< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Bethlehem Vrouwenkliniek

1514-01 Bethlehem Vrouwenkliniek

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Stichting RK Vrouwenkliniek Bethlehem is 1923 begonnen in de Jan van Nassaustraat. De officiële opening op 14 december van dat jaar vond echter plaats in het gebouw aan de Prinsessegracht 8. Voor een beknopte geschiedenis zij verwezen naar inventarisnummer 1. Zowel bij de Duitse inval op 10 mei 1940 als bij het Engelse bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 liep het pand aan de Prinsessegracht schade op.
Met ingang van 1 januari 1948 is de kliniek verkocht aan het Algemeen Katholiek Ziekenfonds St. Joannes de Deo. Tevens werd besloten geleidelijk tot algehele liquidatie van de stichting over te gaan. Aangezien volgens de statuten van de stichting een eventueel overschot bij opheffing van de stichting ter beschikking moest komen van de parochie HH Antonius en Lodewijk, werd het geld gestort in het fonds voor kerkenbouw, waarvan de Morgenstond en later de nieuwe kerk aan de Fluwelenburgwal zouden profiteren. In 1959 was de liquidatie voltooid.
In juni 1962 werd een aanvang gemaakt met de nieuwbouw aan de Vrederustlaan, die eind december 1965 kon worden betrokken. Op 25 mei 1967 volgde de officiële opening. In december 1968 werd een samenwerkingsverband aangegaan met de Stichting Ziekenhuis St. Antoniushove in Voorburg.
Op 2 April 1985 werd door het rijk besloten dat het ziekenhuis op de locatie aan de Vrederustlaan gesloten zou worden. Er werd gefuseerd met het nieuwe ziekenhuis in Zoetermeer (Het Lange Land), waarvoor op 14-12-1985 de eerste paal werd geslagen. De exploitatie van het Bethlehem ziekenhuis werd beëindigd op 18 maart 1988.
De bescheiden werden in 1996 aan het Haags Gemeentearchief geschonken en in 1999 volgde nog een aanvulling. Het archief heeft na inventarisatie een omvang van vijf dozen (0,625 m¹) en beslaat de periode 1922-1987. Het is niet compleet. Bij inventarisatie ontbraken de personeels- en de patiëntenregistraties en ook werden geen jaarrekeningen of accountantsrapporten en stukken over de nieuwbouw aan de Vrederustlaan aangetroffen. In dit verband zij tevens opgemerkt, dat er zich ook nog stukken over de Bethlehem Kliniek bevinden in de archieven van de parochie van de H.H. Antonius en Lodewijk (zie bnr. 0681-01).
De inventaris is verdeeld in rubrieken. Het fotomateriaal kon niet in alle gevallen gedateerd worden. Er is voor gekozen om dit onder te brengen in een aparte rubriek. Enige dubbele stukken werden afgezonderd voor vernietiging. Het archief is volledig openbaar.

Kenmerken

Datering:
1922-1987
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Stichting Rooms Katholieke Vrouwenkliniek Bethlehem in Den Haag
Omvang in m¹:
0,625
Auteur:
E. Krabbendam
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Categorie: