Het Haags Gemeentearchief is in 2021 gestart met het programma #HaagsDNA. Met dit programma willen wij niet alleen de geschiedenis van de verschillende stadsdelen vastleggen, maar daarnaast ook de verhalen van de inwoners ophalen. Wat zijn hun herinneringen aan de wijk, aan de gemeenschap en aan hun stad Den Haag? Daarnaast zetten wij het stadsdeel in het zonnetje om het zo ook bij de rest van de inwoners van den Haag onder de aandacht te brengen.

 

Loosduinen, stadsdeel van de 'peenbuikers'

Loosduinen is een fraai stadsdeel van Den Haag, gelegen tussen de Noordzee, de duinen en het Westland. Honderd jaar geleden, in 1923, werd het Westlandse tuindorp Loosduinen deel van de gemeente Den Haag. Het stadsdeel van de ‘peenbuikers’ heeft een eigen karakter en een lange geschiedenis. Gedurende het project #HaagsDNA Loosduinen werd het snel duidelijk: de inwoners van Loosduinen zijn trots op hun stadsdeel! En terecht. 

De kortste geschiedenis van Loosduinen

Het programma is ín september afgetrapt met de presentatie van het boekje ‘de kortste geschiedenis van Loosduinen'. Bart van der Meij, de interim-manager van het archief presenteerde in Bibliotheek Loosduinen een groen-gele quiz met Loosduinse vragen waarvan de antwoorden in het boekje te vinden waren. Tijdens deze vrolijke bijeenkomst bleek dat lang niet iedereen op alle vragen het juiste antwoord kon geven. De publicatie van deze ‘kortste geschiedenis van Loosduinen’ is dan ook enthousiast ontvangen. Het boekje is en blijft gratis verkrijgbaar bij het Haags Gemeentearchief en in de bibliotheken Loosduinen en Waldeck en het stadsdeelkantoor Loosduinen.

'De kortste geschiedenis van Loosduinen' (pdf 3,01Mb)

Rondleidingen door de depots

In oktober, november en december hebben we, speciaal voor de bewoners van Loosduinen, vier keer een rondleiding door onze schatkamers georganiseerd. Per rondleiding konden 36 mensen mee. We haalden de mensen op met een historische bus van het Haags Busmuseum en gingen vervolgens in twee groepen het depot in. De collega's van collecties hadden speciale Loosduinse stukken neergelegd.

Kaart villapark

Ik was erbij

Het Haags Gemeentearchief haalt verhalen en herinneringen met en van bewoners op in ‘Ik was erbij’. Dit zijn korte filmpjes samengesteld uit grotendeels historisch filmmateriaal, aan de hand waarvan gewone mensen vertellen over een deel van hun leven. Voor #HaagsDNA – Loosduinen maakt het archief een paar afleveringen van ‘Ik was erbij’, speciaal over Loosduinen. Ik was erbij wordt regelmatig uitgezonden door Omroep West en Omroep Max.

 

Tentoonstellingen

 Het Haags Gemeentearchief organiseert voor het stadsdeel 2 tentoonstellingen in onze daarvoor bestemde ruimtes in het Atrium en in de Galerij van de tramtunnel (halte Spui).

De Kortste geschiedenis van Loosduinen

In het Atrium van het stadhuis was de tentoonstelling te zien gebaseerd op het boekje: De kortste geschiedenis van Loosduinen. De opening werd vooraf gegaan door een rondleiding voor de inwoners van Loosduinen. Een geslaagde opening met veel enthousiaste bezoekers!

HGA Atrium De kortste geschiedenis van Loosduinen _1 HGA Atrium De kortste geschiedenis van Loosduinen_2

HGA Atrium De kortste geschiedenis van Loosduinen_3

Oog in oog met Loosduinen

In de tramtunnel was de tentoonstelling Oog in Oog met Loosduinen. Portretten van de inwoners van Loosduinen vormen een prachtig beeld van dit diverse stadsdeel. Fotografen Pippilotta Yerna en Robin Butter wisten de kracht van de inwoners prachtig vast te leggen. Na de tentoonstelling zijn de tentoonstellingsdoeken naar alle geportretteerden gestuurd.

HGA Affiche galerij Oog in Oog met Loosduinen42 HGA Affiche galerij Oog in Oog met Loosduinen36

Lezing: 100 jaar villadorp Kijkduin

Tussen 1921 en 1923 bouwde het Haagse bouwbureau Joh. D. van der Houwen het villapark Meer en Bosch, ook wel villadorp Kijkduin genoemd. Rond 9 straten werden 126 huur- en koopwoningen gerealiseerd, bedoeld als huisvesting voor de middenklasse, zoals bijvoorbeeld gemeente- en rijksambtenaren. Theo van Os is oud-inwoner van Kijkduin van 1956 tot 1962. Dierbare jeugdherinneringen, plus het foto-archief van zijn ouders, vormden de inspiratie tot het opzetten van een Facebook-community Geschiedenis-Kijkduin. Daarbij heeft Theo de website geschiedeniskijkduin.nl waarop tientallen verhalen van Kijkduiners te vinden zijn. Zo draagt hij eraan bij dat de geschiedenis van Kijkduin en zijn bewoners bewaard blijft.