< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Openbare Determineerschool

0650-01 Openbare Determineerschool

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de school
0650-01 Openbare Determineerschool
Inleiding
Geschiedenis van de school
Met ingang van 1 januari 1959 geldt het voorschrift, dat het gewoon lager onderwijs wordt gegeven in scholen met zes achtereenvolgende leerjaren. Het is, na afloop va het schooljaar 1959/960, niet meer mogelijk een overgangsklas (zevende leerjaar) als onderdeel van een gewone lagere school in stand te houden. Teneinde tot een betere schoolkeuze te komen zijn eind jaren vijftig in het kader van zich ontwikkelende scholengemeenschappen, proeven genomen met zogenaamde determineerklassen Eén van de proefscholen was de openbare school voor gewoon lager onderwijs Zonnebloemstraat 68. De leer van de determineerklassen worden naar gelang va hun vermoedelijke geschiktheid voor de verschillende vorsen van voortgezet onderwijs, verdeeld in groepen, waarin een op die vermoedelijke bestemming afgestemd programma wordt gevolgd. Daarbij is overgang mogelijk van de ene groep naar de andere. In 1960 wordt de determineer-schakelschool Zonnebloemstraat - Hyacintweg met een dependance aan de laan van Meerdervoort gesticht. Reeds aan het einde van het eerste cursusjaar blijkt, dat een aantal leerlingen wat betreft aanleg en belangstelling niet geplaatst kan worden op de bestaande scholen voor voortgezet onderwijs. Uit een onderzoek en uit gesprekken met deze leerlingen blijkt, dat zij meer tonen voor beroepen in de economische en administratieve sectoren va de maatschappij. Gedurende het cursusjaar 1961/1962 wordt een experiment in deze richting opgezet.
Deze leerlingen blijven nog een tweede jaar op school. Hun opleiding is aan het eind van het tweede leerjaar nog niet voltooid en in overleg met de ouders wordt besloten in het schooljaar 1962/1963 met een derde leerjaar te starten. Het tweede en derde leerjaar krijgen de naam praktijkafdeling. Inmiddels wordt in september 1961 samengewerkt met het Instituut voor individueel voortgezet onderwijs (BIO). De leerlingen doen elk jaar examen in een aantal vakken. Via dit unit-systeen kunnen de leerlingen stapsgewijs een einddiploma voor kantoor- en/of winkelassistent behalen. Dit einddiploma kan het eerst worden behaald aan het eind van het vierde leerjaar dat in september 1963 wordt ingevoerd. De opleiding is vooral praktijk gericht. Middels is de Wet op het Voortgezet Onderwijs (mammoetwet) in het parlement aanhangig gemaakt. Het is duidelijk dat de praktijkafdeling van de Determineerschool gemakkelijk ingepast kan worden in een nieuwe tak van voortgezet onderwijs namelijk het Lager Economisch en Administratief Onderwijs (LEAO). In 1964 geeft de wethouder toestemming om de praktijkafdeling voortaan LEAO - afdeling te noemen. Op grond van het behaalde diploma voor kantoorrespectievelijk winkelassistent wordt het gemeentelijk LEAO - diploma in juli 1964 door de wethouder van Onderwijs van Den Haag persoonlijk uitgereikt. Dit is vier jaar voor het in werking treden van de mammoetwet. In 1967 is duidelijk, dat de aansluiting van het driejarig LEAO op het in 1968 te starten MEAO moeilijkheden zal gaan opleveren, daar het MEAO gaat starten op basis van de kennis van het vierjarig MAVO. In overleg met de directeuren van de handelsdagschool is besloten een schakelklas te formeren tussen LEAO en MEAO.
In 1968 is de Determineerschool Zonnebloemstraat 68 officieel omgezet in een school voor LEAO en is gevestigd in de Sneeuwbalstraat met later een dependance in de Doornstraat. De LEAO - school is in 1971 met nog 9 andere kernscholen in het land omgezet in een school met een vierjarige opleiding. Op grond van de behaalde resultaten op het LEAO-examen en een soort toelatingsexamen worden 16- en 17-jarigen in 1972 toegelaten tot het voortgezet leerlingstelsel. Behalve de LEAO biedt de school sinds 1965 tevens een opleiding voor het diploma Algemene Handelskennis, het zogenaamde middenstandsdiploma.
Een nieuwe vestigingswet treedt in 1973 in werking waarbij het middenstandsdiploma verdwijnt en in het schooljaar 1971/1972 is daarom voor het laatst een middenstandsklas gevormd. Op 7 november 1976 overlijdt de directeur J.H.Scholten die de grote drijvende kracht was achter de bij maatschappelijke ontwikkelingen vooroplopende school. Nog in hetzelfde jaar wordt de naam van de school Jan Scholtenschool. Naar aanleiding van de gemeentelijke Beleidsnota Spreidingsmodel voor het gemeentelijk VWO/ HAVO/ MAVO/ LAVO en LEO wordt de Jan Scholtenschool, school voor LEAO gesplitst. Dit gebeurt door per 1 augustus 1983 de dependance die gevestigd is in het gebouw aan de Doornstraat 118 als zelfstandige school voor LEAO toe te voegen aan de scholengemeenschap Johan de Wit en de hoofdvestiging aan de sneeuwbalstraat 137 toe te voegen aan de scholengemeenschap Westhage.
Geschiedenis van het archief
Openbaarheid
Gedeponeerd archief van de Oudercommissie, 1969-1983

Kenmerken

Datering:
1960-1983
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Determineerschool Zonnebloemstraat 68, sinds 1968 School voor LEAO Sneeuwbalstraat 137, sinds 1976 Jan Scholtenschool
Omvang in m¹:
8,25
Auteur:
J.H. Coelingh Bennink
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken niet openbaar