Elke twee weken vragen we een inwoner van Den Haag naar zijn of haar herinneringen aan onze stad. Wat is typische Haags, voelt thuis en mag dus niet ontbreken in ons archief? Deze keer is het woord aan Romi Bons.

Romi Bons over haar Den Haag

Ik ben opgegroeid in het Statenkwartier, maar daar heb ik mij nooit thuis gevoeld. Allemaal expats, en veel afstand tussen buren. Toen ik 17 jaar was, ben ik voor een paar maanden midden in het schooljaar naar een ‘Yes we can’ kliniek gegaan in België om van mijn verslaving af te komen.

Doorzetten

Mijn drugsverslaving was een gevolg van een probleem dat veel, veel dieper was, seksueel geweld. Ik zat toen in het vierde jaar van de havo op het Haagse Montessori Lyceum. Mijn leraren probeerden wel te helpen maar raadden ook aan dat ik dan maar beter naar het mbo kon gaan. Zij dachten eerst niet dat ik de havo zou halen. Ik wist dat als ik zou doorzetten dat het mij wel zou lukken.

Ondertussen werd er bij mij ook ADHD geconstateerd en na mijn terugkeer uit België kreeg ik Ritalin voorgeschreven, wat een ongelukkige combinatie is als je eerder aan drugs verslaafd was. Ik heb toen met die pillen hele dagen en nachten kunnen studeren, consequent in de KB (Koninklijk Bibliotheek) gezeten en de leraren hebben mij goed gesteund.

Ik was heel trots dat ik mijn havodiploma heb gehaald. Dat was mijn ultieme doel. Alleen wist ik niet wat ik daarna wilde, nam een tussenjaar en viel in een groot gat. Het werd een zware depressie. Gelukkig gaat het nu met anti-depressiva heel goed. Die helpen mij echt.

In België was het mij wel gelukt om van mijn verslaving af te komen, maar de oorzaak, het diepe trauma was nog niet behandeld. Ik kwam hier in Den Haag bij de Jutters (Centrum voor Jeugd GGZ) terecht, en woonde 9 maanden lang, vijf dagen per week bij de Albatros in de Vogelwijk. Het weekeinde mocht ik naar huis. Die therapie heeft mij echt geholpen. En daar heb ik ook geleerd om open over mijn problemen te praten.

Thuis in Den Haag

Daarna kwam ik in aanmerking voor begeleid wonen, eerst in de Archipel en later in de Obrechtstraat. Eén keer per maand kwam er dan iemand langs om even te praten of te helpen in het huishouden, maar dat laatste was voor mij niet nodig. Daarna ben ik met een vriendin gaan samenwonen in de Newtonstraat. Het huisje had een tuin, wel leuk. Ik kwam er wel snel achter dat ik toch wel een plekje voor mijzelf moest hebben. Sinds kort woon ik nu in de Weimarstraat.

Ik blijf altijd toch wel een beetje in diezelfde buurt, de Regentessebuurt is voor mij een echt thuis. In iedere straat heb ik wel een vriendin wonen waar ik terecht kan. En is er café Augustus, het trefpunt van mijn vrienden. Je vindt me daar heel vaak. Een belangrijke plek voor mij is ook de Grote Markt. Als ik daar ben, zie ik altijd bekenden. Het voelt een beetje als een tweede thuis. Dat gevoel heb ik dan weer niet bij het Plein. Daar hangt een heel andere sfeer, daar gaat het vooral om gezien te worden. Even showen. Bij de Grote Markt is het heel gewoon, gezellig en drinken de mensen bier.

In principe wil ik wel in na mijn afstuderen in Den Haag blijven wonen. Ik voel mij ook echt Haags en kan op vakantie vaak last van heimwee krijgen. Een aantal jaar geleden had je op het strand een surfdorp “Fast”. Daar stonden twee containers, met een simpele bar, waar je lekker kon aanschuiven bij kampvuurtjes. Dat voelde ook als een community. Jammer dat het er niet meer is.

Steentje bijdragen

Momenteel ben ik nog aan het studeren. Ik zit in het vierde jaar van mijn hbo-studie Social Work in Rotterdam. Ik wilde eerst wel nagelstyliste worden. Maar door alles wat ik heb meegemaakt, en al die hulp die ik heb gekregen, wil ik nu ook mijn steentje bijdragen. Ik ben ervaringsdeskundige en ik heb gemerkt, dat juist ervaringsdeskundigen je het beste kunnen helpen.

Voor mijn afstudeerscriptie doe ik onderzoek naar seksueel geweld anno 2020. Welke vormen zijn er, wat zijn de effecten van de #Metoo-beweging geweest? Want seksueel geweld, dat moet echt stoppen.


 Leuk artikel? Lees meer over Thuis in het archief of een van de andere gastblogs. Wilt u met uw verhaal ook bijdragen aan de geschiedenis van Den Haag en al haar wijken? Neem dan contact op met het Haags Gemeentearchief via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., een van onze medewerkers neemt dan contact met u op.