< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Collectie Tweede Wereldoorlog - Bijzondere Collecties - OV 10

8019-01 Collectie Tweede Wereldoorlog - Bijzondere Collecties - OV 10

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Deze collectie is onderdeel van de Bijzondere Collecties van het Haags Gemeentearchief. Voorheen bekend als de Overige Verzamelingen. De collectie bevat documenten over de de Tweede Wereldoorlog (niet uitsluitend Haags) en is direct na de oorlog door de gemeentearchivaris opgebouwd en is daarna (tot op de dag van vandaag) aangevuld.
Het materiaal bestaat uit documenten, publicaties en voorwerpen verzameld door het Gemeentearchief, schenkingen van particulieren en is aangevuld met de Tweede Wereldoorlogcollectie 'pers en propaganda materiaal' van het opgeheven Internationaal Persmuseum (1945-1974), dat gevestigd was in Den Haag.
Het eerste deel van de catalogus (rubrieken 1 tot en met 4) volgt chronologisch het verloop van de oorlog en daarna volgen rubrieken met een meer thematische indeling of op soort document.
De beschrijvingen door H.M. Mensonides waren in eerste instantie niet meer dan onderwerpsthema's binnen de rubrieken en gaven geen beeld van het soort documenten. In 2020 zijn de beschrijvingen door Karen van Opstal uitgebreid. Hierbij is in veel gevallen de oorspronkelijke beschrijving behouden en na een dubbele punt aangevuld.
Het is in veel gevallen niet mogelijk geweest om alle stukken in een dossier te beschrijven. In die gevallen zijn wel de uitzonderlijke of merkwaardige stukken benoemd.
In de collecties en archieven van het Haags Gemeentearchief bevinden zich uiteraard nog veel meer documenten met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld de omvangrijke collectie beeldmateriaal maar ook de documenten die binnen de context van archieven van organisaties zijn gevormd. De Gids tweede Wereldoorlog geeft hier een handreiking voor:
https://haagsgemeentearchief.nl/studiezaal/onderzoek-tweede-wereldoorlog

U kunt de beschrijving van de collectie hieronder bekijken. De documenten zelf zijn in te zien op onze studiezaal en in de meeste gevallen ook digitaal aan te vragen.

Kenmerken

Datering:
1938-1946
Beschrijving:
Catalogus van de collectie met materiaal over de Tweede Wereldoorlog in relatie tot Den Haag
Omvang in m¹:
7
Auteur:
HGA
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Categorie: