Het Eurovisie Songfestival is al jaren een begrip. Maar liefst twee keer organiseerde Den Haag dit internationale muziekfestival. De eerste keer was in 1976, de tweede in 1980.

1976, De Prins Willem Alexanderzaal in het Nederlands Congresgebouw gereed voor het Eurovisie Songfestival | Fotograaf: Robert Scheers

In 1975 won de band Teach In in het Zweedse Stockholm. Het liedje Ding-a-dong kreeg van de internationale jury 152 punten. Het Verenigd Koninkrijk werd tweede met een score van 138 punten. 

Organisator in 1976

In 1976 werd voor het Congresgebouw in Den Haag gekozen. Dit zalencomplex was in 1969 opgeleverd en het bood voldoende ruimte voor de deelnemers en hun entourage uit de achttien deelnemende landen. 

Huisvestiging en beveiliging

Bovendien waren er voldoende hotels in de buurt om iedereen te huisvesten en het gebied was goed te beveiligen. Ook in de jaren zeventig van de vorige eeuw was men beducht voor ontvoeringen en aanslagen bij een dergelijk groot, internationaal evenement.

Gedoe tijdens de voorronde

In de landelijke voorronde op 18 februari namen Sandra Reemer, Rosie en Andres, Bolland en Bolland, Spooky and Sue en de groep Lucifer het tegen elkaar op.

Natuurlijk was er gedoe tijdens de voorronde, dat hoort erbij. Bolland en Bolland hadden last van hun stembanden en even leek het erop dat de toen nog volstrekt onbekende Henny Vrienten met zijn eigen compositie ‘Bodega Bay’ de plaats van de in Den Haag wonende broers over zou nemen.

Sandra Reemer als winnaar

Uiteindelijk versloeg Sandra met slechts vijf punten verschil Bolland en Bolland. Zij vertegenwoordigde Nederland op de 21ste editie van het songfestival met het liedje ‘The party is over’ gecomponeerd door Hans van Hemert.

Rechtszaak en Engelstalige inzendingen

Het festival werd in 1976 op 3 april gehouden. Corry Brokken presenteerde het gala in de Prins Willem-Alexanderzaal, Nederland was als achtste aan de beurt.

Voorafgaand aan het festival was er nog het nodige gedoe over de inzending van Duitsland. Les Humphries liedje ‘Sing, sang song’ kwam niet alleen qua titel, maar ook qua melodie erg dichtbij Teach In’s Ding-a-dong en daar kwam een rechtszaak van. Bovendien schreven de kranten over de grote hoeveelheid Engelstalige inzendingen, want het was oorspronkelijk de bedoeling dat er zoveel mogelijk in de eigen taal gezongen werd.

450 miljoen kijkers

Niettegenstaande al deze ophef keken op 3 april 450.000.000 mensen naar de live-uitzending van het songfestival en waren zij getuige van de winst van de Britse inzending. The Brotherhood of Man won de 21ste editie met het liedje ‘Save your kisses for me’ met 164 punten. Sandra werd, ondanks Anita Meyer in het achtergrondkoortje, negende.

Eindigen met een rel

De avond eindigde in een rel in de hotelbar van het Bel Air hotel waar Fred Oster, producent van het songfestival en Ralph Inbar van de TROS na de nodige drankjes bijna met elkaar op de vuist gingen. Wat precies de aanleiding voor de ruzie was vermelden de kranten niet, maar omstanders haalden de kemphanen tijdig uit elkaar.

1980, Nederland in plaats van Israël

In 1978 en in 1979 won Israël het Eurovisie Songfestival. Het land kon de kosten van het songfestival niet twee keer achter elkaar opbrengen en het evenement viel op een Israëlische nationale dag van rouw, vandaar dat het liedsjesfestijn in 1980 wederom in Den Haag georganiseerd werd. Aan deze 25ste editie namen 19 landen deel.

Verdienstelijk vijfde

In 1980 werd het songfestival op 19 april gehouden. Marlous Fluitsma presenteerde de show dit keer. De Ierse Johnny Logan won met het liedje ‘What’s another year’ en de Nederlandse Maggie McNeal werd verdienstelijk vijfde met haar song ‘Amsterdam’.

Een stukje historie

Nederland was één van de zeven landen die in 1956 meedeed aan het allereerste Eurovisie Songfestival in het Zwitserse Lugano. De Nederlandse zangeres Paerl was als eerste aan de beurt en is daarmee de allereerste deelneemster ooit. 

Vijf overwinningen

In totaal heeft Nederland vijf keer het liedjesfestijn gewonnen. Corry Brokken (1957), Teddy Scholten (1959) en Lenny Kuhr (1969) waren Teach In voorgegaan en het festival was eerder in Hilversum en in Amsterdam georganiseerd. In 2019 won Duncan Laurence na 44 jaar weer het Songfestival voor Nederland met het nummer Arcade. 

Vier keer niet mee

Slechts vier keer deed ons land niet mee aan deze grootse liedjeswedstrijd. In 1985 en in 1991 werd de competitie op 4 mei georganiseerd tijdens onze dodenherdenking. Deelname op die dag vond Nederland ongepast.

In 1995 en in 2002 hadden we het jaar ervoor te laag gescoord om mee te mogen doen. In 2004 is de halve finale geïntroduceerd en sindsdien kunnen alle landen weer meedoen. Van 2005 tot 2012 en in 2015 haalde Nederland de finale niet.