#HaagsDNA Leidschenveen-Ypenburg
Leidschenveen-Ypenburg, het jongste stadsdeel van Den Haag
In 2023 bestond Leidschenveen-Ypenburg als stadsdeel 20 jaar. Een mooie gelegenheid om als Haags Gemeentearchief bij de festiviteiten aan te sluiten met het programma #HaagsDNA. Er zijn diverse contacten gelegd in de wijken. Wat maakt dit stadsdeel nou zo bijzonder? onze wetenschappelijk medewerker Raymund ging op onderzoek uit en dook in de geschiedenis van het ogenschijnlijk jongste stadsdeel, maar is het wel zo jong?
De kortste geschiedenis van Leidschenveen-Ypenburg
Elk stadsdeel dat in het zonnetje wordt gezet krijgt een eigen 'Kortste geschiedenis van' boekje. In dit boekje komt de geschiedenis van het stadsdeel in vogelvlucht aan bod. Het Haags Gemeentearchief heeft voor het programma #HaagsDNA/Leidschenveen-Ypenburg de uitgave 'De kortste geschiedenis van Leidschenveen-Ypenburg' (pdf 2,67Mb), gepubliceerd.
Tentoonstellingen
Het Haags Gemeentearchief organiseert voor het stadsdeel 2 tentoonstellingen in onze daarvoor bestemde ruimtes in het Atrium en in de Galerij van de tramtunnel (halte Spui).
De Kortste geschiedenis van Leidschenveen-Ypenburg
In het Atrium van het stadhuis was de tentoonstelling te zien gebaseerd op het boekje: De kortste geschiedenis van Leidschenveen-Ypenburg. De opening werd vooraf gegaan door een rondleiding voor de inwoners van Leidschenveen-Ypenburg. Een geslaagde opening met veel enthousiaste bezoekers!
![]() |
![]() |
Feest in de Vinex
In de tramtunnel was de tentoonstelling Feest in de Vinex. Dit project waar, in samenwerking met Kijklab (Jeffrey Grouwstra, fotograaf), bewoners elkaar en de wijk hebben vastgelegd, was een enorm succes. In de Galerij kwamen de portretten prima tot hun recht. De opening was een waar feest! Nog nooit waren zoveel mensen bij een opening in de Galerij aanwezig. Compleet met muzikale ondersteuning van de stadsdeeltroubadour.
Opening Feest in de Vinex, Galerij tramtunnel. Foto: Petra Kortekaas
![]() |
![]() |
Lezing 5500 jaar Ypenburg: van steentijd tot heden
Laat je verrassen door de geschiedenis van Ypenburg, al 5500 jaar in ontwikkeling. Henk Kronenberg, voorzitter van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg, vertelt in deze #HaagsDNA-lezing in vogelvlucht de geschiedenis van Ypenburg.
Het verhaal van Leidschenveen-Ypenburg
Speciaal voor Leidschenveen-Ypenburg heeft het Haags Gemeentearchief een film laten maken door de Ward Oranje, om de diversiteit van dit bijzondere stadsdeel naar bewegend beeld te vertalen, ondersteund door historisch beeldmateriaal uit de collecties van het Haags Gemeentearchief. Speciaal voor deze productie is er gebruik gemaakt van drone-beelden wat bijzonder mooie beelden heeft opgeleverd.
Afsluiting #HaagsDNA/Leidschenveen-Ypenburg: de buitenbioscoop
Als afsluiting van het (school)jaar #HaagsDNA/Leidschenveen-Ypenburg sloot het Haags Gemeentearchief aan bij het Feest in de Vinex Zomerfeest. Een gigantische buitenbioscoop, met een scherm van 16 meter breed en 9 meter hoog, werd neergezet om in de avond alle aanwezigen te kunnen trakteren op eerst de Gouden YLSI film, over de laatste vliegshow op Ypenburg en daarna als prachtige afsluiting de speciaal voor het stadsdeel gemaakte film: Het verhaal van Leidschenveen-Ypenburg. De (gratis) popcorn vond gretig aftrek en de bankjes stroomden vol. Het applaus en gejuich na afloop zei genoeg.
![]() |
![]() |
#HaagsDNA/Leidschenveen-Ypenburg, buitenbioscoop, Gouden ILSY-film