< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Departement 's-Gravenhage van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen

0202-01 Departement 's-Gravenhage van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorwoord
Geschiedenis van de archiefvormer(s)
Geschiedenis van het archief
Aanbevolen literatuur
Inventaris
1.2 Leesbibliotheek
0202-01 Departement 's-Gravenhage van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen
1. Inventaris
1.2
Leesbibliotheek
NB:
Deze werd opgericht op 29 november 1798 "met het doel tegen geringe vergoeding door het ter lezing geven van goede boeken beschaving en kennis onder de minvermogende ingezetenen van Den Haag aan te kweken en te bevorderen", zoals een verslag uit 1912 het uitdrukt. Aanvankelijk was de bibliotheek in de eerste decennia van de 19e eeuw gevestigd in een paar lokalen van de Nuts-jongensschool, eerst aan het Westeinde en later in de school aan het Buitenhof. Omstreeks 1850 kon dit gezamenlijk gebruik van één gebouw wegens ruimtegebrek niet langer gehandhaafd worden en werd de bibliotheek gehuisvest in het gebouw Lutherse Burgwal no. 8.
Toen de Openbare leeszalen werden gesticht en in bloei toenamen werd de leesbibliotheek van het Nut na een bestaan van 122 jaren wegens gebrek aan belangstelling en gebrek aan middelen met ingang van 1 mei 1921 opgeheven.