< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Bankierskantoor Lissa & Kann

1029-01 Bankierskantoor Lissa & Kann

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In deze inventaris worden de archieven van het Haagse bankiershuis Lissa & Kann, het pensioenfonds van Lissa & Kann, haar dochters en enkele persoonlijke documenten van de familie Lissa en familie Kann beschreven.
In de toelichting wordt niet uitvoerig ingegaan op de geschiedenis van het Haagse bankiershuis van Lissa & Kann. Voor een uitvoerige analyse van het bankiershuis wordt verwezen naar de monografie van P.A. Geljon, Een zeer persoonlijk effectenhuis, Het Haagse Lissa & Kann 1800-1966, Amsterdam, 1998.
Firma van Lissa & Kann, 1806-1906
N.V. Bankierskantoor van Lissa & Kann, 1906-1966
Pensioenvoorziening
Integratie van Lissa & Kann met Mees & Hope
De archieven
Noten
Inventaris
3. Archief van de N.V. Archipel Bank, 1916-1967
1029-01 Bankierskantoor Lissa & Kann
1. Inventaris
3.
Archief van de N.V. Archipel Bank, 1916-1967
NB:
Op 6 september werd de Haagsche Bank opgericht. Op 26 september 1916 werd de naam van de Haagsche Bank veranderd in Archipel Bank N.V. Het doel van de bank bleef onveranderd "de uitoefening van het Bankiers- en Kassiersbedrijf in den ruimsten zin, alsook het uitvoeren van diverse administratie voor derden". De naam wijst op orientatie van de bank en haar cliënten op Nederlands-Indië, maar het is waarschijnlijker dat de naam van de bank refereert naar de plaats van vestiging in de Haagse Archipelbuurt (Javastraat, later Mauritskade).
Pas na de Tweede Wereldoorlog komt de Archipel Bank N.V. in het vizier van de N.V. Bankierskantoor van Lisa & Kann. Vanaf februari 1948 staat de overname van de bank op de agenda van de vergadering van commissarissen van de Archipel Bank. Er wordt onderhandeld met diverse reflectanten. Op de vergadering van commissarissen van 7 april 1948 wordt goedkeuring gehecht aan het bod van Lissa & Kann. Eind 1949 werd de Archipelbank overgebracht naar de Lange Vijverberg.
In de jaren 1950 leed de Archipelbank een kwijnend bestaan. Als vennootschap bleef de Archipel Bank formeel bestaan. In 1967 werd de bank geliquideerd.

Kenmerken

Datering:
(1800) 1906-1984
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van N.V. Bankierskantoor van Lissa & Kann te 's-Gravenhage
Omvang in m¹:
3,125
Auteur:
M.W.M.M. Gruythuysen (Aco, 2000)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar