< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Oud-archief van de gemeente 's-Gravenhage 1313-1815

0350-01 Oud-archief van de gemeente 's-Gravenhage 1313-1815

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Lijst van afkortingen
A.R.A. = Algemeen Rijksarchief.
Bibl. of Haagse Bibl. = Bibliotheek betreffende de geschiedenis van Den Haag, zich bevindende in het gemeentearchief.
Catal. Pr. = Catalogus van de Historisch-Topografische prentenverzameling.
gekl. = gekleurd (prenten en plattegronden).
gr. form. = groot formaat (prenten en plattegronden).
Handleiding = Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven door Mr. F. Muller Fzn., J.A. Feith en R. Fruin Th. Azn. (1898)
H.R. = Archief der Heerlijkheid Rijswijk.
kl. form. = klein formaat (prenten en plattegronden).
Lo. = Loket (onderdeel der loketkas), zie Inleiding en Toelichting bij de lijsten van plattegronden en prenten.
N.A. = Nieuw Archief (1816-1851).
O.A. = Oud Archief (1313-1815).
O.I.T.B. = Archief van de secretaris als ontvanger van de impost op het trouwen en begraven (in Gemeentelijk archief depôt).
O.N.C.O. = Archief van de secretaris als ontvanger van het ambtgeld, impost op trouwen en begraven, collateraal en ongefundeerde processen.
Pl. gr. = Lijst van plattegronden.
Pr. = Lijst van prenten.
R.A. = Rechterlijk Archief (1538-1811).
R.R.D. = Rekeningen van de Rekenkamer Domeinen (in A.R.A.).
Soc. Arch. = Sociëteits Archief.
V. II. = Verzameling Varia (nr. II) van het N.A. (1816-1851).
V.R.O.A. = Verslagen van 's Rijks oude archieven.
z. gr. form. = zeer groot formaat (prenten en plattegronden).
Z. = zegel.
Woord vooraf
Bijkans negentig jaren is het geleden, dat - het was in 1868 - een gedrukte inventaris van het oud-archief van 's-Gravenhage het licht zag. Deze was toen samengesteld door J.H. Hingman, commies-chartermeester aan het Rijksarchief te 's-Gravenhage. Dat in het tijdsverloop tussen 1868 en heden de inzichten zijn veranderd, de kennis der archivistiek zich heeft verdiept, behoeft geen betoog. Vele en velerlei oorzaken hebben de totstandkoming van een nieuwe inventaris belemmerd en vertraagd, maar daarom stemt het tot des te groter voldoening dat de ordening en inventarisatie van dit voor de Haagse geschiedenis zo bij uitstek belangrijk archief met de verschijning van deze nieuwe inventaris haar afsluiting vindt. Dat de huidige gemeente-archivaris als jong archief-ambtenaar in de periode 1946/1947 de eerste spade voor dit omvangrijke werk mocht steken, in deze wel vaak omgewoelde, doch slecht gecultiveerde bodem, moge zijn bijzondere persoonlijke belangstelling bij de voltooiing van dit werk verklaren; de eer de ordening, inventarisering en het persklaar maken van de inventaris in de periode 1950/1955 grotendeels te hebben verricht en tot een goed einde te hebben gebracht, komt de heer G. 't Hart, commies aan het Gemeente-archief, toe; terecht draagt deze inventaris dan ook zijn naam op de titelpagina.
Moge met de verschijning van deze inventaris het oud-archief van 's-Gravenhage voor alle onderzoekers en belangstellenden beter en gemakkelijker toegankelijk zijn geworden, zowel door een uitvoeriger, als door een meer systematische beschrijving, dan de verschillende voorlopige inventarissen boden. Moge ook de verbeterde toegankelijkheid tot dit oud-archief mettertijd vruchten afwerpen in de vorm van publicaties, welke meer nog dan tot dusverre de merkwaardige geschiedenis doen kennen van deze stad, die - in formele zin - tot 1811 geen "stad" geweest is, doch niettemin in binnen- en buitenland even befaamd als de grootste steden van Holland.
De gemeentearchivaris H.M. Mensonides, hist. drs.
Inleiding
Algemeen
Overzicht der bestuursorganisatie
Geschiedenis van het archief en zijn ordening
Toelichting op de inventaris
Noten
Inventaris
4.23. Lijsten van plattegronden en prenten, behorende tot het Oud-archief
4.23.2. Lijst van plattegronden
0350-01 Oud-archief van de gemeente 's-Gravenhage 1313-1815
4 Inventaris
4.23. Lijsten van plattegronden en prenten, behorende tot het Oud-archief
4.23.2.
Lijst van plattegronden
(Oud nr. 1) Plattegrond, getiteld: "Een copie caerte staande in 't boek van de landen toebehorende de Leproosmeesters van den Haage door Jacob Koenraets." 1566. gekl. kl. form. 28 x 41,5.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 11 in inv.nr. 4034.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1267.
(Oud nr. 2) Plattegrond, getiteld: "Caerte van de Hoefkade, hoe de landen daeraen in de Susterpolder gelegen sijn, door Jacob Koenraets." 1569. gekl. gr. form. 12,3 x 50,5.
N.B. Zie register van het kaartboek No. 13.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1261.
Extra trefwoorden: Zusterpolder
(Oud nr. 3) Kopie-plattegrond van het land van het klooster van Loosduinen, door Jan Potter. 1569. gekl. kl. form. 30x45,5.
N.B. Kopie door Jan Leupe 1720, omslag gedateerd 1 oktober 1726. Behoort bij de stukken betreffende het proces over de jurisdictie over de helft van Loosduinen in verband met het recht om een predikant te beroepen, tussen de Magistraat van Den Haag als Heer van Monster en Half-Loosduynen en de kerkenraad van Loosduinen. 1714/1715-1726. Zie inv.nr. 6184.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1856.
(Oud nr. 4) Kopie-plattegrond van Den Haag, getiteld: "Haga Comitis in Hollandia" met daarop getekende loop van de Beek. 1570. kl. form. 22 x 27,5.
N.B. Gedrukt. Uit "Ampele deductiën van de Hoven van Holland en 's-Gravenhage 1738". Zie no. 3 van de lijst van plattegronden en prenten van de Magistraat, opgesteld door Burnier (1850). N.A. voorlopig nr. V. II. nr. 405 b.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer kl. 0408.
(Oud nr. 5) Plattegrond van 's-Gravenhage, getiteld: "Gravenhage 't Hof van Hollant". 1581. kl. form. 22,5 x 31,2.
N.B. Gedrukt. Uit Guicciardini. Zie no. 1 van de lijst van plattegronden en prenten van de Magistraat, opgesteld door Burnier. N.A. zie onder 4.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer kl. 0392.
(Oud nr. 5a) Plattegrond van 's-Gravenhage, getiteld: "Afbeelding van 's-Gravenhage na een aftekening van den jare 1560 gemaakt." kl. form. 22,5 x 31,2.
N.B. Gedrukt. Uit De Riemer; zie no. 2 van de lijst van plattegronden en prenten van de Magistraat, opgesteld door Burnier (N.A.).
