< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Rukun Budi Utama
1524-01 Rukun Budi Utama
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
Uw zoekterm komt voor in de vetgedrukte onderdelen van de archieftoegang.
 
 
Inleiding
De kort voor en na de onafhankelijkheid van Suriname (1975) naar Den Haag geëmigreerde Javaanse Surinamers richtten een stichting op waarvan op 26 augustus 1976 de statuten bij een notaris verleden werden. De stichting kreeg de naam 'Roekoen Boedi Oetomo', afgekort RBO, later 'Rukun Budi Utama' (RBU), hetgeen 'verenigd op zoek naar het goede betekent'. In 2018 is RBU gevestigd aan de Ketelstraat 23.
Het archief van de Stichting Rukun Budi Utama over de periode 1983-2009 werd in 2018 als schenking overgedragen aan het Haags Gemeentearchief.
De bijdrage van RBU aan het erfgoedproject 'Javanen in de polder' werd ook in 2018 door de organiserende Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) aan het Haags Gemeentearchief gegeven. Deze verzameling bevat digitale reproducties van gesprekken met Javaans Surinaamse migranten, verhalen, foto's, krantenartikelen en andere publicaties, veelal uit persoonlijke archieven. Zie hiervoor het toegangsnummer 1522-01.
In de bibliotheek van het HGA bevindt zich het gedenkboek 'Javaanse sporen in Den Haag: 30 jaar RBU' (sign.nr. D h 199).

Kenmerken

Datering:
1983-2009
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de Stichting Rukun Budi Utama en woongemeenschappen van de stichting in Den Haag
Archiefinstelling:
Gemeente Den Haag
Omvang in m¹:
1,0
Auteur:
H. Mingoen (2018)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Archiefvormer(s):