Tegenwoordig heeft Sinterklaas zijn paard Ozosnel, maar wist u dat de Sint in 1939 het vliegtuig nam om vanaf hotel Chateau Bleu op tijd bij zijn afspraak in Marlot te komen?

Een vliegtuig op het parkeerterrein van hotel Chateau Bleu | Fotograaf: A.W. Douwes (1939)

Aan de rand van het Haagse Bos aan de weg naar Wassenaar stond vroeger een tolhek, dat het ‘Boschhek’ werd genoemd. Bij deze ingang stond een boerderij met dezelfde naam.

Een gastvrije boerderij

De overlevering wil dat koning Willem I met zijn gevolg na een jachtpartij bij de hoeve aanklopte en naar water vroeg om zijn dorst te lessen. De koning en zijn gasten kregen echter geen water, maar room. Die gastvrijheid beviel de koning wel en zo gebeurde het dat hij vaker afstapte bij de boerderij. En hij niet alleen, velen volgden zijn voorbeeld en al snel kreeg de boerderij de bijnaam Roomhuis-Boschhek.

Hoeve Roomhuis-Boscheck verandert in hotel-restaurant Chateau Bleu

In de loop der jaren vonden veel verbouwingen, uitbreidingen en vernieuwingen aan het Roomhuis-Boschhek plaats. In 1938 veranderde de naam in Chateau Bleu en was de voormalige hoeve aan de Leidsestraatweg veranderd in een hotel-restaurant.

Als we de brochure van het 125-jarig bestaan van de uitspanning in 1940 mogen geloven, bezat Chateau Bleu inmiddels niet alleen het hotel en het restaurant, maar ook een dancing, een theetuin en nog veel meer.

Een vliegtuig als publiciteitsstunt op de parkeerplaats

De foto bij dit verhaal is gemaakt in de zomer van 1939. Wie goed naar de foto kijkt, ziet tussen de auto’s op het parkeerterrein van hotel Chateau Bleu een vliegtuig geparkeerd staan.

Kwamen de gasten dan ook per vliegtuig naar Chateau Bleu? Nee, het vliegtuig, een afdankertje, waarvan de motor wegens de mobilisatie was gevorderd, stond op de parkeerplaats van het hotel als publiciteitsstunt en als speeltoestel.

Sinterklaas en Piet te gast in Chateau Bleu

De Haagsche Courant berichtte op 6 december van dat jaar dat een dag daarvoor Sinterklaas en Piet te gast waren in Chateau Bleu. De bijeenkomst met een gezelschap militairen was zo gezellig geweest, dat de Sint gewoon de tijd vergat. Piet kreeg in de gaten dat ze te laat voor een volgende afspraak bij een villa in Marlot aan zouden komen. Goede raad was duur.

Het vliegtuig om tijd te winnen

Om snelheid te winnen besloot Sinterklaas het vliegtuig te nemen dat op de parkeerplaats stond. Zo gezegd, zo gedaan. Het vliegtuig werd op een handkar gezet, Sint en Piet klauterden er in en voortgetrokken door een auto gingen ze samen met het gezelschap militairen door het Haagse Bos op weg naar Marlot. Daar aangekomen viel een luid gejuich de goedheiligman en zijn knecht ten deel. Het vliegtuig werd geparkeerd op het schoolplein aan de Van Hoeylaan.

Vliegtuig door de politie naar het bureau verplaatst

Toen het tijd was om weer te vertrekken, ontdekte de Sint dat het toestel was verdwenen. Wat was er gebeurd? Een surveillerende politieagent had het vliegtuig op het schoolplein zien staan. Eerst dacht hij aan schending van de neutraliteit en toen aan een noodlanding. Bij nader inzien bleek echter dat het vliegtuig geen motor had en op een handkar was bevestigd. Hij besloot assistentie te vragen en het toestel naar het bureau aan de Louise Henriëttestraat te laten transporteren.

Oude man eist vliegtuig op

Later die nacht verscheen één van de begeleiders van de Sint op het bureau die ‘namens een oude man’ het vliegtuig kwam opeisen. Hem werd te verstaan gegeven dat hij dan nog maar eens met ‘die oude man’ moest terugkomen…