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer kl. 0395.
(Oud nr. 6) Plattegrond van het oostelijk deel van Den Haag, getiteld: "Caerte van den Haage 1593 om een vaert te brengen lanx het haagse bosch met de slooten en kade die men daertoe zoude moeten maken, getekent door Floris Jacobsz." gekl. gr. form. 54 x 39,5.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 1. Zie inv.nr. 5172. Zie ook inv.nr. 182, fol. 397.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1052.
Extra trefwoorden: Haagse Bos, vaart
(Oud nr. 7) Plattegrond van het oostelijk deel van Den Haag, getiteld: "Caerte om enige vaerten of buytezingels te maeken van het Spuy, Fluweelde Burgwal, lanx het Bosch, Hooykaay en Noordzingel door Floris Jacobsz." 1597. gekl. gr. form. 64 x 42.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 28.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1143.
Extra trefwoorden: plan voor singels, Buitensingel, Spui, Fluwelen Burgwal, Hooikade, Noordsingel
(Oud nr. 8) Plattegrond van de Turfmarkt, getiteld: "Caerte ende afmetinge van een vaert, die men zou maken tot behoef van de Turmarkt". (1600). gekl. kl. form. 38,5 x 30,4.
N.B. In dorso: "18e Lade No. 36."
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1144.
(Oud nr. 9) Kopie-plattegronden van het zuidoostelijk deel van 's-Gravenhage. 17e eeuw. I. gekl. kl. form. 24,2 x 32. II. gekl. kl. form. 18,2 x 32.
N.B. Zie ook Nationaal Archief Kaartverzameling No. 3311.
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummers gr. 1145 en gr. 1146.
(Oud nr. 10) Kopie-plattegrond van het westelijk deel van Den Haag, met opschrift: "Caerte ontwerp omme een vaert van Den Haege te brenghen tot an den Moerwegt omtrent Westerbeeck ende ist consept ghenomen volgens de swarte stipkens in deze caert geteyckent." 17e eeuw. gekl. z. gr. form. 28,7 x 93.
N.B. In dorso: "Haghe nieuwe vaert te brengen tot aen den Moerwegt omtrent Westerbeeck No. 41." 20e eeuwse kopie. Zie Nationaal Archief Kaartverzameling No. 3312.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1299.
Extra trefwoorden: Moerweg, Westerbeek
(Oud nr. 11) Plattegrond met de verdeling van de erven aan de straat [Hooistraat?, Spekstraat?], lopende van de Denneweg naar de Hooigracht. 17e eeuw. gekl. gr. form. 33 x 56,2.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1044.
(Oud nr. 12) Plattegrond en kopie-plattegrond van Den Haag, getiteld: "Plan van den Hage met de geprojecteerde fortificatie". (1603). gekl. z. gr. form. 77 x 73. gekl. z. gr. form. perkament 72 x 65.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 2. Zie inv.nr. 5484.
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummers z.gr. 0505 en z.gr. 0506.
Extra trefwoorden: plan voor vestingwerken, vesting
(Oud nr. 13) Plattegrond, getiteld: "Caerte van 't Westeijnde of Stalpertslaen tot aen de Moerwegt, behelsende de slooten en landerijen aen de wederzijde van de Susterlaen door Floris Jacobsz." 1604. gekl. gr. form. 31 x 60,5.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 20.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1303.
Extra trefwoorden: Westeinde, Stalpertslaan, Moerweg, Zusterlaan
(Oud nr. 14) Plattegrond van de Loosduinse vaart, getiteld: "Caerte om een vaert te leijden door 't Westland van Honsholredijk tot in den Haage door Floris Jacobsz. 1606". Gekl. z. gr. form. 39,4 x 131,2.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 10.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1294.
(Oud nr. 15) Plattegrond, getiteld: "Een caerte van de Nieuwe Turfmarkt met verdeelinge der erven door Floris Jacobsz. 1607". gekl. z. gr. form. 61 x 72.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 5.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1127.
(Oud nr. 16) Plattegrond, getiteld: "Caerte van de Spuystraet binnen den Haage tot aen de Moerweght of Westerbeeck begrijpende de landen aldaer tussen bijde gelegen door Floris Jacobsz." 1609. gekl. gr. form. 30,3 x 63,9.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 21.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1304.
Extra trefwoorden: Spuistraat, Moerweg, Westerbeek
(Oud nr. 17) Plattegrond van het westelijke gedeelte van Den Haag, getiteld: "Een dito caerte beginnende aan 't Westeijnde aan den Haagh tot aan de kade van Westerbeeck met desselfs landerijen daer omtrent door Floris Jacobsz. 1609". gekl. z. gr. form.30 x 78,5.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 21 en 22.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1295.
Extra trefwoorden: Westeinde, Westerbeek
(Oud nr. 18) Plattegrond van de erven ten zuiden van de Nieuwe Groenmarkt (Grote Markt), aan de noordzijde van de Herderstraat en aan de oostzijde Lutherse Burgwal, getekend door Floris Jacobsz. 1615. gekl. kl. form. 31,8 x 41,8.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1252.
(Oud nr. 19) Plattegrond van het oostelijke gedeelte van Den Haag, getiteld: "Caerte van de blijkerije en tuijnen om een vaert te maken van de bezuydenhout tot in de vaert na Delft, met meerder uytgebrijtheijt door Floris Jacobsz. Landmeter". 1617. gekl. z. gr. form, 56,5 x 68.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 7.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1128.
Extra trefwoorden: blekerijen, tuinen, vaart, Bezuidenhout
(Oud nr. 20) Plattegrond, getiteld: "Een copie caerte van de groote Bierkade tot het Leprooshuis, met de slooten en verdeelinge van eenige erven". (1620). gekl. z. gr. Form. 63,4 x 81,5.
N.B. Vermoedelijk door Floris Jacobsz. Zie register van het Kaartboek No. 12.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1129.
Extra trefwoorden: plan voor verlenging Wagenstraat
(Oud nr. 21) Plattegrond, getiteld: "Caerte van seeckere erven in 't Zuyteijnde van den Haage of Kleijne Bierkade door Floris Jacobsz." 1634. gekl. gr. form. 41 x 62.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 9.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1269.
Extra trefwoorden: Zuideinde
(Oud nr. 22) Plattegrond van twee partijen land aan de oostzijde van het Spui op de hoek van de Buitensingel. 1635. gekl. kl. form. 32,5 x 42,1.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1147.
(Oud nr. 23) Plattegrond, getiteld: "Caerte van 't Quartier bij de twee Westermolens om het Westeijnde en de Binnezingel van de Princegragt tot Westeijnde regt te maken met het grave van een sloot en het dempen van een oude sloot, door Floris Jacobsz." 1636 okt. 22. gekl. z. gr. form. 62 x 61.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 27.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0946.
Extra trefwoorden: Westeinde, Binnensingel, Prinsegracht
(Oud nr. 24) Plattegrond van het zuidelijke gedeelte van Den Haag, getiteld: "Caerte van de landerijen en slooten gelegen van het Leprooshuys lanx de vaert en wegt na Delft tot aen Wissenburg door Pieter Florisz. van der Salm." 1638. gekl. z. gr. form. 30 x 76,3.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 15.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1767.
