< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Sociëteit van 's-Gravenhage

0403-01 Sociëteit van 's-Gravenhage

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 28 april 1587 werd tussen het Hof van Holland, de Rekenkamer en de Hoge Raad enerzijds en de Magistraat van 's-Gravenhage anderzijds een akkoord gesloten betreffende het voeren van een gemeenschappelijke financiële politiek tot het opbrengen der gemenelandsmiddelen door middel van een college, waarin vertegenwoordigers van de vier partijen zitting hadden. Door dit college werden de belastingen omgeslagen over de burgers en ook over de suppoosten van den Hove in Den Haag woonachtig. Ook gemeenschappelijke problemen, zoals onder andere brandweer, politie, straatverlichting op Hofgrond en Haagse grond werden door het college, de zogenaamde "Sociëteit", voluit "Sociëteit der Hooge Collegiën en van den Haghe", behandeld. Diverse stukken uit dit archief zijn gekopieerd ten behoeve van de Magistraat van 's-Gravenhage. De Sociëteit werd 10 juni 1802 opgeheven.

Kenmerken

Datering:
1587-1802 (1814)
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Sociëteit van 's-Gravenhage
Omvang in m¹:
12,375
Auteur:
H.M. Mensonides en R. Grootveld (1983)
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Archiefvormer(s):