< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Commissie rioolstelsel gemeente 's-Gravenhage

0451-01 Commissie rioolstelsel gemeente 's-Gravenhage

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In augustus 1876 brachten de architectdirecteur van gemeentewerken, B. Reinders en ir. I.A. Lindo - de latere directeur van gemeentewerken - elk een plan uit voor een rioleringssysteem voor Den Haag. In het plan Reinders zouden grachten worden gedempt, in het plan Lido bleven ze behouden en werd het grachtenwater ververst door aanvoer van zeewater. Op 6 november 1876 voegden de raadsleden J.G.W. Fijnje, W. Huijgens en B.C. de Jonge daar nog een plan aan toe. Op 14 november besloot de gemeenteraad uit zijn midden een commissie in te stellen om het plan Reinders te onderzoeken. Deze commissie diende het riolenplan te bestuderen in zijn samenhang met de fecaliënafvoer, de stichting van een openbaar slachthuis en de aanleg van een binnenhaven in de omgeving van de tegenwoordige Laakhaven. In mei 1879 bracht de commissie haar rapport uit, waarmee de raad zich op 21 oktober verenigde. De Commissie bleef voortbestaan en had in 1884 nog bemoeienis met de waterverversing. Een opheffingsbesluit is niet aangetroffen.
Plaatsingslijst
5-6 Rapporten met bijlagen, 1878-1879
0451-01 Commissie rioolstelsel gemeente 's-Gravenhage
1 Plaatsingslijst
5-6
Rapporten met bijlagen, 1878-1879
Datering:
1878-1879
Uiterlijke vorm:
2 omslagen

Kenmerken

Datering:
1875-1887
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de Commissie tot onderzoek van een rioolstelsel
Omvang in m¹:
0,25
Auteur:
L. Fledderus
Openbaarheid:
Geheel openbaar