(Oud nr. 25) Plattegrond van een gedeelte van de Groenmarkt (Grote Markt) aangevende de percelen, welke verwijderd moeten worden. (1640). gekl. kl. form. 12,3 x 19,2.
N.B. De volgende percelen worden genoemd: A. Spijck, B. Hasenbaert, C. Jeurijen, D. Hasenbaert, E. Calckhuys. Zie inv.nr. 5219.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 0977.
(Oud nr. 26) Plattegrond, getiteld: "Caerte van het Noordwest gedeelte van den Haage van de Loosduijnse brugge tot aen de Princestraet, Molestraat, Juffrouw Ydastraet, Dronkemanstraet, Nobelstraet en Jan Hendrikstraet, Noordwaerts de Buytesingel en Zuytwaerts het hooge en laege Westeijnde, door Balthasar Floris van Berckenrode". 1640. gekl. z. gr. form. 46 x 89,5.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 23.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0965.
Extra trefwoorden: Loosduinen, Prinsestraat, Molenstraat, Juffrouw Idastraat, Dronkemanstraat, Nobelstraat, Jan Hendrikstraat, Buitensingel, Westeinde
(Oud nr. 27) Plattegrond, getiteld: "Een caerte van de blijkerije aan de O. zijde van 't Spuy Zuyt, en Oostzijde van den Haage door Pieter Floris van der Sallem, landmeter, 1642". gekl. z. gr. form. rechts hoog 60 x 73,5, links hoog 68 x 73.5.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 8.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1130.
Extra trefwoorden: blekerij, Spui
(Oud nr. 28) Plattegrond, getiteld: "Caerte van 't Westquartier van den Haage met zes molens ter gelegentheyd van de Princegragt te maken door Pieter Floris van der Sallem, 1642". gekl. z. gr. form. 80,5 x 92.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 25.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0943.
Extra trefwoorden: Prinsegracht
(Oud nr. 29) Plattegrond van het Zuidoostkwartier van Den Haag, door Pieter Floris van der Sallem. 1642. gekl. z. gr. form. 52,5 x 68,5.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1131.
(Oud nr. 30) Twee plattegronden van de Prinsessegracht tussen Herengracht en Casuariestraat en een tekening van de brug over die gracht. 1642. Brug. Gekl. kl. form. 17,2 x 44,5. Plattegr. I. gekl. kl. form. 26,5 x 39. Plattegr. II. gekl. kl. form. 33 x 43.
N.B. Behoort bij inv.nr. 4147.
Plattegrond I bevindt zich nu bij het Haags Gemeentearchief in de atlas, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1149.
Plattegrond II heeft nu nummer gr. 1150.
Tekening van de brug heeft nu nummer gr. 1148.
(Oud nr. 31) Plattegrond, getiteld: "Caerte om een vaert te maken met een wegt van Loosduynen lanx de boomwateringe tot aan Honsholredijck door Pieter Floris van der Sallem, 1643". gekl. z. gr. form. 42 x 156.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 16.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1837.
Extra trefwoorden: vaart, Loosduinen
(Oud nr. 32) Plattegrond, getiteld: "Caerte van de Loosduynse vaert en wegt beginnende aan de vier westermolens tot Loosduynen door Pieter Floris van der Sallem, 1644". gekl. z. gr. form, 32 x 164.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 17.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1296.
Extra trefwoorden: Loosduinse vaart en weg, Loosduinen
(Oud nr. 33) Plattegrond van de ontworpen verbreding van de Loosduinse weg door de landmeter Pieter Floris van der Sallem. 1644 dec. 19. gekl. kl. form. 31,5 x 42.
N.B. Zie inv.nr. 5242.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1306.
(Oud nr. 34) Plattegrond, getiteld: "Caerte beginnende aan de vier westermolens strekkende tot aan de Lijwegh met de aangewesene landenje en taxatie hoe veel ieder ijgenaer in 't reguard van de vaert van desselfs land moet verliesen om de breete van de vaert te formeren, door Pieter Florisz. 1645". gekl. z. gr. form. 31 x 160,4.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 18. Zie inv.nrs. 5242 en 5441.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1297.
(Oud nr. 35) Plattegrond, getiteld: "Een dito caerte van de vier westermolens tot aan de Leijwegt met getalle aangeweesen de langte en breete van de vaert, door Pieter Florisz. 1645". gekl. z. gr. form. 31 x 161.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 19 en 18. Zie inv.nrs. 5242 en 5441.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1298.
Extra trefwoorden: Leiweg, vaart
(Oud nr. 36) Plattegrond, getiteld: "Een caerte van de Bezuydenhoutse wegt van 't huys in 't bosch tot aen de Koekamp, door Pieter Florisz. 1646". gekl. z. gr. form. 41,8 x 153,8.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 4.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1587.
Extra trefwoorden: Bezuidenhout
(Oud nr. 37) Plattegrond, getiteld: "Caerte van eenige erven verdeelt op een stuk landt gelegen tussen de St. Jacobstraet en het landt van de Leprose strekkende lanx het Spuy". (1650). gekl. z. gr. form. 64 x 60,5.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 14.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1132.
Extra trefwoorden: St. Jacobstraat, Spui
(Oud nr. 38) Ontwerp-plattegrond van de Wagestraatsbrug met omgeving en detail-schets van de fundamenten van de brug. (1650). een gr. form. 40,5 x 50,9. een kl. form. 30,4 x 38,8.
N.B. In de rechter bovenhoek (gr. form.) schets van de brug over het Mallegat bij de Rotterdamse poort te Delft. In de linkerbenedenhoek schets van de brug naar de Haagse poort te Delft.
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummers gr. 1276 en gr. 1277.
Extra trefwoorden: Wagenbrug, Wagenstraat
(Oud nr. 39) Plattegrond van enige erven aan de Westzijde van de Brouwersgracht. 1650. kl. form. 21 x 32,3.
N.B. In inv.nr. 4058.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1275.
(Oud nr. 40) Plattegrond van de Nieuwe Breedstraat, de Binnensingel (Zuidwal), de Brouwersgracht en de Prinsegracht, met verdeling van erven. 1654 januari. gekl. kl. form. 24,5 x 37,2.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1249.
(Oud nr. 41) De brug voor de Nieuwe kerk over het Spui; tekening van Job Willemsz. van Swieten. 1658. Gekl. gr. form. 49,5 x 38.
N.B. In dorso: "20e lade B. No. 10. Lo. 3". Zie inv.nr. 5442.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1151.
(Oud nr. 42) Kopie-plattegronden, getekend ten behoeve van Burgemeesters van Den Haag, van een erf, gelegen aan de Z. zijde van de Herderstraat op de weide, gekomen van de Heer van Assendelft door Pieter, Florisz. van der Sallem. 1661 juni 20. Plattegr. I. gekl. kl. form. 30 x 38,9; Plattegr. II. gekl. kl. form. 19,7 x 31,2.
