< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Raadscommissie voor de Duinwaterleiding gemeente Den Haag

0591-01 Raadscommissie voor de Duinwaterleiding gemeente Den Haag

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Daar de Duinwaterleiding in 1904 een afzonderlijke tak van dienst van de gemeente werd, achtten Burgemeester en Wethouders het wenselijk dat er een vaste raadscommissie voor de Duinwaterleiding werd ingesteld (raadsbesluit van 8 augustus 1904, bijlage no. 539). Met de wijziging van de Verordening vaste Raadscommissies Verz. 1903 no. 6 (raadsbesluit van 27 december 1904, bijlage no. 913) werd de raadscommissie voor de Duinwaterleiding ingesteld. De werkkring van de raadscommissie voor de Duinwaterleiding bestond uit het bijstaan van Burgemeester en Wethouders in hun beheer van de Duinwaterleiding en in het toezien op het onderhoud van de werken, leidingen en gebouwen van deze inrichting.

Met de Verordening vaste Raadscommissies Verz. 1911 no. 7 (raadsbesluit van 22 mei 1911; in werking getreden met ingang van 1 juli 1911, bijlage no. 955 van 1907) bestond de werkkring van de raadscommissie uit het bijstaan van Burgemeester en Wethouders in hun beheer van de Duinwaterleiding en de ten behoeve van die dienst gebezigde of te bezigen werken en gebouwen.
Met de Verordening vaste Raadscommissie Verz. 1926 no. 10 (raadsbesluit van 16 augustus 1926; in werking getreden met ingang van 1 september 1926, bijlage no. 605) bestond de werkkring van de raadscommissie uit het bijstaan van Burgemeester en Wethouders in hun beheer van de Duinwaterleiding en de ten behoeve van dat bedrijf gebezigde of te bezigen werken en gebouwen.

Met de wijziging van de Verordening vaste Raadscommissies Verz. 1926 no.10 (raadsbesluit van 24 september 1962, bijlage no. 546) werd op grond van praktische overwegingen besloten de raadscommissie voor de Duinwaterleiding en de raadscommissie voor het Gemeentelijk Gasbedrijf en het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf samen te voegen tot één nieuwe raadscommissie voor de Produktiebedrijven (Gasbedrijf, Elektriciteitsbedrijf en Duinwaterleiding).

Kenmerken

Datering:
1904-1962
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Vaste Raadscommissie voor de Duinwaterleiding
Omvang in m¹:
0,375
Auteur:
R. Grootveld en R.A.M. Vernooij
Openbaarheid:
Geheel openbaar