< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Reformhuis Reurik

1117-01 Reformhuis Reurik

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Herman Reurik, de oprichter van het Haagse reformhuis Reurik, werd in 1898 geboren in het Duitse Nordhorn, dicht bij de Nederlandse grens. Hij werd drogist en ontwikkelde een speciale belangstelling voor geneeskrachtige kruiden. In de Eerste Wereldoorlog kwam Reurik naar Den Haag en vond hier emplooi bij de drogisterij van Van der Gaag aan de Dagelijkse Groenmarkt. In 1924 opende hij een eigen winkel aan de Anna Paulownastraat 49. In Duitsland had Reurik kennis gemaakt met de Reformbeweging. Deze organisatie wilde een andere leef- en geneeswijze promoten. In 1890 was in Berlijn reeds het eerste Reformhuis geopend. Reurik ging sedert 1927 ook reformartikelen uit Duitsland importeren. Vanaf dat moment was er in Den Haag de eerste Nederlandse reform-vestiging. De echtgenote van Reurik, een voormalige verpleegster uit Duitsland, gaf demonstarties in het bereiden van reform-maaltijden. De winkel moest al spoedig uitbreiden. In 1937 werd besloten een winkel aan het Anna Paulownaplein 9 te beginnen. Intussen waren er ook in andere Nederlandse steden reformwinkels gekomen, de eigenaren van deze zaken richtten nog voor de oorlog de 'Vereniging van Nederlandse Reformhuizen' op. In de Tweede Wereldoorlog vielen de importmogelijkheden uit Duitsland weg. Het werd steeds moeilijker om goede producten te leveren. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het Reformhuis Reurik omgezet tot Rode Kruiswinkel, waar onder meer Zweeds wittebrood en Engelse biscuits werden verdeeld. Na de oorlog werd het reformassortiment weer opgebouwd. In de jaren zestig werd de vraag naar gezonde voedingsmiddelen steeds groter. De zaak aan de Anna Paulownastraat werd uitgebreid. Na het vertrek van Herman Reurik met zijn echtgenote naar Texel in de jaren zeventig werd de winkel door zoon Wolfgang Reurik voortgezet. Toen hij de werkzaamheden stopzette werd omstreeks 1995 de reformwinkel gesloten.
Het archief is in 2001 geschonken aan het Haags Gemeentearchief. Het archief is onvolledig en zeer gefragmenteerd.

Kenmerken

Datering:
1920 - 1994
Beschrijving:
Inventaris van het archief van Reformhuis Reurik
Omvang in m¹:
0,25
Auteur:
S. van As
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Archiefvormer(s):