Baas in eigen Beurs”. Deze protestmanifestatie werd gehouden in 1985, in Amicitia aan het Westeinde. Het protest was vooral tegen de Wet tweeverdieners. Een wet waar al in 1984 veel kritiek op was. Duizenden vrouwen met een klein inkomen hielden dankzij deze wet op met werken. Kranten kopten “De vrouw wordt het huis weer ingejaagd”.

Tijdens het protest werden uitgenodigde leden van de Tweede Kamer door vrouwen van het platform aan de tand gevoeld en geïnformeerd over de zorgelijke stand van zaken. 
In 1989 hief het Platform zichzelf op, maar dat wil niet zeggen dat de strijd om gelijkheid gestreden is.


 Auteur: Petra Kortekaas