N.B. Zie ook Kaartverzameling Nationaal Archief No. 3295 en notulen van de Vereniging tot bevordering van de beoefening van de geschiedenis van 's-Gravenhage. Verslag van de 222e bijeenkomst. Archief depot C. nr. 54 [verw. locatie niet meer geldig].
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummers gr. 1258 en 1259.
(Oud nr. 43) Plattegrond van de bruggen hoek Poten/Bleijenburg en Herengracht. 1662. gekl. kl. form. 26 x 35,5.
N.B. Zie bestek inv.nr. 5442. Stukken betreffende de bruggen.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1152.
(Oud nr. 44) Plattegrond van de erven tussen de Boeckhorststraat en de Breedstraat. 1662. gekl. kl. form. 27,6 x 35,6.
N.B. In dorso: "Caerte van de erven die den Hage toecomen in de Boeckhorststraat, Herderstraat, Molstraat enz, 1662, 20e lade B. No. 40 Lo. 5."
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1250.
Extra trefwoorden: Boekhorststraat
(Oud nr. 45) Tekeningen (situatieschetsen), plattegrond en opstanden van de vergroting van de Botermarkt (Grote Markt) en de afdaken aan weerszijden. 1662 juli 19. gekl. kl. form. 28,2 x 36,2.
N.B. Bevinden zich in inv.nr. 5221.
(Oud nr. 46) Tekening van een muur om de plaats van het tuchthuis van de woning van de cipier af te scheiden. 1663 januari 15. gekl. kl. form. 12,5 x 20,1.
N.B. Bevindt zich in inv.nr. 5270.
(Oud nr. 47) Plattegrond en standtekening van de brug voor Gerbrandstraatje. 1664. gekl. kl. form. 15,8 x 21,7.
N.B. Zie bestek inv.nr. 5442.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1257.
(Oud nr. 48) Plattegrond van het huis en erf van den dorpe van Scheveningen bij de kerk en het zeeduin, hoe de gronden met de straten gelegen zijn, door Johan van Swieten. 1664 mei 10. gekl. gr. form. 45,4 x 59.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1403.
(Oud nr. 49) Plattegrond van Scheveningen (gedrukt). 1665/1666. gr. form. 41,5 x 50.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1405.
(Oud nr. 50) Plattegrond met opstand van het paardenwed in de Prinsessegracht. 1665 aug. 18. gekl. kl. form. 23 x 18,3.
N.B. Waarschijnlijk door Job Willemsz. van Swieten.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1153.
(Oud nr. 51) Tekening van de opstand van de brug bij het Gerbrandstraatje. 1665 nov. 7. gekl. kl. form. 21 x 16,5.
N.B. Bevindt zich in inv.nr. 5211.
(Oud nr. 52) Tekening van de opstanden (afschutsels) van 't portaal in de "galderie voor de heere camer in 't Heerehuys tot Scheveling" door Johan van Swieten. 1666. gekl. kl. form. 22,6 x 34,1.
N.B. Behorende bij de bestekken van het herenhuis. Zie inv.nr. 6325 en Catal. pr. kl. form. Zeezijde badplaats nr. 109.
Deze tekening bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer kl. 1541.
(Oud nr. 53) Plattegrond van een gedeelte van de Nieuwe Haven, door Job Willemsz. van Swieten. 1666. gekl. kl. form. 19,7 x 35,4.
N.B. In dorso: "Memorie van de Bleijckerije van Pauwel Jacopsz. van Heemste ende waer de oude sloot gelegen heeft daer nu het rijool is. B 20e Lade No. 40 Lo. 4."
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1154.
(Oud nr. 54) Plattegrond van land en erf aan het tolhuis aan de Scheveningseweg, aanwijzende hoeveel men van 't weiland Schuddebeurs moet afnemen tot het maken van een vijver, door Johan van Swieten. 1667 aug. 22. gekl. gr. form. 48,5 x 38,3.
N.B. Behoort bij inv.nr. 5283.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1025.
(Oud nr. 55) Tekening "Brugge bij de Nieuwe Kerck". Ontwerp voor het gebouwtje voor een visbank op de verbrede brug over het Spui tussen de Nieuwe Kerk en de Turfmarkt. 1669. gekl. gr. form. 71,2 x 39,2.
N.B. In dorso: "20e Lade B. No. 40 Lo. 2." Door J. van Swieten. Zie Catal. Pr. Spui. gr form. No. 4.
Deze tekening bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1174a.
(Oud nr. 56) Plattegrond van een gedeelte van het kerkhof bij de Nieuwe Kerk aan de kant van het Spui, met het Spui en de Turfmarkt. 1669. gekl. gr. form. 49,8 x 39,5.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1155.
(Oud nr. 57) Plattegrond van Haagambacht met verdeling van de erven. (1670). gekl. gr. form. 61 x 89,5.
N.B. Door J. Berends. Zie Rechterljk Archief, inv.nr. 495. "Legger van de eigenaren van onroerende goederen gelegen in Scheveningen en Haagambacht. ca. 1677". Getekend op perkament (ingelijst). Zie inv.nr. 5123, blz. 3.
Een kopie van deze plattegrond berust in het Archief van de polder Escamp (Gem. Archief Den Haag) door de mathematicus J. Berends. Zie rek. v/d Kist 1743/1744, inv.nr. 1744, folio 22 verso.
Een tweede exemplaar is in de verzameling Bodel Nijenhuis, Universiteitsbibliotheek te Leiden. Portef. 16 nr. 37.
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummers z.gr. 0588 en z.gr. 0589.
(Oud nr. 58) Plattegrond, getiteld: "Caerte van de vier molenwerven en Binnensingel van den Haag door Jop Willemsz. van Swieten. 1671 Januari 24". gr. form. 33,5 x 50,3.
N.B. Zie register van het kaartboek No. 26. Kopie-plattegrond aanwezig in inv.nr. 5123.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 0974.
(Oud nr. 59) Kopie-plattegrond van de vier molenwerven met de molens en de Binnensingel van Den Haag aan de Loosduinse brug, door Job Willemsz. van Swieten. 1671 januari 24. gekl. gr. form. 32,3 x 49,5.
N.B. Kopie door Johan Vreeburg. 1798. Kopie-plattegrond aanwezig in inv.nr. 5123.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 0975.
(Oud nr. 60) Kopie van een kaart, getekend door Johan van Swieten, aanwijzende hoeveel water uit de Maas vloeit en ebt boven en beneden het Delflands zomerpeil. 1674 oktober. gekl. z. gr. form. 32,5 x 96,5.
N.B. Hierop in opstand getekend het huis Honsholredijk. In dorso: "Kaart wegens het water in Delfland No. 21", d.w.z. No. 21 van Portefeuille N. vermeld in inventarislijst van omstreeks 1750. (Zie inv.nr. 6359).
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0815.
(Oud nr. 61) Plattegrond, getiteld: "Plan van den Hage met desselfs straeten, tuynen en plantagie door Jop Willemsz. van Swieten. 1676". gekl. z. gr. form. 52,5 x 81,7.
N.B. Zie register van het Kaartboek No. 3.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0006.
