Archieven
In de archieven van het Haags Gemeentearchief en de collectie van het Nederlands Muziek Instituut (NMI) vindt u allerlei informatie over de Haagse geschiedenis. Denk aan brieven, verslagen, rapporten en boekhoudingen, maar ook kaarten en foto’s. We beschikken over de archieven van de (voormalige) gemeenten Den Haag, Loosduinen, Leidschendam, Stompwijk, Veur en Voorburg. In het archievenoverzicht zoekt u gemakkelijk in de beschrijvingen van de archieven.
Zoeken in het archievenoverzicht
Zoekhulp archieven
Met de zoekhulp hieronder helpen we u bij uw onderzoek. Download het pdfbestand of volg de stappen in de schermafbeeldingen.
Download Zoekhulp archieven (pdf 723 kB)
Zoekhulp archieven
1/11 Boven in het Archievenoverzicht vindt u een zoekveld om alle archieven te doorzoeken. U kunt zoeken in het Archievenoverzicht door een zoekterm in het tekstveld in te voeren en op 'zoeken' te klikken.
2/11 Door op ‘Uitgebreid zoeken’ te klikken ontvouwt een uitgebreid zoekmenu. Hier verfijnt u uw zoekvraag op bijvoorbeeld periode. Als u het nummer van het archief -het zogenaamde toegangsnummer- weet, vult u dit hier in. Dit nummer bestaat uit vier cijfers, altijd gevolgd door ‘-01’ (let op: dit is alleen van toepassing op archieven van het Haags Gemeentearchief). Ook kunt u uw zoekvraag verfijnen door op ‘Materiaal’ of ‘Categorie’ te filteren. Tot slot kunt u de zoekresultaten sorteren.
Om het zoeken makkelijker te maken, zet u speciale tekens in:
• Het symbool ‘?’ vervangt een letter
• Het symbool ‘*’ vervangt een aantal letters
• Door het symbool ‘$’ voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
Voorbeeld: ‘$repatriëren’ levert als zoekresultaat tevens vervoegingen van repatriëren op, zoals ‘repatriëring’ en ‘gerepatrieerde’. Of: ‘$mulder’. Dit levert naast ‘mulder’ ook ‘muller’, ‘mulders’ of ‘ulder’ op
Tip: begin een zoekterm nooit met een ? of *, een dergelijke zoekopdracht kost zeer veel tijd.
3/11 In deze uitleg wordt gezocht naar documenten betreffende de Grote Markt. Hieronder zijn de resultaten van deze zoekopdracht weergegeven.
4/11 Klik op het archief om alle resultaten in de inventaris te bekijken. In dit voorbeeld klikken we op het eerste zoekresultaat ‘0350-01 Oud archief van de gemeente 's-Gravenhage 1313-1815’. Het volgende schermt vouwt open:
5/11 Als er een plusje (+) voor een regel tekst staat, kunt u een deze aanklikken en ontvouwt het zoekresultaat.
6/11 Een inventarisnummer herkent u aan de dikgedrukte cijfers voor de tekst. Als u hier op klikt, ziet u de details van het inventarisnummer. Dit kan informatie zijn over het formaat, de datering en/of eventuele inzagebeperkingen van de documenten.
7/11 Niet alle documenten zijn openbaar. Wanneer er een openbaarheidsbeperking op een inventarisnummer rust, wordt dit aangegeven met een rood stopbord-icoontje . Dit icoon staat voor de beschrijving van het document of -als het een beschrijving is binnen een reeks- voor de beschrijving van die reeks. Wanneer u op de beschrijving klikt, ziet u onderaan in welk jaar het document openbaar wordt. Als u het document wilt inzien, kunt u een verzoek tot inzage van een niet openbaar archief doen.
8/11 Aan de rechterzijde onder het inventarisnummer staan een aantal icoontjes.
