Elke twee weken vragen we een inwoner van Den Haag naar zijn of haar herinneringen aan onze stad. Wat is typische Haags, voelt thuis en mag dus niet ontbreken in ons archief? Deze keer Alexander Roep uitbater van Lokaal Duinoord.

Alexander met zijn partner Sara voor Lokaal DuinoordAlexander met zijn partner Sara voor Lokaal Duinoord 

Binnenkort te huur

De corona-crisis heeft een politicus van hem gemaakt. Alexander Roep, eigenaar van Lokaal Duinoord in de Reinkenstraat, is de bedenker van de opvallende roze ‘Binnenkort te huur’- borden, die na de corona-sluiting van de horeca afgelopen december voor de ramen van veel Haagse restaurants en café’s verschenen. In de tekst werd verwezen naar ‘Horecamakelaardij Koolmees, Wiebes, Hoekstra’, die meer steun zouden moeten bieden aan ondernemers. De actie verspreidde zich als een olievlek, haalde de media, en ‘Roep’ – zoals iedereen hem kent – bleek een politiek natuurtalent achter microfoon en camera. 

Creativiteit door de lockdown

Roep (38), opgeleid op de slagersvakschool en daarna bij Inholland in het vak media en entertainment, heeft samen met zijn partner Sara vanaf 2013 Lokaal Duinoord opgebouwd tot gezellig eetcafé en trefpunt voor de buurt. Maar de eerste corona-lockdown hakte erin. Al stelt Roep ook dat door de moeilijke maanden de echte ondernemer in hem wakker is geworden. “Toen wij acht jaar geleden met Lokaal Duinoord begonnen, voelden we ons slaven van de zaak. Voor echt ondernemen was nooit echt tijd, we moesten 24/7 door in de zaak. We woonden eerst ook nog aan de overkant, dan keek je steeds of alles wel goed ging. En als we gewinkeld hadden bij de Bijenkorf, zeiden de gasten dat ze wel wisten waar de winst van de bar naar toe ging.“ Na de klap van corona was alles anders: “We moesten wel creatief worden. We hebben samen met kleine brouwerijen boxen met speciaalbier samengesteld en verkocht, we hebben truien met Lokaal Duinoord erop laten drukken om onze community bij elkaar te houden, en natuurlijk zijn we ook meteen begonnen met take-away.”  

Belangenbehartiger van de horeca

In de chaotische tijd van sluiting en heropening afgelopen zomer had hij al een eerste brief klaarliggen voor Kamerleden, maar door drukte is die uiteindelijk pas met de tweede lockdown in december verstuurd. “We hadden het gevoel dat we ten onder gingen aan alle maatregelen, maar dat gingen we wel strijdend doen.” Hij stortte zijn hart en ziel in de lange email aan verschillende Kamerleden. Drie ervan kwamen vervolgens bij hem op bezoek. Zijn strijd werd opgepikt, en de afgelopen maanden heeft hij veel in regionale nieuwsprogramma opgetreden als belangenbehartiger van de Haagse horeca.

Bijzonder was ook zijn actie bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, om de nieuwe burgermeester te overtuigen om het eten voor de leden van de vele stembureau’s bij lokale ondernemers in plaats van bij AH te bestellen. Hij bood de burgemeester de ‘VEGABURGERMEESTER’ aan. Dat Van Zanen en de gemeente oprecht vroegen ‘wat zij voor hem kon betekenen’, heeft de ondernemer wel geraakt. Hij is nu in gesprek met de VVD-fractie om zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraadverkiezingen 2022. "Ik wil mij graag verder ontwikkelen. Eerst chef saté, en straks als belangenbehartiger verder."

Appel valt niet ver van de boom

De strijdbaarheid en het ondernemerhart heeft hij van zijn moeder, vertelt Roep. “Zij was een heel sterke vrouw. Zij had het in haar leven erg zwaar. Toch ging ze altijd maar door: als zij iets in haar hoofd had dan had dat eigenlijk gisteren al klaar moeten zijn. Soms gaat die moeder in mij los, ja.” Zijn moeder had uiteindelijk zelf een bar dancing in Mariahoeve, ’t Haasje.

Ook aan zijn vader heeft hij veel steun gehad. “Mijn vader heeft de afgelopen 8 jaar altijd voor ons klaargestaan als er iets moest gebeuren in de zaak op technisch gebied. Daarnaast kan ik altijd bij hem terecht voor advies en heeft hij ons ook tijdens de lockdown financieel een steuntje in de rug gegeven.” Dat de horeca in de familie zit, bewijst ook het feit dat zijn schoonmoeder de voormalige eigenaresse van café de Stoof in de Reinkenstraat is.

Herstelplan voor de horeca

De laatste weken is Roep druk bezig samen met enkele andere ondernemers om een herstelplan voor de Haagse horeca te schrijven. Hij werkt daarbij in goed overleg met ondermeer bewonersorganisaties om meer draagvlak te krijgen. Zo wordt samen nauwkeurig gesproken over de sluitingstijden van terrassen en een meldpunt om overlast aan te geven. “De bescherming van omwonenden is in Den Haag heel ver doorgevoerd. De linkse partijen hebben sterk erop ingezet om de burger en de openbare ruimte door wetgeving te beschermen. Begrijpelijk, maar ik vind dat te ver doorgeschoten. Elke decibel van een gezellig terras lijkt te veel, je kunt bijvoorbeeld nauwelijks meer live-optredens organiseren. Het is paradoxaal: enerzijds wordt er steen en been geklaagd over eenzaamheid in de stad, anderzijds moet het muisstil zijn bij de gezellige buurtkroeg.” 

Live optredens en muziek

Hij heeft de Haagse muziek scene, met name rondom het befaamde muziekcafé De Paap in eigen woorden ‘kapot zien gaan aan te veel regelgeving.’ Voordat Roep en Sara begonnen aan Lokaal Duinoord werkte hij ondermeer in De Paap en heeft daar nog optredens van Haagse grootheden meegemaakt zoals Anouk, Golden Earring, Kane, en Di-rect. Roep kan zelf ook gitaar spelen en zingen, en bleef lange tijd zijn werk in de horeca combineren met muziek. “Met onze optredens konden wij leuke vakanties betalen.” 

Den Haag met op elke plek een buurtkroeg

Voor hem zijn in het Hofkwartier, in de kleine steegjes rondom de vroeger beroemde cafés de Pijpela en de Pater (die beiden niet meer bestaan) en Fiddler’s toch nog steeds wel de leukste cafétjes te vinden. Den Haag is overigens veel gezelliger dan Amsterdam, stelt Roep, omdat de mensen hier veel directer zijn. En Den Haag eigenlijk uit allemaal dorpjes bestaat. “En wij zijn dan de buurtkroeg waar iedereen welkom is. Niks hippe inrichting, of trend: we doen in Lokaal gewoon wat wij en de buurt leuk vinden. We zijn gewoon onszelf. “


Leuk artikel? Lees meer over ons project om de herinneringen van de inwoners van onze stad vast te leggen, of ga naar een van de andere gastblogs.

Wilt u met uw verhaal ook bijdragen aan de geschiedenis van Den Haag en al haar wijken? Neem dan contact op met Samantha van As, senior archiefmedewerker, via 06 5005 3234 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..