< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Collectie Nieuwjaarswensen - Bijzondere Collecties - OV 8

8015-01 Collectie Nieuwjaarswensen - Bijzondere Collecties - OV 8

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Deze collectie is onderdeel van de Bijzondere Collecties, voorheen bekend als de Overige Verzamelingen. De collectie bevat gedrukte nieuwjaarswensen van ongeveer 40 beroepsgroepen (vnl. 17e -19e eeuw) of particulieren, geordend op de afzender. Behalve in deze collectie zijn er ook andere nieuwjaarswensen in de bibliotheek van het HGA opgenomen.

Onderdeel van de collectie zijn de zogenoemde Koppermaandagprenten. Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen. Dat is een feestdag voor de gilden. Een gilde was een soort van beroepsvereniging van ambachtslieden en koopmannen. Drukkers en uitgevers stuurden vaak een koppermaandagprent om een goed nieuw jaar te wensen en zo hun vakmanschap te kunnen tonen. In de 19e eeuw werden koppermaandagprenten aan relaties gestuurd, als geschenk. Deze koppermaandagprenten zijn ontvangen door Drukkerij De Albani in de periode ca.1819-1855. Zie ook archief-toegangsnummer 0919-01.

U kunt de beschrijving van de collectie bekijken via de link hieronder. De documenten zelf zijn in te zien op onze studiezaal en in de meeste gevallen ook digitaal aan te vragen via DOV.
Beschrijving Collectie Nieuwjaarswensen

Kenmerken

Datering:
1680-1955
Beschrijving:
Catalogus van de collectie nieuwjaarswensen. De collectie bevat gedrukte nieuwjaarswensen van ongeveer 40 beroepsgroepen en particulieren en koppermaandagprenten.
Auteur:
E. Zantvoort (2021)
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Categorie: