< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand gemeente Voorburg

6110-01 Burgerlijke Stand gemeente Voorburg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Bij de annexatie van het koninkrijk Holland door het Franse Keizerrijk in 1811, werd ook hier de wetgeving op de burgerlijke stand van kracht. In enkele gebieden zoals Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen was dat zelfs al in 1796 het geval.
De wet verplichtte iedereen om bij de plaatselijke overheid aangifte te doen van geboorten, huwelijken en sterfgevallen. Ook echtscheidingen werden op basis van de uitgesproken vonnissen ingeschreven in de burgerlijke stand.
De registers werden in tweevoud opgemaakt, één exemplaar ging naar de rechtbank, het andere bleef bij de gemeente berusten.
Op grond van het Burgerlijk Wetboek geldt voor de registers een opschorting van de wettelijke overbrengingstermijn. Akten van geboorte worden na 100 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar overgebracht naar het Gemeentearchief. De administratie is sinds 1811 niet wezenlijk veranderd. Regelmatig worden de archieven aangevuld met registers waarvan de overbrengingstermijn is verlopen.

Kenmerken

Datering:
1811-1972
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Voorburg
Omvang in m¹:
4,75
Beheerder:
Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
Auteur:
M. Mellema
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Archiefvormer(s):