(Oud nr. 62) Plattegrond van 's-Gravenhage, getiteld: "Haga Comitis vulgo 's-Gravenhage". (1682). gekl. gr. form. 38 x 52.
N.B. Uit de atlas van De Wit, No. 4 van de lijst van plattegronden en prenten van de Magistraat door Burnier. N.A. voorlopig nr. V. II 405 b.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummers z.gr. 0008 en gr. 0262.
(Oud nr. 63) Kopie-plattegrond van het huis te Westerbeek met omgeving op verzoek van Pieter van Aerden, notaris, door Schepenen aangesteld tot curator over de boedel van Vrouwe Margaretha Geertruyt van Westerbeek, door Simon Scholl. 1688. gekl. gr. form. 43 x 64.
N.B. Kopie door Arent Colijn. 1688. Colijn was fabriek van Den Haag.
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummers z.gr. 1300 en gr. 1317a.
(Oud nr. 64) Kopie-plattegrond van de molenwerven aan de Z. zijde van het Westeinde, getrokken uit oude kaarten van 1648, 1664, 1670, 1671 en 1680, door Job Willemsz. van Swieten. 1688. gekl. kl. form. 32,5 x 41,5.
N.B. Kopie door Johan Vreeburg 1773. Kopie-plattegrond aanwezig in inv.nr. 5123.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 0970.
(Oud nr. 65) Plattegrond van de Zuidwal, Brouwersgracht en Binnensingel. 1696. gekl. kl. form. 28,3 x 42,9.
N.B. In dorso: "T. P. 822."
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1254.
(Oud nr. 66) Plattegrond van Den Haag met begrenzing van de zogenaamde Hofgrond en Stadsgrond met rode en blauwe lijnen. 18e eeuw. gr. form. 38 x 52.
N.B. De plattegrond is gedrukt. Een toelichting vindt men in inv.nr. 5130.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. [?; nader uitzoeken].
(Oud nr. 67) Plattegrond van de vuilnisstalen buiten Den Haag langs de Binckhorstkade aan het einde van de scheepmakerij over het Leprooshuis. 18e eeuw. gekl. kl. form. 26,6 x 38,3.
N.B. In dorso: "Pens. Kas B. Litt. W. W.".
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer kl. 1731.
(Oud nr. 68) Plattegrond met verdeling van de percelen en de namen van de eigenaars aan beide zijden van de Lange Poten. 18e eeuw. kl. form. 26,8 x 42,8.
N.B. In dorso: "No. 3".
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1156.
(Oud nr. 69) Plattegrond van een gedeelte van de straat achter de N. zijde van het Lange Voorhout. 18e eeuw. gekl. kl. form. 30,5 (32,2) x 33.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer kl. 1090.
(Oud nr. 70) Plattegrond van de Venestraat met verdeling van de erven en de namen van de eigenaars. 18e eeuw. kl. form. 22 x 42.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1157.
(Oud nr. 71) Drie plattegronden van het huis van Van Beuningen aan het Bleijenburg en drie plattegronden van de percelen gelegen tussen Herengracht, Bleijenburg, Casuariestraat en Prinsessegracht. (1700).
Plattegrond tuin en huis gekl. kl. form. 28,8 x 43.
Plattegrond tuin en huis gekl. kl. form. 31,5 x 40,2.
Plattegrond verdeling erven kl. form. 42 x 53.
Plattegrond tuin en huis gekl. kl. form. 31,2 x 38,5.
Plattegrond met opstanden gekl. kl. form. 31,5 x 41,2.
Plattegrond percelen tussen Princesse- en Herengracht kl. form. 27,5 x 43,5.
N.B. Gebonden in register van overdrachten, inv.nr. 4053.
Daarbij kadasterkaartjes van de toestand in 1830 (kl. form. 10,3 x 14,5) en 1896 (kl. form. 8,2 x 10,5) in inv.nr. 4053 in een omslag.
(Oud nr. 72) Plattegronden van de Noordzijde van de Prinsegracht met verdeling der erven tussen het Tuchthuis, Hofje van Nieuwkoop en Lage Nieuwstraat. 1705 oktober 26. I. gekl. z. gr. form. 48 x 67,3; II. gr. form. 42,5 x 56,5.
N.B. Zie inv.nr. 5273.
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummers z.gr. 0951 en gr. 0979.
(Oud nr. 73) Plattegrond van de Noordzijde van de Prinsegracht, met verdeling der erven tussen het Tuchthuis, Hofje van Nieuwkoop en de sloot achter het gouden Leerhuis, genaamd de Spijkersloot. (1705). z. gr. form. 55 x 66.
N.B. Zie inv.nr. 5273.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0953.
(Oud nr. 74) Plattegrond van de Noordzijde van de Prinsegracht, met verdeling van de erven tussen het Tuchthuis, Hofje van Nieuwkoop en Lage Nieuwstraat. (1705). z. gr. form. 55 x 65.
N.B. Opschrift "Caerte soo de erven geveijlt sullen worden". Zie inv.nr. 5273.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0950.
(Oud nr. 75) Plattegrond van de Noordzijde van de Prinsegracht, met verdeling van de erven tussen het Tuchthuis, Hofje van Nieuwkoop en Lage Nieuwstraat. (1705). z. gr. form. 55 x 66,3.
N.B. Zie inv.nr. 5273.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0952.
(Oud nr. 76) Kopie-plattegrond van de sloten achter het logement van Rotterdam en Bagijnestraat tot Kalvermarkt, door P. van Rooije. 1710 oktober 1. gekl. kl. form. 32,5 x 41,7.
Kopie door Johan Vreeburg (1770). Kopie-plattegrond aanwezig in inv.nr. 5123. Zie ook inv.nr. 5417.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1158.
(Oud nr. 77) Kopie-plattegrond van de tuin van Splinter aan de N. zijde van de Prinsegracht bewesten het Tuchthuis. 1715. gekl. kl. form. 26,5 x 37,8.
N.B. Behoort tot inv.nr. 4142, in dorso: "No. 20", d.w.z. behoort tot de bundel van 25 stukken getiteld: "Een bundel brieven van het erff van Splinter Noord de Prinsegracht, met een contract van Raadsheer Fagel" 19e Lade No. 34. Zie inventaris van stukken in inv.nr. 4142 en daarvan No. 20. Kopie van een plattegrond d.d. 1667 door Job Willemsz. van Swieten.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 0980.
(Oud nr. 78) Plattegrond van Den Haag, door Anna Beek ten behoeve van de Magistraat getekend, en in opdracht van deze gedrukt. 1718. gekl. z. gr. form. 47,3 x 58,5. in omslag.
N.B. Het gebied binnen de rode grenslijn geeft de grafelijkheidsgrond aan; binnen de groene grenslijn de grond, waarover de Magistraat en de Rekenkamer gezamenlijk zeggenschap hadden, en buiten de groene grenslijn het gebied, waarover de Magistraat alleen beschikte. Zie inv.nr. 5123, blz. 33 tot 41, waar deze "Caert" beschreven wordt.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0009a.
