Van vrijdag 11 april tot en met zaterdag 10 mei 2025 zijn het weer de Haagse vrijheidsweken. Gedurende deze periode staan er meer dan 120 activiteiten op het programma. De Haagse Vrijheidsweken is een initiatief van de R.G. Ruijs Stichting in samenwerking met tientallen andere Haagse organisaties. 
Ook Bibliotheek Den Haag en het Haags Gemeentearchief bieden dit jaar weer een gevarieerd programma aan.

Een enthousiaste menigte neemt Amerikaanse soldaten op de schouders bij het ruiterstandbeeld van Willem I op het Noordeinde, mei 1945. Fotograaf J.C. TussenbroekEen enthousiaste menigte neemt Amerikaanse soldaten op de schouders bij het ruiterstandbeeld van Willem I op het Noordeinde, mei 1945. Fotograaf J.C. Tussenbroek

Tentoonstellingen

Gedurende de vrijheidsweken zijn er diverse tentoonstellingen te bezoeken. Alle tentoonstellingen zijn te vinden in het Atrium van het stadhuis.

Lezingen

Er is een zeer ruim aanbod aan lezingen die Bibliotheek Den Haag en het Haags Gemeentearchief u aanbieden in de vrijheidsweken. Lezingen over het dagelijks leven tijdens de oorlogsjaren, de Haagse gemeentepolitie, maar ook over de vraagstukken rondom het bewaren en herdenken van het oorlogsverleden. In onderstaande overzicht ziet u de verschillende onderwerpen die aan bod komen. 

Voor lezingen dient u zich op te geven, bij de informatie over de lezingen ziet u hoe u zich kunt aanmelden.

Vrijheidscollege

De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. Dat doen we met persoonlijke en inspirerende verhalen met bekende sprekers. Je vindt ons door heel het land: op festivals, in theaters, op scholen en in bibliotheken. Want vrijheid kan niet zonder jou. 

Hoe zorgen we voor een politieke arena waarin iedereen zich kan laten horen? Devika Partiman geeft in haar Vrijheidscollege een inspirerend antwoord op deze vraag. Vrijheid is urgenter dan ooit. In een tijd waarin polarisatie en uitsluiting op de loer liggen, is het belangrijk om stil te staan bij de vraag: hoe creëren we een politieke arena waarin iedereen – ongeacht gender of achtergrond – zich vrij kan uitspreken? Devika Partiman neemt je mee in haar strijd voor politieke gelijkheid en laat zien wat er nodig is om een inclusieve democratie te bevorderen. Met haar ervaring als oprichter van Stem op een Vrouw werpt ze een scherp licht op de obstakels én oplossingen voor een vrijere en eerlijkere politiek. 

Nuttige informatie:

Naam Vrijheidscollege
Organisator Bibliotheek Den Haag en Provincie Zuid-Holland
Spreker Devika Partiman
Locatie Centrale Bibliotheek, Spui 68, Podium B, 5e etage
Datum en tijd 7 mei, 19.30 uur - 20.30 uur
Toegang Gratis
Aanmelden Meld u aan voor het Vrijheidscollege

Workshop Cirkel van democratie

Wij leven in Nederland in een democratische rechtsstaat. Iedereen in Nederland heeft daarmee te maken en ieders mening doet ertoe.    

In het programma Cirkel van Democratie werk je met andere deelnemers in groepjes aan verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld over de rol van de overheid en belangrijke onderwerpen in de politiek. Je wordt uitgedaagd na te denken over de democratische rechtsstaat en jouw mening te geven over politieke onderwerpen.

Nuttige informatie:

Naam Workshop Cirkle van democratie
Organisator Bibliotheek Den Haag

U kunt hier alle informatie vinden over locaties, tijden en aanmelden: Praktische informatie over de workshop 

Overige wetenswaardigheden

Naast de diverse activiteiten zijn er nog andere uitingen tijdens de vrijheidsweken waarmee het Haags Gemeentearchief stilstaat bij herdenking en vrijheid.

Social Media-special: Dagboekfragmenten uit de Tweede Wereldoorlog

“6 mei 1945- Zuster Visser vertelt hoe zij om twaalf uur heeft meegemaakt hoe burgemeester De Monchy op het bordes van het Stadhuis na een inleidend woord van de leider der Verzetsbeweging in Den Haag, het woord voerde en daarmee de macht en de verantwoordelijkheid weer op zich nam.” 

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken post het Haags Gemeentearchief iedere vrijdag, zaterdag en zondag op haar sociale mediakanalen een dagboekfragment uit de oorlogsjaren. Waar schreven Hagenaars over tijdens de oorlog? Vertrouwden ze hun angsten toe aan een dagboek, of beschreven ze nauwgezet wat er gebeurde, opdat het nageslacht daar kennis van kon nemen? Of gaat het meer over alledaagse beslommeringen, over de tekorten aan alles en dat er geen verwarming meer was?

De dagboekfragmenten zijn dit jaar afkomstig uit Haags Relaas – 45 dagen van bezetting en bevrijding door A. Meijer .

Volgt u ons nog niet op social media? Onderaan onze site vindt u de verschillende kanalen om ons te gaan volgen.

Dagboek met ingeplakt krantenknipsel uit Tweede WereldoorlogDagboek met ingeplakt krantenknipsel uit Tweede Wereldoorlog 

Heruitgave boekje met wandeling: ‘De verdwenen Joodse buurt’.  

Gratis verkrijgbaar van dinsdag tot en met donderdag in de studiezaal van het Haags Gemeentearchief en bij het VVV-kantoor bij het Centraal Station.

Haagse Ambtenaren die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog 

Op de eigen website plaatst het Haags Gemeentearchief alle verhalen uit twee eerder verschenen publicaties die vertellen over de Haagse ambtenaren die slachtoffer zijn geworden van de Tweede Wereldoorlog: 

Filmcompilatie ‘Oorlog in Den Haag, gefilmd verleden 1940 - 1945 

Op het YouTubekanaal van het Haags Gemeentearchief is de compilatiefilm ‘Oorlog in Den Haag, gefilmd verleden’ te zien Oorlog in Den Haag, gefilmd verleden 1940-1945 - YouTube Deze 23 minuten durende docu is volledig samengesteld uit bewegend beeld dat filmmakers – soms met gevaar voor eigen leven, want het was verboden - tijdens de oorlog maakten. Als je wilt ervaren hoe Den Haag aanvoelde tijdens de oorlog, bekijk dan deze soms beklemmende beelden. Er is ook een versie met Engelse ondertiteling. 

Daarnaast staan er tientallen filmpjes over de Tweede Wereldoorlog in Den Haag op ons YouTube-kanaal en je vindt er ook interviews met mensen die de oorlog hebben meegemaakt.