De audiovisuele collectie van het Haags Gemeentearchief bestaat uit ruim 15.000 video’s, films en geluidsopnamen van Den Haag en omliggende gemeenten. In onze speciale depots ligt materiaal van zowel amateurs als professionals. Daarvan zijn nu 900 fragmenten online te zien en de collectie wordt steeds digitaal aangevuld.

Zoeken in de audiovisuele collectie

Video collectie

De video collectie bevat een groot aantal video’s uit schenkingen, zoals van het Volksbuurtmuseum, theater De Appel, Migranten Omroep Stichting (MOS/MTV), Openbare Bibliotheek, Koorenhuis, Residentie Orkest en de Audio Visuele Dienst van de gemeente Den Haag (AVD). De twee grootste videocollecties zijn van Lokatel en Meatball:

{slider title="Lokatel" open="false" class="icon"}

Stichting Lokale Televisie en Radio, afgekort Lokatel, werd op 2 december 1985 opgericht om televisieprogramma’s uit te zenden over Den Haag. De collectie bevat nieuws, sport, documentaires, kinderprogramma’s en de registratie van live-evenementen. De Haagse zender werd in 1993 opgeheven; de collectie werd overgebracht naar het Haags Geementearchief.

Wij beschikken over 1027 uitzendbanden en banden met stockmateriaal van Lokatel. Helaas is de collectie incompleet en missen er banden. Herinnert u zich iets bijzonders over een programma en wilt u het terugzien? Of heeft u nog een uitzendband van Lokatel thuis? Neem contact met ons op!

{slider title="Meatball" class="icon"}

Meatball is opgericht als videocollectief in 1972. Oprichters waren Rien Hagen, Cesar Messemaker, Jan Blom en Olga Smits. Het jaar daarvoor was op de Firato de videorecorder en -cassette geïntroduceerd; het begin van de 'massaficatie' van het audiovisuele aanbod.

Naast maatschappelijk relevante thema's als stadsvernieuwing, werkgelegenheid en bijvoorbeeld klassenjustitie heeft Meatball veel producties gewijd aan kunst en kunstenaars. En dat altijd volgens de zogenaamde Meatball-methode, waarbij de bedachte grenzen tussen documentaire, drama en speelfilm zoveel mogelijk worden overschreden en waarbij de meeste mensen de rol spelen die zij ook in het dagelijks leven hebben.

{/sliders}

Audiocollectie

De audiocollectie bestaat uit Haagse muziek en geluidopnames met interviews en radio-uitzendingen. De collectie bevat verder cd’s en lp’s van Haagse artiesten.

De audiocollectie moet in de toekomst nog gedigitaliseerd, ontsloten en beschreven worden. Muziek wordt op dit moment niet meer aangevuld, maar de collectie blijft wel bestaan. Zeer welkom zijn podcast uitzendingen; onlangs zijn we een pilot gestart om onze eigen podcast te maken.

Films

De meeste films van het Haags Gemeentearchief komen van schenkingen van particulieren. Er zijn ook films van bekende (Haagse) filmmakers zoals Piet van der Ham, Willy Mullens of Rudi Hornecker in het depot aanwezig. Ook de Haagse Amateur Filmclub (HAF) heeft haar collectie ondergebracht bij het Haags Gemeentearchief.

De meeste films zijn gedigitaliseerd, maar niet allemaal staan ze online. Er komen nog regelmatige nieuwe films bij.

Tips en weetjes

  • De oudste film in onze collectie is van Willy Mullens en komt uit 1913. Het is de 100-jarig viering van de landing van Prins Willem Frederik van Oranje op het Scheveningse strand.
  • Meatball is het allereerste én Haagse videoproductiebedrijf van Nederland.
  • Onze collectie bevat zeer kwetsbare glasplaten van de GTB studio uit Den Haag.
  • Nog meer bijzondere items in onze collectie: Haagse reclameplaatjes. Dit zijn de flinterdunne singles (lp) met muziek gekoppeld aan een reclameboodschap.
  • Voor meer audiovisueel materiaal over Den Haag, kijk ook eens in de catalogus van Beeld & Geluid, openbeelden.nl of de collectie van filmmuseum EYE.

Uw bijdrage aan de audiovisuele collectie

{slider title="Materiaal aanleveren" open="false" class="icon"}

U kunt bij ons terecht met uw film-, video- of geluidsmateriaal. De conservator audiovisueel bekijkt of het materiaal aan de gestelde eisen voldoet om opgenomen te worden in de collectie.

{slider title="Materiaal beschrijven en/of aanvullen" class="icon"}

Van films die al opgenomen zijn in het depot, is het niet altijd duidelijk waar ze over gaan of wie de eigenaar is. Ook is niet altijd duidelijk wie er te zien zijn, of op welke datum een uitzending precies geweest is. Kunt u ons helpen? Laat dan uw reactie achter bij het juiste film- of videobestand. Zo komen we meer te weten over de films.

U kunt zich ook opgeven als vrijwilliger om films en video’s te beschrijven. Meer informatie hierover vindt u bij de conservator audiovisueel.

{slider title="Materiaal bestellen" class="icon"}

Wilt u materiaal bestellen? Vul dan het formulier in en stuur dit per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Omdat niet al het materiaal digitaal is, moet u rekening houden met een verwerkingstijd van twee weken.

Let op: wilt u een video, film of audiobestand uit onze collectie gebruiken voor een professionele AV-productie? Dat is helaas niet altijd mogelijk. Dit is afhankelijk van de auteursrechten. Soms kan het zijn dat u eerst toestemming moet vragen aan de rechthebbende. In enkele gevallen zijn er in het verleden geen afspraken gemaakt over het publiceren van materiaal, of is het niet duidelijk wie de rechthebbenden zijn. Gebruik van het materiaal is dan helaas niet mogelijk.

{/sliders}

Contact opnemen

Heeft u vragen over de audiovisuele collectie, wilt u materiaal aanleveren of als vrijwilliger films en video’s beschrijven? Onze conservator audiovisueel helpt u graag verder. Neem daarvoor per e-mail of telefonisch contact op.