(Oud nr. 79) Plattegrond van de Haagpoort en sloot van de Spuistraat naar de Lange Gracht. 1722. gekl. gr. form. 28 x 65.
N.B. Behoort bij inv.nr. 5330.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 1159.
(Oud nr. 80) Plattegrond van de nieuwe Portugees-Joodse synanoge aan de Prinsessegracht. 1724 november 17. gekl. kl. form. 19,8 x 37,9.
N.B. Behoort bij request van "Honendal" aan de Nieuwe Uitleg in inv.nr. 6192.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer kl. 1091.
(Oud nr. 81) Plattegrond van het land aan de N. zijde van de Prinsegracht en de Z. zijde van de Lage Nieuwstraat tussen Tuchthuis en Hofje van Nieuwkoop, getekend door P. van Rooije. 1726 februari 15. gekl. kl. form. 22,8 x 32,2.
N.B. Kopie-plattegrond aanwezig in inv.nr. 5123.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 0981.
(Oud nr. 82) Plattegrond van de gevel van een huis op de hoek van de Herengracht en de Oostbinnensingel. 1728 juli 12. gekl. kl. form. 33 x 41,5.
N.B. In inv.nr. 146. Behoort bij request van Apollonia van der Kruck, wed. van de agent Everard Schimmelpenningh.
(Oud nr. 83) Plattegrond met opschrift: "Een copie caerte van Kortenbosch met desselfs warmoeslanden en uytgegeve erven, door Jan Leupe 1729". gekl. z. gr. form. 74,2 x 53,2.
N.B. Kopie van Pieter van Rooije 1738. Zie register van het Kaartboek No. 24.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0964.
Extra trefwoorden: Kortenbos
(Oud nr. 84) Tekening van de gevel van een huis aan de Z. zijde van de Snoeckstraat. 1729 maart 11. gekl. kl. form. 17,8 x 27,8.
N.B. In inv.nr. 146. Behoort bij request van Erasmus Dringbergh, stadschirurgijn.
Extra trefwoorden: Snoekstraat
(Oud nr. 85) Plattegrond van het huis op de hoek van de Lage Nieuwstraat en de N. zijde van de Prinsegracht naast het Hofje van Nieuwkoop. 1729 augustus 22. gekl. kl. form. 15,7 x 41,2.
N.B. In inv.nr. 146. Behoort bij request van Frans Braxhoofde meester-metselaar.
(Oud nr. 86) Geveltekening en plattegrond van de verbouwing aan het stadhuis, zoals die nagenoeg is uitgevoerd in 1733. gekl. gr. form. 48 x 61,3.
N.B. Toegeschreven aan D. Marot, doch waarschijnlijk van de stadstimmerman Dirck Dijckerhof. Zie Catal. Pr. Groenmarkt, groot formaat No. 1.
Deze tekening met plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie prenten en tekeningen, nummer zr.gr. 1506.
(Oud nr. 87) Plattegrond van de perceelsindeling bij het huis van Schuylenburg, met de ingang van de haagpoort lopende van de Z. zijde van de Nieuwe Veerkade naar de kleine Bierkade (met aangeërfden). 1733 juni 22. gekl. kl. form. 16,5 x 41,2.
N.B. In inv.nr. 146. Behoort bij request van Mr. Nicolaas Dierkens.
(Oud nr. 88) Plattegrond van de voorgevel en stoep van het huis aan de O. zijde van de Denneweg, van ouds genaamd: "De Comedie". 1734 april 19. kl. form. 23,2 x 38,1.
N.B. In inv.nr. 146. Behoort bij request van Benjamin Crommelin, collonel.
(Oud nr. 89) Plattegrond van de voorgevel van een huis aan de Westzijde van de Varkenmarkt. 1735 februari 4. kl. form. 15,2 x 33,5.
N.B. In inv.nr. 146. Behoort bij request van Johanna van Coetsvelt.
(Oud nr. 90) Plattegrond van het Slijkeinde en het Kortenbos hij de Stadsschool. 1725 nov. 2. gekl. kl. form. 20,4 x 32,5.
N.B. In inv.nr. 5123.
(Oud nr. 91) Plattegrond met opstand van het uitstek aan het huis van Dirk van Wouw op de St.-Anthoniesburgwal (met uitzicht op de Raamstraat). 1736 april 23. kl. form. 32,8 x 20,5.
N.B. In inv.nr. 167. Behoort bij request van Dirk van Wouw.
(Oud nr. 92) Geveltekening van een uitstek van een huis, staande op de hoek van de Grote Bierkade en de Bierstraat. 1737 februari 15. kl. form. 31,6 x 39,9.
N.B. In inv.nr. 147. Behoort bij request van Cornelis Fontijn Jr. marktschipper van Den Haag op Middelburg.
(Oud nr. 93) Drie plattegronden van het erf van de Heer Scheltus, uitkomende in de poort over het gedempte Raampje. 1738 april 14 en 21. kl. form. 32,5 x 41,5.
N.B. In inv.nr. 147. Behoort bij de requesten van Mr. Paulus Scheltus en Jacob van Zanen. Zie ook in inv.nr. 5123, p. 64/65.
(Oud nr. 94) Plattegrond met de rooilijn van een gedeelte der huizen in het Slijkeinde. 1738 juli 14. kl. form. 13,3 x 27,9.
N.B. In inv.nr. 147. Behoort bij het request van M. van der Boom.
(Oud nr. 95) Plattegrond van de voorgevel van het huis van Thomas Schwencke aan de Zuidwest-binnensingel. 1738 oktober 6. kl. form. 20 x 43,4.
N.B. In inv.nr. 147. Behoort bij request van Thomas Schwencke, med. dr. en prof.
(Oud nr. 96) Plattegrond van de stoep en de voorgevel van een huis in de Zuilingstraat naast de Latijnse school. 1741 juni 26. gekl. kl. form. 14,5 x 41,5.
N.B. In inv.nr. 147. Behoort bij request van Anthonie de Groot, courantier.
(Oud nr. 97) Plattegrond van een huis aan de W. zijde van de Uylebomen, met omgeving. 1742 april 2. gekl. kl. form. 26,8 x 36,9.
N.B. In inv.nr. 147. Behoort bij request van Willem van der Burgh, meester-timmerman.
(Oud nr. 98) Plattegrond van de gevel van een huis aan de Westzijde van het Noordeinde. 1743 mei 24. gekl. kl. form. 19 x 35,5.
N.B. In inv.nr. 168. Behoort bij request van Unico Willem van Wasseaaar als voogd en curator van Marianne Sophie Theodore van Saint Aubain.
(Oud nr. 99) Plattegrond van een huisje in de buurt van de vuilnisstalen bij de Zuidmolen bij de Loosduinse brug. 1745 september 6. gekl. kl. form. 25,1 x 38,8.
N.B. In inv.nr. 148. Behoort bij request van Jacob Ferguson, metselaar.
(Oud nr. 100) Plattegrond en tekening van de stoep met hek en voordeur van een huis op de Denneweg. 1745 december 20. gekl. kl. form. 32,8 x 42.
N.B. In inv.nr. 148. Behoort bij request van Willem van Haaren, gedeputeerde van de Provincie Friesland.
