Lunapark op het Noorderstrand
In de jaren 1930 bedacht de Exploitatie Maatschappij Scheveningen (E.M.S.) van alles om de vele kurende gasten te vermaken, die soms wel een paar maanden in de badplaats verbleven. In dat kader berichtte De Telegraaf op 21 april 1936 als eerste dat er op Scheveningen een lunapark opgericht en geëxploiteerd zou gaan worden door de gebroeders A. (Anton) en N.(Nico) Hommerson in samenwerking met J.W. Janvier en C.M. Vermolen.
Benzineautootjes en een monster van Loch Ness
Deze heren hadden hun sporen al verdiend in de vermaaksindustrie, vandaar dat de E.M.S. dit karwei aan hen toevertrouwde. In dat lunapark zouden, naast een tentenkamp met attracties, een inrichting met benzineautootjes, een monster van Loch Ness en een autoscooterbaan komen. De benzineautootjes zagen eruit als botsautootjes, maar botsen was toen nog helemaal niet de bedoeling. Vergeet niet dat autorijden in 1936 nog iets heel bijzonders was en menig welgestelde vader met zoonlief naast zich bleekjes voor het eerst van zijn leven aan het stuur van een benzineauto zat. Ook de kinderen zouden niks te kort komen, want speciaal voor hen kwam er een Kiddie Land-paviljoen met verschillende attracties.
Letterlijk hoogtepunt
Het hoogtepunt van het lunapark was de Himalaya-achtbaan uit Engeland die 1200 vierkante meter in beslag nam. Op de foto is goed te zien dat het amusementspark op het Noorderstrand wordt opgebouwd. Zo hadden de hotelgasten geen last van de herrie. Op 1 juli 1936 was het zover. De prachtig versierde toegangspoorten openden voor het publiek dat massaal toestroomde. De voor die tijd pittige entreeprijzen van twaalf cent voor volwassenen en zeven cent voor kinderen, vormden geen belemmering. Een paar dagen later, op 6 juli schreef de krant Het Vaderland: ‘Het afgelopen woensdag geopende lunapark te Scheveningen is gisteren – zondag – door 35.000 mensen bezocht.’
Noodweer zorgt voor problemen
Het amusementspark was van 1 juli tot 1 september dagelijks geopend tot twaalf uur ’s avonds.
Dit eerste jaar ontsnapte het lunapark op het nippertje aan een ramp. De weersverwachtingen voor 16 juli waren slecht. Een zomerstorm zou Scheveningen teisteren. Harde wind en hoog water werden voorspeld. ’s Nachts barstte de storm los. De grote zweefmolen werd als een paraplu opgetild door de wind. Hij knakte vervolgens om en stortte neer op het strand. Een paar sierzwanen sneuvelden en de monumentale toegangspoorten liepen averij op, maar gelukkig bleef de schade verder beperkt en vielen er geen doden. Er waren wel een paar lichtgewonden te betreuren. De schade werd snel hersteld en de volgende middag ging het lunapark gewoon open. Eind augustus verbrijzelde een draaimolenknecht zijn duim in het kamrad van één van de attracties, maar dat werd gezien als een bedrijfsrisico en verder waren er dat eerste seizoen geen dramatische gebeurtenissen meer.
Noodlot sloeg opnieuw toe
In 1937 keerden de gebroeders Hommerson met hun lunapark terug op Scheveningen. Ze bouwden het lunapark op de plek waar tegenwoordig het Carlton Beachhotel te vinden is. Ze hadden geleerd van het eerste jaar en stelden de attracties aan weerszijden van een plankier op. Net wat hoger en droger dan het eerste jaar. Er hoefde in 1937 ook geen entree meer betaald te worden. Men betaalde, net als op de kermis, per attractie. Het leek wederom een fantastische zomer te worden maar het noodlot sloeg opnieuw toe. De zweefmolen stortte op 21 augustus opnieuw in. Na de storm van 1936 was de ijzeren mast, het middelpunt van de zweefmolen, meteen gelast. Blijkbaar was deze las niet sterk genoeg, want een breuk boven de las bleek de oorzaak te zijn. Op het moment van het ongeluk zweefden 27 mensen door de lucht. Zij werden tegen de grond gesmakt. Enkelen van hen raakten gewond. Gelukkig had de zweefmolen nog niet heel veel vaart toen het ongeluk gebeurde, waardoor het allemaal betrekkelijk goed afliep.
Einde Lunapark
Misschien dat de burgemeester dit incident aangreep om tijdens het begrotingsdebat van 11 november 1937 mede te delen dat het lunapark op Scheveningen niet meer herhaald zou worden. Het lunapark is verleden tijd, maar de gebroeders Hommerson exploiteren nu nog een amusementshal op Scheveningen.
Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen gepubliceerd in Den Haag Centraal, geschreven door (oud) medewerkers van het Haags Gemeentearchief.
Auteur: Wendy Louw