< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Charterverzameling Voorburg
5001-01 Charterverzameling Voorburg
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De zogenaamde Charterverzameling Voorburg betreft charters zonder duidelijk verband met een archief, charters met betrekking tot buitenplaatsen en charters behorende tot de archieven van het Ambacht Voorburg en de Hervormde Gemeente Voorburg. De collectie is rond 2018 geconserveerd, waarbij de charters op karton zijn gezet en in dozen zijn opgeborgen. In 2022 zijn de bergingsnummers van de charters toegevoegd aan de summiere beschrijvingen in de plaatsingslijst. Een tiental beschreven charters is niet aangetroffen in de dozen; daarentegen zijn ongeveer 30 genummerde charters aangetroffen die alsnog zijn beschreven.
De beschrijvingen zijn aangevuld aan de hand van de originele documenten en een document van Bernard Dijkman met bijna 100 zeer uitgebreide beschrijvingen van de charters, opgesteld gedurende de jaren 1991-2005. De charters met betrekking tot buitenplaatsen en huizen hebben een relatie met de documenten beschreven in de toegang 5016-01 Collectie documenten buitenplaatsen Voorburg.
Plaatsingslijst

Kenmerken

Datering:
1451-1850
Beschrijving:
Plaatsingslijst van de bij elkaar opgeborgen charters afkomstig uit een aantal archieven van Voorburg
Omvang in m¹:
17
Beheerder:
Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
Auteur:
GALV (2005); HGA (2023)
Openbaarheid:
Geheel openbaar