< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Raadscommissie Gemeentelijke Kredietbank en voorgangers 's-Gravenhage

0595-01 Raadscommissie Gemeentelijke Kredietbank en voorgangers 's-Gravenhage

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De commissie van superintendentie over de Bank van Leening werd in 1821 ingesteld door de burgemeesteren. Bij koninklijk besluit van 24 januari 1832 werd een nieuw reglement voor de bank opgesteld en werd de commissie opgeheven. De Raad benoemde de oude leden per 1 april 1832 direct tot commissie van beheer (later: bestuur) van de bank. Per 1 januari 1908 werd de commissie opgeheven en de raadscommissie van de Bank van Leening ingesteld.

Op 18 mei 1914 werd de naam gewijzigd in Raadscommissie van Gemeentebank van Leening. Volgens de op 1 september 1926 in werking getreden Verordening vaste Raadscommissie bestond de werkkring van de Raadscommissie van de Gemeentebank van Leening uit het bijstaan van Burgemeester en Wethouders in hun beheer van de Gemeentebank van Leening en de ten behoeve van dat bedrijf gebezigde of te bezigen werken en gebouwen en in al dat geen wat ingevolge de Pandhuiswet 1910 (Stbl. no.321) aan het Gemeentebestuur is opgedragen.
Met de wijziging van de Verordening vaste Raadscommissies Verzameling 1926 no.10 (raadsbesluit van 25 februari 1946, bijlage no. 47) werd de naam van de raadscommissie gewijzigd in Raadscommissie Gemeentelijke Leen- en Voorschotbank.
Bij raadsbesluit van 23 mei 1949 werd de naam van de Gemeentelijke Leen- en Voorschotbank gewijzigd in de Gemeentelijke Credietbank. Medio 1956 werd de Gemeentelijke Credietbank de Gemeentelijke Kredietbank genoemd.

Volgens de Verordening vaste Raadscommissies Verzameling 1926 no.10 vielen er zeven raadscommissies van bijstand onder de sector van de wethouder van Economische Zaken. Op grond van praktische overwegingen stelden Burgemeester en Wethouders in 1962 voor om enkele raadscommissies samen te voegen. Met de wijziging van de Verordening vaste Raadscommissies Verzameling 1926 no.10 (raadsbesluit van 24 september 1962, bijlage no. 546) werd de Raadscommissie voor de Gemeentelijke Kredietbank, de Raadscommissie voor de Gemeentelijke Dienst van Haven- en Marktwezen en de Raadscommissie voor het Openbaar Slachthuis samengevoegd tot de nieuwe Raadscommissie voor Diensten en Bedrijven (E.Z.) waarin ook de onderwerpen met betrekking tot de Gemeentelijke Drukkerij zouden worden behandeld.

Kenmerken

Datering:
1823-1956
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Raadscommissie voor de Gemeentelijke Kredietbank en haar voorgangers van 's-Gravenhage
Omvang in m¹:
1,125
Auteur:
R. Grootveld en R.A.M. Vernooij
Openbaarheid:
Geheel openbaar