(Oud nr. 101) Plattegrond en tekening van de muur en tuinkamer van de tuin van mr. Willem van der Esch aan de N.W. Buitensingel tegenover de tuin van het oude Hof aan de overzijde van de Buitensingel. 1746 augustus 29. kl. form. 30,7 x 41,6.
N.B. In inv.nr. 148. Behoort bij request van mr. Willem van der Esch.
(Oud nr. 102) Plattegrond van Den Haag, getiteld: "Nieuwe Afbeelding van 's-Gravenhage door Daniel Langeweg". 1747. z. gr. form. (in omslag) 44,8 x 66,9.
N.B. No. 5 van de Lijst van plattegronden en prenten van de Magistraat, opgesteld door Burnier. N.A. voorlopig nr. V. II. Nr. 405 b.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0013.
(Oud nr. 103) Plattegrond van de gevel van een huis op de hoek van de Herengracht en de Oostbinnensingel, aan de zijde van de Oostbinnensingel. 1747 maart 24. kl. form. 14,5 x 135.
N.B. In inv.nr. 148. Behoort bij request van Mr. Everhardus van Thiel.
(Oud nr. 104) Plan of aftekening van de plattegrond in de Grote of St.-Jacobskerk ter gelegenheid van de doop van Willem Carel Hendrik Friso, Prins van Oranje en Nassau. 1748 april 11. gekl. gr. form. 54 x 38.
N.B. In inv.nr. 61. Resolutiën 1736-1748, blz. 181 verso.
(Oud nr. 105) Tekening van de muur en het tuinhuis aan de N.W. Buitensingel (aan de W. zijde van de Toussaintkade) achter de tuin van het Oude Hof. 1749 maart 24. gekl. kl. form. 18 x 46,8.
N.B. In inv.nr. 148. Behoort bij request van Geertruyda Thomée en Mr. Anthonie van der Laan.
(Oud nr. 106) Tekening van de gevel van een huis aan de O. zijde van de Lange Kraanstraat. 1749 september 5. gekl. kl. form. 25 x 20.
N.B. In inv.nr. 148. Behoort bij request van Pompejus Onderwater.
(Oud nr. 107) Plattegrond van een hek langs de gevel van een huis op de hoek van de Denneweg, bewoond door de Graaf van Dehn, gezant van Denemarken. 1749 september 29. kl. form. 19,6 x 31,6.
N.B. In inv.nr. 148. Behoort bij request van Wilhelmus van Hees, med. dr. en Dina Kopernagel.
(Oud nr. 108) Plattegrond van de grachten in Den Haag, behorende bij de memorie tot nader elucidatie op het project om het water in de grachten van 's-Gravenhage te doen circuleren. 1751. z. gr. form. 44,5 x 67.
N.B. Zie inv.nr. 5430. Zeer waarschijnlijk getekend door de schrijver van de bovengenoemde memorie P. Wildschut.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0816.
(Oud nr. 109) Plattegrond van de mistput voor het huis op de hoek van de Herengracht en de Oostbinnensingel. 1751 december 13. gekl. kl. form. 19,5 x 20,5.
N.B. In inv.nr. 149. Behoort bij request van Mr. Everhard van Thiel.
(Oud nr. 110) Plattegrond van stal en koetshuis achter de Herengracht en Fluwele Burgwal. 1752 maart 10. kl. form. 16,7 x 42.
N.B. In inv.nr. 149. Behoort bij request van Mr. Hendrik van Rees.
(Oud nr. 111) Plattegrond van de stoep, de voorgevel en de zijgevel van het huis aan de N. zijde van de Prinsegracht op de hoek van de Varkenmarkt. 1752 december 11. gekl. kl. form. 17,8 x 52,8.
N.B. In inv.nr. 149. Behoort bij request van Jkvr. Sara van Binckershoek.
(Oud nr. 112) Plattegrond van de stoep en de voorgevel van een huis aan de Z. zijde van het Westeinde. 1752 december 13. kl. form. 19 x 29,5.
N.B. In inv.nr. 149. Behoort bij request van Johan Frederick Schuurmans, med. mr.
(Oud nr. 113) Plattegrond van 's-Gravenhage, getiteld: "Nieuwe Grondtekening van 's-Gravenhage" door H. Scheurleer. 1755. kl. form. 26,5 x 40,7.
N.B. No. 6 van de lijst van plattegronden en prenten van de Magistraat, opgesteld door Burnier. N.A. voorlopig nr. V. II nr. 405 b.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 0284.
(Oud nr. 114) Plattegrond van 's-Gravenhage door H. Scheurleer. 1755. gekl. kl. form. 26,5 x 40,5.
N.B. Opgedragen aan de Baljuw Baron van Wassenaar. Ingekleurd en van opgeplakte wijkletters voorzien, aangevende de wijkverdeling van 1797.
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer kl. 0418, kl. 0419 en kl. 0420.
(Oud nr. 115) Plattegrond en tekening van stoep en voorgevel van een huis aan de N. zijde van de Zuylingstraat. 1755 augustus 4. gekl. kl. form. 19 x 48,8.
N.B. In inv.nr. 149. Behoort bij request van Abraham en Hendrik Carré, kunstschilders.
(Oud nr. 116) Plattegrond van de gevels van het huis op de hoek van de Denneweg. 1755 november 19. gekl. kl. form. 26,8 x 36,1.
N.B. In inv.nr. 149. Behoort bij request van David Holswilder, meester-wielmaker.
(Oud nr. 117) Plattegrond en tekening van de voorgevel van een huis aan de W. zijde van de Prinsessegracht tegenover de Koekamp. 1757 februari 14. gekl. kl. form. 27,5 x 43.
N.B. In inv.nr. 150. Behoort bij request van Frederik Christoffel Willem Lodewijck Grave van Bilandt.
(Oud nr. 118) Plattegrond van een huis, gelegen aan "den Soeten Inval" of "Mallemolen"buurt. 1759 juli 30. kl. form. 29,5 x 38,2.
N.B. In inv.nr. 150. Behoort bij request van Joost van Starrenburg.
(Oud nr. 119) Plan of tekening van de plattegrond in de Grote of St.-Jacobskerk ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Carolina van Oranje en Nassau met de Prins van Nassau Weilburg door J. van Rooije. 1760 maart 3. gekl. gr. form. 49 x 34.
N.B. In inv.nr. 64. Resolutiën 1759-1763 tussen blz. 61 en 62.
(Oud nr. 120) Plan van het parquet in de Grote Kerk ter gelegenheid van de doop van de Prins van Nassau Weilburg. 1761 januari 13. gekl. gr. form. 49 x 36,5.
N.B. In inv.nr. 64. Resolutiën 1759-1763 tussen blz. 90 en 91.
(Oud nr. 121) Plattegrond van een gedeelte van de Denneweg. 1762 april 14. gekl. kl. form. 21,3 x 33,9.
N.B. In inv.nr. 5206. Zie ook inv.nr. 4029.
