Het Haags Gemeentearchief beschikt over allerlei beeld- en geluidmateriaal van de (voormalige) gemeenten Den Haag, Loosduinen, Scheveningen, Voorburg en Leidschendam. Denk aan foto’s en tekeningen, maar ook audiovisueel materiaal zoals films en videofragmenten. Deze collecties bekijkt u online via de beeldbank.

Doorzoek alle collecties

Collectie-onderdelen

Wilt u weten over welke beeld- en geluidcollecties we beschikken, of meer informatie over een specifieke collectie?

Beschikbaarheid materiaal

Krijgt u de melding ‘Deze afbeelding is alleen in te zien op de studiezaal'? Dan heeft de fotograaf en/of rechthebbende geen toestemming gegeven om het materiaal online beschikbaar te stellen. Dit materiaal is wel te bekijken op de studiezaal, in de Historische Informatie Punten in de Centrale Bibliotheek aan het Spui of in een van de wijkbibliotheken.

Heeft u een afbeelding van betere kwaliteit nodig? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om het bestand in hoge resolutie te bestellen. Vermeld bij uw aanvraag het identificatienummer van de afbeelding. De fotograaf informeert u over de prijs van de aanvraag.

Verouderd taalgebruik in collecties

Bepaalde delen van de collectie van het Haags Gemeentearchief bevatten historisch of verouderd taalgebruik. Dit kan als beledigend worden ervaren. Bijvoorbeeld termen en beschrijvingen die refereren aan raciale, etnische en culturele groepen. Stukken in onze collectie, hun inhoud en de beschrijving daarvan, reflecteren de tijdsgeest en de ideeën van de maker of beschrijver in een bepaalde periode.

Tips en weetjes

  • Het Haags Gemeentearchief beschikt over heel oud beeldmateriaal: de oudste tekening dateert uit 1616 en de oudste foto’s uit 1854.
  • In het zoekveld kunt u meerdere zoekwoorden opgeven. Zo krijgt u resultaten waarin alle zoekwoorden voorkomen. De volgorde maakt niet uit. Voorbeeld: ‘afbraak station Staatsspoor’ levert alle beelden waarin die drie woorden voorkomen.
  • Met een asterisk (*) voor, achter of midden in het zoekwoord, zoekt u op een deel van het woord. De asterisk vervangt alle ontbrekende letters. Het resultaat geeft alle schrijfwijzen en vormen van het zoekwoord. Voorbeeld: ‘dorp*’ levert zowel ‘dorp’ op als alle woorden die met ‘dorp’ beginnen.
  • Met een vraagteken (?) in plaats van een letter zoekt u op verschillende woorden. Voorbeeld: zoeken op ‘sta?ion’ levert zowel ‘stadion’ als ‘station’ op.
  • Met dubbele aanhalingstekens (“ ”) rond een aantal woorden, zoekt u op een combinatie van woorden. Voorbeeld: zoeken op “station Staatsspoor” levert alleen resultaten op met deze twee woorden achter elkaar, in deze volgorde.

Hulp nodig?

Heeft u vragen over het zoeken in de beeldcollecties of wilt u advies met betrekking tot uw onderzoek? Bezoek onze studiezaal. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder. Of neem per e-mail of telefonisch contact met ons op.