De Tegenpartij, 'Geen gezeik, iedereen rijk'
Het is mei 1981. We staan aan het begin van de landelijke verkiezingen en langzaamaan verschijnen de eerste posters van de grote politieke partijen voor de ramen. Toch was er 1 partij die wel heel erg aanwezig was. In elke straat in Nederland zag je posters van De Tegenpartij. "Geen gezeik iedereen rijk" met daarop de twee partijleiders prominent in beeld: Tedje van Es en F. Jacobse.
Jacobse en Van Es, foto Roel Bazen
Fictieve politieke partij
De heren Tedje van Es en F. Jacobse waren twee personages van Kees van Kooten en Wim de Bie. Begin jaren 1980 uitten de twee op hun uitgebrachte LP “Op hun pik getrapt!” al kritiek op diverse politieke partijen en richtten de twee als het duo Jacobse & Van Es De Tegenpartij op.
Ondanks dat het hier om een fictieve partij ging werd de partij, met als erevoorzitter F. Jacobse, razend populair door het hele land. Bijna elke Nederlander kende de tekst van het partijlied. "De Tegenpartij, is voor jou en voor mij"
De Tegenpartij werd zelfs meegenomen in opiniepeilingen waar uit kwam dat de Tegenpartij met grote overmacht de verkiezingen zou winnen.
Gestelde kamervragen
De Tegenpartij had zoveel invloed, dat het zelfs gelukt is (indirect) een kamervraag te stellen. Toenmalig Tweede Kamervoorzitter Dick Dolman deed zichzelf voor als lid van De Tegenpartij en stelde schriftelijk vragen aan minister Til Gardeniers (Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk). Dolman wilde weten of het “origineel waar is”-een uitdrukking die veel door Jacobse en Van Es gebruikt werd- dat het ministerie een onderzoek zou instellen naar een persiflage van Jacobse en Van Es.
Kamervoorzitter Dolman vraagt of het soms mevrouw Gardeniers haar bedoeling is “om alle vrije jongens de nek om te draaien”. Vervolgens doet Dolman het verzoek aan mevrouw Gardeniers om haar medewerkers “de opdracht te geven van tijd tot tijd een geintje te waarderen.”
Krantenkop Het vrije volk democratisch socialistisch dagblad 24-12-1980
Staatsgreep
Op 10 mei 1981 waren de heren er klaar mee. Het was tijd voor actie! Jacobse en Van Es trokken naar het Binnenhof om een staatsgreep te plegen, vlak voor de verkiezingen. Voor het oog van de Nederlandse televisiekijker werden de twee partijleiders door de ME neergeschoten. Dagblad Trouw wijdde er een bericht aan op de voorpagina. De vraag was of de populaire politieke partij het verlies van haar leiders te boven zou komen. Op het landelijke televisiejournaal werd veelvuldig aandacht besteed aan het overlijden van deze twee politieke grootheden.
Illegale posterhandel
Na de “dood” van Jacobse en Van Es ontstond er een grote illegale handel in de campagneposters. VPRO had er toentertijd bijna 400.000 laten drukken. In Den Haag werden na de mislukte staatsgreep illegaal nieuwe posters gedrukt en voor grof geld verkocht. Binnen een paar dagen werden er in Haagse winkels meer dan 200 posters verkocht voor gemiddeld 25 gulden per stuk.
Later bleek dat Jacobse en Van Es nog leefden en waren gevlucht naar Zuid-Amerika (zo gingen de geruchten). De “vrije jongens” keerden later weer terug op de buis. Zonder Tegenpartij weliswaar. Toen werd het pas echt "samen voor ons eigen"...
Verhalen van de Stad 2024
Auteur: Petra Kortekaas