< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Studio Scarabee

1374-01 Studio Scarabee

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Theater Scarabee was een Nederlands toneelexperiment dat is ontstaan in Den Haag in de jaren 1960 als antwoord op de heersende traditionele toneelvormen.
De idee voor de realisatie van een nieuwe vorm van theater is van de Haagse kunstschilder Adri Boon. Karakteristiek voor de activiteiten van Theater Scarabee is het streven vanuit de beeldende kunst een samengaan tot stand te brengen met andere expressiemiddelen als muziek, gebaar, woord en film. Dit resulteerde in een serie producties die zich aan de toeschouwer toonde als een kijkdoos vol tableaux vivants. Scarabee wil dus een vorm van totaaltheater bedrijven. De vaste kern van de groep is Adri Boon, Jan van As en Raf Thunnissen.
In 1969 betrekt Scarabee met gemeentelijke subsidie een eigen theater in de Willemstraat in Den Haag. De naam verandert in Studio Scarabee. Hierna volgen zeven producties, die niet alleen in Nederland, maar ook op toonaangevende festivals en in musea in het buitenland worden getoond.
Peter Kerster schrijft: Toen de producties almaar duurder werden, terwijl het publiek - als gevolg van de kleine behuizing - relatief klein bleef, liepen de moeizame onderhandelingen over een vaste subsidiëring hopeloos vast. Toen ook de gemeente de huur opschortte, besloot Scarabee zich op te heffen.
Het archief is in 2007 aan het Haags Gemeentearchief geschonken. Het is openbaar met uitzondering van inventarisnummer 4, daar deze stukken informatie bevatten die raakt aan de persoonlijke levenssfeer van mogelijk nog in leven zijnde personen. Ze zijn derhalve van openbaarheid uitgezonderd totdat ze de ouderdom van 75 jaar hebben bereikt.
Bronnen:
- Kester, Peter van, Scarabee 1965-1983. De boodschap van het beeld, Den Haag 2000.
- Zie ook de website http://nl.wikipedia.org/wiki/Studio_Scarabee

Kenmerken

Datering:
1966-1983
Beschrijving:
Inventaris van het archief van Studio Scarabee
Omvang in m¹:
0,25
Auteur:
Ph. Swenker (2013)
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Archiefvormer(s):