Ieder icoontje heeft een eigen betekenis. Door op een icoon te klikken, kunt u:
• Links: een document reserveren voor een bezoek aan de studiezaal.
• Midden: een aanvraag doen voor de digitalisering van het inventarisnummer.
• Rechts: de beschrijving van het inventarisnummer delen via social media of een bericht sturen aan het Haags Gemeentearchief.
9/11 Niet alle inventarisnummers zijn gedigitaliseerd. Als dat wel het geval is, staat er voor het inventarisnummer een grijs bolletje en een paperclip. In de afbeelding ziet u dat inventarisnummers 774, 775, 778 en 779 wel zijn gedigitaliseerd en inventarisnummers 776 en 777 niet.
10/11 Wanneer een inventarisnummer is gescand, worden de scans onder het inventarisnummer weergegeven. Deze scans kunnen bestaan uit .pdf bestanden (waarbij in een bestand meerdere documenten zijn opgenomen) of uit .jpg bestanden (waarbij er sprake is van één document per scan). Klik op de scan om de documenten te bekijken.
11/11 Klik onder de scan op ‘download deze scan als jpg’ of ’download deze scan als pdf’ om het bestand te downloaden.
Documenten in het archievenoverzicht
Een archief is een verzameling van documenten, die zijn opgemaakt of ontvangen door een organisatie, stichting of vereniging. De documenten in een archief worden beschreven en genummerd, en vormen samen de inventaris. In het archievenoverzicht zoekt u dus in de beschrijvingen van de archieven, en niet in de inhoud van de documenten zelf.
Stukken inzien: online of op de studiezaal
Niet alle archiefstukken zijn gedigitaliseerd. Als een archiefstuk wel is gedigitaliseerd, staat er bij het inventarisnummer een grijs bolletje en een paperclip:
Wilt u een archiefstuk online inzien dat nog niet digitaal beschikbaar, maar wel openbaar is? Doe dan een aanvraag voor het gratis laten scannen van een archiefstuk. U kunt ook op de studiezaal langskomen om het archiefstuk in te zien. Let op: u kunt alleen stukken opvragen die nog niet gescand zijn of waarvan alleen onduidelijke en/of slecht leesbare scans bestaan.
Openbaarheid van documenten
Als er een openbaarheidsbeperking op een archief rust, wordt dit aangegeven met een rood stopbord-icoontje:
Dit icoon staat voor de beschrijving van het document of -als het een beschrijving is binnen een reeks- voor de beschrijving van die reeks. Wanneer u op de beschrijving klikt, ziet u onderaan in welk jaar het document openbaar wordt. Wanneer deze beperking geldt, kunt u een verzoek indienen voor het inzien van niet openbaar archief.
Verouderd taalgebruik in collecties
Bepaalde delen van de collectie van het Haags Gemeentearchief bevatten historisch of verouderd taalgebruik. Dit kan als beledigend worden ervaren. Bijvoorbeeld termen en beschrijvingen die refereren aan raciale, etnische en culturele groepen. Stukken in onze collectie, hun inhoud en de beschrijving daarvan, reflecteren de tijdsgeest en de ideeën van de maker of beschrijver in een bepaalde periode. Lees meer over verouderd taalgebruik.
Tips en weetjes
- De meeste inventarissen zijn ingedeeld op onderwerp. In de inventaris vindt u deze onder de rubriek ‘Bijzondere onderwerpen’. Documenten die niet over een specifiek onderwerp gaan, zijn ondergebracht onder de rubriek ‘Stukken van algemene aard’.
- In de inventaris van een archief vindt u ook informatie over de geschiedenis van het archief en over de archiefvormer (persoon of instelling bij wie het archief is ontstaan).
- Het oudste stuk, een charter, dateert uit 1313.
Hulp nodig?
Heeft u vragen over het zoeken in de archieven of wilt u advies over uw onderzoek? Bezoek onze studiezaal. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder. Of neem per e-mail of telefonisch contact met ons op.