< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Raadscommissie Aanpak Discriminatie gemeente Den Haag

1200-01 Raadscommissie Aanpak Discriminatie gemeente Den Haag

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1984 besloot de gemeenteraad tot de instelling van een raadscommissie ad hoc ter bestrijding van racisme en discriminatie voor de duur van niet langer dan twee jaar (raadsbesluit van 9 januari 1984, bijlage no. 26). De Raadscommissie Aanpak Racisme en Discriminatie bestond uit vertegenwoordigers van alle in de raad vertegenwoordigde fracties, onder voorzitterschap van de Burgemeester en had tot taak: - de gemeenteraad te adviseren en voorstellen te doen over het voorkomen en bestrijden van racisme en discriminatie; - haar werkzaamheden in eerste instantie te richten op de uitwerking van de moties die zijn ingediend bij de behandeling van de gemeentebegroting voor 1984; - bij de uitvoering van haar taak advies in te winnen van c.q. overleg te voeren met maatschappelijke organisaties die zich het voorkomen en bestrijden van racisme en discriminatie ten doel stellen. De ambtelijke ondersteuning van de commissie werd gevormd door een secretaris van de secretarieafdeling Algemene Bestuurlijke Zaken en een werkgroep.
Op 21 april 1986 nam de gemeenteraad, overeenkomstig het voorstel van de raadscommissie Aanpak Racisme en Discriminatie met instemming kennis van de in haar eindrapport gedane aanbevelingen voor de voortzetting van haar werk en aandachtspunten voor nieuw beleid (bijlage no. 174). Bedoelde aanbevelingen hielden onder meer in dat ook er ook een raadscommissie zou moeten functioneren die belast was met de bestrijding van racisme en discriminatie. De nieuwe raadscommissie zou zich echter niet moeten beperken tot de aanpak van discriminatie van etnisch-culturele groepen, maar haar werkzaamheden moeten verbreden tot andere vormen van discriminatie.
Met de Verordening regelende de taak, bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de commissie Aanpak Discriminatie (raadsbesluit van 22 september 1986, bijlage no. 376, Verordening 1986/5) besloot de gemeenteraad de Raadscommissie Aanpak Racisme en Discriminatie op te heffen en de gemeentelijke commissie Aanpak Discriminatie in te stellen. De gemeentelijke commissie Aanpak Discriminatie had tot taak het gemeentelijk beleid te ontwikkelen gericht op het bestrijden van onderscheid makende handelingen, gebaseerd op kenmerken die daarvoor geen aanvaardbaar motief vormen, waardoor personen en groepen worden achtergesteld. De werkzaamheden zouden zich in eerste instantie richten op het uitwerken van de aanbevelingen die waren opgenomen in het eindverslag van de Raadscommissie Aanpak Racisme en Discriminatie.
Met de wijziging van de Verordening Vaste Raadscommissies (Verzameling 1967, no. 1) werd bovengenoemde verordening ingetrokken en de commissie een vaste raadscommissie van advies en bijstand aan het college van Burgemeester en Wethouders (raadsbesluit van 3 mei 1990, bijlage no. 153). De werkkring van de Raadscommissie Aanpak Discriminatie was het adviseren en bijstaan van Burgemeester en Wethouders ten aanzien van: - het gemeentelijk beleid te ontwikkelen gericht op het bestrijden van onderscheid makende handelingen, gebaseerd op kenmerken die daarvoor geen aanvaardbaar motief vormen, waardoor personen en groepen worden achtergesteld.

Kenmerken

Datering:
1983 (1984-1990)
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Raadscommissie Aanpak Racisme en Discriminatie, sinds 1986 de Commissie Aanpak Discriminatie, sinds 1990 de Raadscommissie Aanpak Discriminatie
Auteur:
R.A.M. Vernooij
Openbaarheid:
Geheel openbaar