Fré Drost en de herinneringen aan de oorlog in Voorburg
Op 10 mei 1940 begint de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Duitse bommenwerpers vliegen over Voorburg en Leidschendam, met als doelwit de drie vliegvelden rond Den Haag. Met honderden tegelijk springen de uit de vliegtuigen om zich te verschansen in Park Leeuwenberg, boerderij De Hoonaard en Huize Dorrepaal (Villa Leeuwenbergh). De Duitsers hadden niet verwacht dat het Nederlandse verzet zo heftig zou zijn.
Fré Drost (Freerk Johannes Drost, 1907 – 1987)
Fré Drost was grafisch beeldkunstenaar deed veel reclamewerk. Hij woonde tussen 1938 en 1969 in Voorburg en maakte de oorlog van dichtbij mee. Op 11 april 1942 wordt hij verplicht om mee te doen aan een zogenaamde luchtbeschermingsoefening. Deze oefeningen waren bedoeld om burgers te onderwijzen in het gebruik van blusmateriaal en tijdens deze oefeningen kregen de deelnemers ook uitleg over de evacuatieplannen.
Fré moet zich in 1943 melden voor verplichte arbeidsinzet, ter ondersteuning van de Duitse bezetters. Gelukkig hoefde hij niet naar Duitsland. Om evacués uit Den Haag te kunnen huisvesten, werd het de inwoners van de gemeente Voorburg in 1943 verplicht om hun huis open te stellen.
Fré Drost en zijn gezin overleven de oorlog, maar andere inwoners van Voorburg hebben minder geluk. Van de 380 Joodse inwoners van de huidige gemeente Leidschendam-Voorburg, overleefden er 239 de oorlog niet. 60 andere burgers verloren ook hun leven. De meeste van deze burgerslachtoffers vielen door een vergissingsbombardement van the Royal Air Force op de Haagse wijk het Bezuidenhout, andere zijn doodgeschoten tijdens Duitse razzia’s of zijn gedeporteerd naar Duitsland. De historische vereniging Voorburg heeft in het boek 70 jaar vrede en vrijheid alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Leidschendam-Voorburg onderzocht en beschreven. Een indrukwekkend en aangrijpend verhaal.
Fré Drost werkte tijdens de oorlog als grafisch kunstenaar en reclame ontwerper bij de Rotterdamse NV Drukkerij Reclame. Na de bevrijding maakte Drost in opdracht van de Nederlandse overheid enkele tekeningen die aan het Zweedse Rode Kruis werden overhandigd als dank voor de voedselhulp tijdens de Oorlogswinter (deze tekeningen zijn in het beheer van het Noord-Veluws Museum).
Op 8 mei 1945 is het eindelijk zo ver. Canadese en Engelse soldaten rijden onder veel gejuich Voorburg binnen, waarna de bevrijding een feit is. Na de oorlog was Fré lid van de Oranjevereniging Voorburg-Oost, waar hij meehielp met het organiseren van de eerste 4 mei herdenking en het eerste bevrijdingsfeest. Hij ontwierp voor de herdenking en het bevrijdingsfeest de (reclame)posters welke nu worden bewaard in het Haags Gemeentearchief.
Auteur: Sijmen Sommerdijk