< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Commissie voor de Spijsuitdeling te Voorburg

5127-01 Commissie voor de Spijsuitdeling te Voorburg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In november 1812 werd ten behoeve van minvermogenden in Voorburg de Commissie voor de spijsuitdeling opgericht, een vereniging, die neutraal was op godsdienstig gebied. Gedurende de wintermaanden werd drie maal per week en zo nodig dagelijks voedsel uitgedeeld. Oorspronkelijk soep, later vlees, brood, vet, bonen en erwten. De kosten werden gedekt door schenkingen van beter gesitueerden en toen er enige winst was gemaakt, investeerde men in aandelen. De oudst bewaarde jaarrekening (1813) bevat uitgaven voor het maken van een koperen soepketel, lepels, tinnen borden en de huur van een lokaal.
De naam van de insteling wisselt: begonnen als Directie der spijsuitdeling, werd tussen 1847-1870 de naam Directie der soepkokerij gebruikt. Daarna is het weer spijsuitdeling als Comité, Commissie en Directeuren (acht in getal!).
In de jaren (19)30 kreeg de gemeente Voorburg de zorg voor werkloosheidsuitkeringen, waardoor het werk van de Commissie in feite werd afgebouwd. De Commissie meende dat haar taak dan ook ten einde was en ging over tot liquidatie. het kapitaal werd verdeeld over de Voorburgse armbesturen. Op 16 augustus 1934 is de Spijsuitdeling opgeheven.
In 1929 overleed J.C.T. Mulder, directeur van de Rijkspensioenfondsen, die 43 jaar secretaris van de Spijsuitdeling was geweest. Een jaar later overleed P.A. Spoor, behanger, die ruim een halve eeuw voorzitter was. De nieuwe voorzitter was volgens de krantenberichten J. Bleulandt van Oordt.
Het bestuur van de Stichting Museum Swaensteyn te Voorburg schonk door bemiddeling van dr. J.L. van der Gouw, het archief in juni 1970 aan het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA) te Den Haag. Daar werd het in juli 1971 geïnventariseerd door Ingena Vellekoop. Het archief is later aan het Rijksarchief in Zuid-Holland overgedragen, daar berustte het tenminste in 1993. Voor 2015 is het opgenomen in het Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg.

Kenmerken

Datering:
1812-1934
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Commissie voor de Spijsuitdeling te Voorburg
Omvang in m¹:
0,375
Beheerder:
Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
Auteur:
I. Vellekoop (1971)
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Archiefvormer(s):