< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Begraafplaats Oud Eik en Duinen

0974-01 Begraafplaats Oud Eik en Duinen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Begraafplaats Oud Eik en Duinen is een particuliere begraafplaats gelegen tussen de Laan van Eik en Duinen, de Mient en de Oude Haagweg, oorspronkelijk ontstaan rond een kapel die in 1581 is gesloopt. Het kerkhof werd vooral gebruikt voor begrafenissen van Rooms - en Oud Katholieken. In 1812 was de begraafplaats eigendom van Hendrik Maurits van der Goes (1774-1830), wiens broer Franc van 1811-1813 maire van Loosduinen was. Van der Goes pakte de zaken serieus aan, getuige het oudste registers van uitgifte van grafkelders. Daarin liet hij aantekenen welke grafkelders, dubbele grafkelders en zandgraven door hem waren verkocht en wie er in werden begraven. Vanaf 1825 is er ook sprake van een algemene grafkelder en vanaf 1849 van een algemeen kleinkindergraf. Tussen 1830 en 1833 verkochten zijn erfgenamen het complex aan J. Noordendorp, welke familie het in 1891 nog bezat.
Na de aanleg in 1891 van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen, pal naast Eik en Duinen, kreeg de laatste de naam Oud Eik en Duinen. Volgens het Bataviaasch Nieuwsblad was het in die tijd "bon ton" (in de mode bij "beschaafde mensen") om daar te worden begraven. In 1978 kocht begrafenisonderneming 't Statenhuys de toen sterk verwaarloosde begraafplaats.
Het archief bestaat uit drie series registers, t.w. registers van uitgegeven graven vanaf 1812, indexen op graven en kelders van ca. 1904-1990 en het register van begravenen van augustus 1980-juli 1991, zowel alfabetisch op naam als op chronologische volgorde van inschrijving. In de periode 1812-1980 is het NIET mogelijk op naam te zoeken. De registers zijn per graf ingericht.
De registratie van begravenen vóór 1812 bevindt zich in de collectie Doop-, trouw- en begraafboeken (DTB, bnr. 0377-01). De namen van begravenen in niet-koopgraven 1812-1824 ontbreken. Ook na 1876 is daarvan geen registratie bewaard gebleven.
De registers zijn op 25 juli 1996 aan het Haags Gemeentearchief in bewaring gegeven. Het archief heeft een omvang van 4,50 m.

Kenmerken

Datering:
1812-1992
Beschrijving:
Plaatsingslijst van de grafregisters der begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag
Omvang in m¹:
4,50
Auteur:
N.N.
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Categorie:
Archiefvormer(s):