De ijsworst van Florencia, kent u hem nog? Wellicht in combinatie met het volgooien van de tank, want in vroegere tijden was er voor de deur van de befaamde ijssalon een Shell-tankstation gevestigd.

IJssalon Florencia aan de Torenstraat

Eind jaren tachtig maakte de toenmalige PvdA-wethouder van Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing, Adri Duivesteijn, zich hard voor de herinrichting van de Torenstraat. “Wij krijgen een levendige sfeer op wat nu een trieste plek is… Dit alles staat in relatie tot het plein dat te zijner tijd voor Florencia komt met het verdwijnen van het benzinestation en het overgaan naar een kortparkeergarage”, aldus de Handelingen van de gemeenteraad van ’s-Gravenhage van 6 april 1987.

Multiculturele ontmoetingsplaats

Deze herinrichting legde Florencia geen windeieren. Het nieuwe terras trekt tot op de dag van vandaag vele bezoekers. Niet alleen ijs, maar ook gebak, koffie en andere versnaperingen zijn verkrijgbaar. Florencia was en is dé multiculturele ontmoetingsplaats van Den Haag. “Men kan hier kunstenaars, bedelaars en wonderlijke mensen ontmoeten”, aldus de Haagsche Courant van 20 oktober 1962. Velen beginnen er de dag met een broodje ei en een kop koffie. Anderen eindigen er hun avondje stappen.

In tegenstelling tot andere ijssalons is Florencia ook in de winter open. Vanaf het vroege voorjaar kun je op hun terras je consumptie nuttigen. Ondanks het door Florencia ingevoerde verbod om duiven te voeren, moet je wel de duiven voor lief nemen.

Niet veel veranderd

Op de foto uit 1981 is de Torenstraat nog vol met parkeerplaatsen. Links nog een stukje van het benzinestation. Wat Florencia zelf betreft is er niet veel veranderd. Alleen de inrichting van de straat en de auto’s verraden de datering. De prijs van koffie en ijs is in de loop der jaren natuurlijk wel aangepast.  In 1962 lezen we in de Haagse Courant “De hele dag door gaat er een gelijkmatige stroom mensen langs de toonbank, waar zij voor 25 cts een kop smakelijke espressokoffie krijgen en als regel blijft het niet bij één kop”.

Ambachtelijk

IJsbereider Edoardo Talamini, de grondlegger van Florencia, vestigt zich in 1932 in Den Haag. Hij begint in de Kleine Nobelstraat en gaat met een ijswagentje de straat op. De omzet ligt in die beginjaren rond de twee gulden vijftig per dag. Hij verkoopt niet alleen ijs, maar ook koffie. Later betrekt Talamini een pand aan de Torenstraat en breidt daar verder uit. Het ijs maakt hij in zijn eigen ijsfabriek boven de ijssalon.

Florencia is nog steeds het adres voor ambachtelijk Italiaans room- en consumptie-ijs voor particulieren en horeca. Talamini is tijdens zijn leven voortdurend in de weer om zijn ijs te verbeteren en de productie verder te mechaniseren. In 1964 komt hij, op 70-jarige leeftijd, door een noodlottig ongeval om het leven, als zijn mouw verstrikt raakt in de ijsmachine waarin hij citroenijs aan het componeren is.

Betrokken

Minder bekend is dat Talamini altijd zeer betrokken was bij zijn medemens. Zo lezen we in een artikel naar aanleiding van zijn overlijden in de Haagsche Courant: “Hij was lid van een commissie voor hulpbehoevende Italianen. In de Tweede Wereldoorlog oorlog nam hij een deel van de schuld van het fascistische Italië vrijwillig op zich en de altijd van nationaliteit Italiaan gebleven Talamini hielp zo goed hij kon hongerende mensen in zijn omgeving. Ook later nog zorgde hij bijvoorbeeld met Kerstmis zelf voor koffie voor hen die dan nog op straat waren: de mensen van de zelfkant, het Leger des Heilsagenten. Dat kon zijn personeel niet doen. Dat had vrij.  Het was toch Kerstmis?”.

Bekijk meer foto's van Florencia in onze beeldcollectie.