< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Haagse Hogeschool

1290-01 Haagse Hogeschool

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de Haagse Hogeschool
Verantwoording van de bewerking
Handleiding voor de gebruiker
Openbaarheid
Aanvulling (2021)
Inventaris
4. Archieven van voorgangers
4.1 Stichting dr. E. Kruisingafonds, 1978-1995
4.1.1 Inleiding
1290-01 Haagse Hogeschool
1 Inventaris
4. Archieven van voorgangers
4.1 Stichting dr. E. Kruisingafonds, 1978-1995
4.1.1
Inleiding
In 1965 werd de stichting dr. E. Kruisingafonds opgericht met als doel het financieel ondersteunen van studenten aan de School voor Taal- en Letterkunde, en het verschaffen van middelen aan deze school. In 1981 werd de doelstelling gewijzigd in het steunen van studenten en scholen aan onderwijsinstellingen waar de School voor Taal- en Letterkunde in is opgegaan.
In 1980 waren namelijk de opleidingen van de School voor Taal- en Letterkunde samengevoegd met het Gemeentelijk Instituut voor Middelbare Akten waardoor de Haagse Leergangen ontstond. In 1987 ging deze instelling op haar beurt op in de sector Onderwijs, Sport en Talen (OST) Haagse Hogeschool. Uit de stukken valt af te leiden dat vanaf 1993 er opmerkelijk veel aandacht is voor (de financiële middelen van) het Kruisingafonds.
De Stichting School voor Taal- en Letterkunde werd na de samenvoeging van de opleiding, niet opgeheven maar kreeg kennelijk een zelfde taak als het Kruisingafonds. Zo kreeg in 1984 de Haagse Leergangen een subsidie 'inzake schoolpracticum' (uit jaarrekening 1984, inv.nr. 470). De organisaties werden met elkaar verbonden doordat het dagelijks bestuur van het Kruisingafonds in het Stichtingsbestuur van de school plaatsnaam.
De beschreven archiefbescheiden zijn aangetroffen in het archief van de sector Onderwijs, Sport en Talen van de Haagse Hogeschool. Deze sector verzorgde kennelijk het secretariaat voor de stichting. Of er elders ook nog bescheiden zijn, is niet onderzocht.

Kenmerken

Datering:
1918-1994 (2002)
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Haagse Hogeschool en rechtsvoorgangers
Omvang in m¹:
36,50
Auteur:
Loek Nijholt Archiefservice (2003), Rick F.E.D. Hartmann (aanvulling, 2021)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Archiefvormer(s):