Het honderdjarig bestaan van de radio is aanleiding voor een bekend verhaal uit de Haagse radiogeschiedenis. De stranding van de Norderney, het zendschip van Radio Veronica in 1973.

Gestrand zendschip Norderney van Veronica | fotograaf: H.W.J. de Jong

Het is 2 april 1973. Nederland wordt geteisterd door een zware orkaan. Op veel plaatsen in het land is de schade enorm. De Haagse Courant kopt een dag later: ‘Orkaan laat chaos achter’.

Groot, zwart schip gestrand op het strand van Scheveningen

Chaos is het zeker op het strand van Scheveningen, want daar ligt behalve het puin van vele verwoeste strandpaviljoens een groot, zwart schip. Het is de Norderney, het zendschip van Radio Veronica. Het gevaarte is door de storm van zijn anker geslagen en door de golven aan land gezet op nog geen honderd meter van het Zuiderhavenhoofd.

Alle bemanning gered

De bemanning is eerder door reddingsboot de Bernard van Leer van boord gehaald. Een spannende onderneming, want de bemanning moet van het ene op het andere schip springen en doordat de schepen door de huizenhoge golven soms meters van hoogte verschillen is dat erg gewaagd. Uiteindelijk lukt het gelukkig iedereen om veilig op de Bernard van Leer te komen.

Wachten om weer terug naar zee te kunnen

De kapitein van de reddingsboot durft het echter niet aan om met zulk noodweer de haven binnen te varen. Pas op 3 april om 10 uur in de ochtend stappen de doodvermoeide medewerkers in Scheveningen aan wal. Gelukkig blijkt de Norderney volledig intact. Er moet echter wel gewacht worden op het juiste moment om hem weer in zee te krijgen.

Geen uitzending mogelijk vanaf land

Deze gebeurtenis komt voor de Veronicamedewerkers op een erg slecht moment. Na 13 jaar dreigt er door de nieuwe anti-zeezenderwet een uitzendverbod te komen en men is druk bezig met de voorbereidingen van een vreedzame demonstratie die op 18 april in Den Haag moet plaatsvinden. Nu de Norderney niet meer in zee ligt, mag er niet uitgezonden worden. Men vreest daardoor niet genoeg mensen op de been te krijgen voor de demonstratie.

Veronica uitzendingen vanaf een ander schip

Gelukkig biedt een ander zendschip, de MV Mi Amigo van Radio Caroline, de helpende hand. Op 12 april beginnen nieuwe Veronica-uitzendingen vanaf dit schip. Tienduizenden mensen demonstreren tegen de nieuwe anti-zeezenderwet De eerdere angst voor onvoldoende belangstelling voor de demonstratie blijkt compleet onterecht. Uiteindelijk zijn er op 18 april in Den Haag tienduizenden mensen op de been om Veronica te steunen. Toevallig is het op deze dag ook springtij en kan de Norderney weer vlot getrokken worden.

31 augustus 1974 laatste uitzending Radio Veronica vanaf de Norderney

Ruim een jaar later valt voor Veronica helaas definitief het doek. Op 31 augustus 1974 klinken de laatste woorden die Rob Out vanaf het zendschip spreekt: “Bij het afscheid nemen van Veronica, sterft ook een beetje de democratie in Nederland. Dat spijt mij… voor Nederland”. Na twee coupletten van het Wilhelmus, wordt het stil op frequentie 538 meter middengolf. De Norderney zou nog tot 11 augustus 1975 op zee blijven liggen met een bemanning en een paar technici om de apparatuur te onderhouden.