David Maasbach, Maasbach Wereldzending
Er is maar één kruispunt in Nederland met zeven afslagen. Een inspirerende plek voor zijn kerk in de voormalige bioscoop Capitol op de Loosduinsekade, vindt David Maasbach, de huidige leider van de Johan Maasbach Wereldzending. “Soms, als ik moeilijke keuzes moet maken, kan ik in een soort droom van bovenaf op het grote kruispunt kijken. En dan weet ik ineens wat ik moet doen.”
Vader Johan Maasbach werd in 1958 door de Amerikaanse pinksterprediker Thomas Lee Osborn verkozen tot zijn Nederlandse vertaler bij het prediken voor 120.000 aanhangers op het Malieveld. “Osborn zei dat mijn vader ‘low Dutch’ sprak, net als hij zelf ‘low English’ gebruikte. Er was een geestelijke chemie; ze begrepen elkaar.” Maasbach kocht in 1966 het leegstaande Capitol gebouw van Joodse eigenaren. Het was een bekende bioscoop met 1.000 zitplaatsen. “Heel bijzonder. Een eigen kerk binnen Evangelisch Nederland was in die tijd ‘not done’.” Het kantoor van de Wereldzending zit aan de overkant, in een prachtig oud handelsgebouw met schitterend glas-in-lood in de in koloniale stijl ingerichte directiekamer. Maasbach is ook bezig met zendingswerk in verschillende landen, met name in de vorm van projecten voor kinderen. Zijn broer John T.L. leidt de internationale tak van de Maasbach Wereldzending.
Zendtijd op zondag bij SBS
David, die samen met zijn vrouw Regina in 1993 de leiding van de kerk overnam van zijn ouders, bleek een even gepassioneerde spreker als zijn vader. “De traditionele kerken zijn vrij doods. Jonge mensen missen daar iets, er is geen passie en vuur bij het verhaal dat verteld wordt.” Bij hem is dat anders. Zowel vader als zoon Maasbach hebben beiden jarenlang gebruik gemaakt van radio en televisie als middel tot verkondiging. Johan Maasbach zond zelfs diensten uit vanuit zeezenders op schepen vlak voor de Scheveningse kust, wat hem ook de bijnaam ‘piraat van de Heer’ opleverde. David Maasbach sloot in 2008 een opvallende overeenkomst met SBS Broadcasting voor zendtijd op zondag. Hij kreeg hiermee als eerste Nederlandse prediker zendtijd op een van Nederlands bekendste landelijke commerciële televisiezenders. Hij was er tot 2017 elke week te zien.
Maasbach is, net als veel andere pinksterpredikers, ook bijzonder actief op social media. “Die ervaring met digitale kerkdiensten heeft ons enorm geholpen tijdens corona. Je preekt toch anders als je voor een camera staat. Maar dankzij social media konden we toch als gemeente met elkaar verbonden blijven.” De site van Maasbach is aantrekkelijk en levendig, waarbij preken, muziekvideo’s maar ook recepten elkaar afwisselen. “De gewone kerken werken vaak ouderwets met van die zwart-witte krantjes. Dat is echt niet meer van deze tijd en trekt ook geen jongeren.”
Een gebouw is slechts een instrument
Maasbach zal zijn kerk niet openstellen voor gelovigen die andere relatievormen verkiezen boven het traditionele huwelijk. “Voor buitenstaanders lijkt zo’n opvatting steeds extremistischer, maar Gods normen zijn niet veranderd. De samenleving verandert, en veel mensen raken verder van God af. Ik veroordeel niemand, want Nederland is een vrij land waar je mag leven zoals je wilt. Maar op grond van de Bijbel kan ik niet zomaar mijn zegen geven aan de velerlei levensvormen van vandaag. Als je die keuze wel maakt, prima, maar loop dan onze deur voorbij en vind een plek waar dat kan.” Voor wat betreft inentingen roept Maasbach op om de prikken te halen. “God is niet tegen medische zorg. Denk maar aan het verhaal van de barmhartige Samaritaan.”
Het is niet zeker dat Maasbach op de markante plek in het centrum blijft. “Het is onmogelijk om hier te parkeren en uit te breiden. De gemeente werkt echt niet mee. Ook is het hier niet meer de buurt van vroeger; een deel van de omgeving verloedert hier. Kijk, we zien een gebouw puur als instrument, niet meer en niet minder.” Hij is in gesprek met zijn zoon, die volgens Maasbach ‘zijn roeping begint te voelen’, om naar een nieuwe vestiging te zoeken aan de rand van de stad, ergens langs de snelweg waar nog genoeg ruimte is. Toch zal het Capitol Evangelie Centrum een bijzondere plek blijven. “Wat hier is gebeurd in de afgelopen decennia, is uniek in Nederland. Er is geen andere plek waarvan zoveel evangelie is uitgegaan.”
Leuk artikel? Lees dan het verhaal achter het Capitol, waar Maasbach Wereldzending is gevestigd, een van onze andere Verhalen van de stad en blogs, of ga naar onze achtergrondinformatie over de serie 'Geloven in verandering.'