< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Departement 's-Gravenhage van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen

0202-01 Departement 's-Gravenhage van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorwoord
Geschiedenis van de archiefvormer(s)
Geschiedenis van het archief
Aanbevolen literatuur
Inventaris
1.5 Teekeninstituut
0202-01 Departement 's-Gravenhage van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen
1. Inventaris
1.5
Teekeninstituut
NB:
De 29e maart 1809 werd opgericht een tekeninstituut, dat in het begin bedoeld was om de kinderen der leden een nuttige bezigheid te verschaffen en hun smaak te ontwikkelen. Later werd het belang van het tekenonderwijs ten dienste van de industrie beter beseft. Het onderwijs werd gegeven op woensdag en zaterdag. Een novum was, dat omstreeks 1850 ook "voor jonge jufvrouwen eene afzonderlijke gelegenheid geopend (werd) om zich aldaar in het teekenen naar pleister te oefenen." In de bestuursvergadering van het departement d.d. 25 maart 1856 werd medegedeeld, dat vele leerlingen het tekeninstituut hebben verlaten en dat er een deficit in kas was. In de bestuursvergadering van 30 april 1856 werd besloten het tekeninstituut met ingang van augustus op te heffen en het tekenonderwijs in de Nutsschool te doen plaats hebben.