(Oud nr. 122) Plattegrond van de tuinen achter een huis aan de Z. zijde van de Prinsegracht, uitkomende op het Beerelaantje. 1765 februari 20. gekl. kl. form. 36,8 x 46,5.
N.B. In inv.nr. 151. Behoort bij request van Jacobus Hulst, meester-metselaar.
(Oud nr. 123) Schetstekening van geïllumineerde schilderijen, waarmede de voorzijde van het stadhuis versierd is bij het huwelijk van Prins Willem V. 1767 november 9. gr. form. 49,7 x 31,5.
N.B. In inv.nr. 15. Resolutiën 1764-1770 blz. 77 verso.
(Oud nr. 124) Tekening van de erepoort op de Prinsessegracht ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem V opgericht. 1767 november 9. gr. form. 31 x 53,6.
N.B. In inv.nr. 15. Resolutiën 1764-1770 blz. 78 verso.
(Oud nr. 125) Plattegrond van de gevel van een huis op de hoek van de Oude Molstraat en Papestraat. 1769 december 11. kl. form. 33,3 x 41,5.
N.B. In inv.nr. 168. Behoort bij request van Abraham Gerard Muller.
(Oud nr. 126) Plattegrond (schets) van de Zijlwatering met de bruggen. (1770). 3 stukken. kl. form. ieder van 32 x 19,8.
N.B. In inv.nr. 5163.
(Oud nr. 127) Plattegrond van de stoepen en palen voor 4 huizen aan de N. zijde van de Denneweg. 1770 april 17. kl. form. 7,5 x 54,5.
N.B. In inv.nr. 152. Behoort bij request van Frederik Ricken.
(Oud nr. 128) Plattegrond van een tuinhuis (en brug naar de straat) op een stuk warmoesland aan de Zuidbinnensingel. 1771 februari 4. gekl. kl. form. 26,8 x 51.
N.B. In inv.nr. 152. Behoort bij request van Anthonie Deel, notaris.
(Oud nr. 129) Tekening van de gevel tot de eerste verdieping, met plattegrond van de stoep, van een huis aan de N. zijde van de Prinsegracht. 1771 juni 3. kl. form. 19,3 x 30,5.
N.B. In inv.nr. 152. Behoort bij request van Adrianus de Thomeze, kapitein van het Oranje-vendel.
(Oud nr. 130) Plattegrond van de scheepmakerij van Frederik de Ruyter en de vuilnisstalen aan de Westbinnensingel bij de Loosduinsebrug. 1771 september 30. kl. form. 28 x 43.
N.B. In inv.nr. 152. Behoort bij request van Frederik de Ruyter.
(Oud nr. 131) Plattegrond van de vuilnisstalen bij de Haasmolen op de West-Buitensingel. 1772 augustus 13. kl. form. 27,5 x 43.
N.B. In inv.nr. 152. Behoort bij request van Cornelis Borsboom, molenaar.
(Oud nr. 132) Plattegrond van Den Haag, met de zeekust, getiteld: "Project om door schuring en verversing van water 's-Gravenhage te verbeteren" door Joh. Vreeburg. 1773. gekl. gr. form. 31 x 73,5.
N.B. Behoort bij inv.nr. 5433.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0817.
(Oud nr. 133) Situatietekening van de brug, welke mr. Rudolf Baelde wil doen maken voor zijn huis op de Zuid-West Buitensingel. 1774 augustus 1. kl. form. 19,7 x 22.
N.B. In inv.nr. 152. Behoort bij request van mr. Rudolf Baelde.
(Oud nr. 134) Plattegrond van de gevel met kelderlichten en palen van een huis op de Denneweg. 1774 september 7. kl. form. 11 x 12.
N.B. In inv.nr. 152. Behoort bij request van Jacobus van der Hoek.
(Oud nr. 135) Situatietekening van de stoep van een huis bewesten de toren van de Grote Kerk. 1775 januari 16. kl. form. 21 x 30,9.
N.B. In inv.nr. 168. Behoort bij request van Hendrik van Brakel.
(Oud nr. 136) Plattegrond van een huis met plaats en kolfbaan bij de Loosduinse brug over het wachthuisje. 1775 maart 13. gekl. kl. form. 21,7 x 62,3.
N.B. In inv.nr. 152. Behoort bij request van Paulus Casterman.
(Oud nr. 137) Kopie-plattegrond van de landen in de Zusterpolder, door B. van Rooije. 1783. gekl. z. gr. form. 54,6 x 87.
N.B. Kopie van een plattegrond door L. de Jongh, 1678.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 1789.
(Oud nr. 138) Plattegrond van het bordes van een huis aan de N. zijde van de Prinsegracht. 1786 februari 13. kl. form. 32,8 x 41.
N.B. In inv.nr. 153. Behoort bij request van mr. Cornelis Johannes van Haansbergen.
(Oud nr. 139) Plattegrond van het huis van Dirk Arnst op de hoek van de Uylebomen en de Nieuwe Haven en het huis daarnaast op de Nieuwe Haven. 1787 oktober 22. kl. form. 9,7 x 15,3.
N.B. In inv.nr. 153. Behoort bij request van Dirk Arnst, broodbakker.
(Oud nr. 140) Tekening van de gevel van het huis van Godefridus Seke in de Kalkoenstraat. 1791 februari 7. kl. form. 28,5 x 38,5.
N.B. In inv.nr. 154. Behoort bij request van Godefridus Seke, meester-hoefsmid.
(Oud nr. 141) Figuratieve grondtekening van de Kleine Groenmarkt. 1802. gekl. kl. form. 30 x 38,9.
Deze plattegrond bevindt zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer gr. 0976.
(Oud nr. 142) Plattegrond van Den Haag betreffende het plan van waterverversing door J. Blanken. 1808. gekl. z. gr. form. 54 x 75,5.
N.B. Behoort bij inv.nr. 5435. Dit is Kaart No. 2 "des étangs et canaux" etc. van J. Blanken en diens zoon J. Anth. Blanken. Gekleurde pentekening behorende bij het ontwerp, ingediend bij de Directeur-Generaal van Waterstaat d.d. 30 maart 1808. In handen gesteld van het Gemeentebestuur. Verbaal B. & W. 5 mei 1808, inv.nr. 394. Zie voor Kaart No. 1 oud nr. 143 en ook de bijlagen bij de notulen van B&W, nr. 1 van 16 april 1824. Zie ook kaart Nationaal Archief Ie supplement no. 4567.
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummers z.gr. 0818 en z.gr. 0819.
(Oud nr. 143) Plattegrond van de zeekust van Katwijk tot Hoek van Holland behorende bij het project van waterverversing van J. Blanken. 30 maart 1808. gekl. z. gr. form. 30 x 95.
N.B. Behoort bij inv.nr. 5435. Dit is Kaart No. 1. Zie verbaal van B. & W. van 5 mei 1808. Zie ook collectie Blanken in Nationaal Archief no. 175a en b. In dorso gemerkt: "Blanken 421." Met kopie.
Deze plattegronden bevinden zich nu in de atlas van het Haags Gemeentearchief, collectie kaarten en plattegronden, nummer z.gr. 0820 en z.gr. 0821.