Werken aan een digitale Coronacollectie
Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft alle erfgoedinstellingen oproepen om mee te bouwen aan een digitale collectie over het Coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. Ook wij doen mee en kunnen uw hulp goed gebruiken.
Ons hele land en de rest van de wereld staan op z’n kop. Het Coronavirus raakt ons allemaal en beheerst momenteel het nieuws. De eerste zorg is uiteraard de gezondheid van iedereen en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Maar ook wordt er geschiedenis geschreven.
Afhankelijk van digitale kanalen
De meeste Nederlanders zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van scholen, winkels, horeca, instellingen, het massaal thuiswerken en lesgeven aan huis, maar ook de sociale cohesie. Meer dan voorheen communiceren mensen en organisaties via uiteenlopende digitale kanalen. Nog nooit in de geschiedenis waren we zo afhankelijk van digitale middelen en online informatie. Deze herinnering moeten we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst.
Help mee het digitale verhaal te bewaren
Bijna alle communicatie tijdens het Coronavirus in Nederland gaat via digitale media, van nieuwswebsites tot privé social media accounts. Deze bronnen lijken voor de meeste mensen het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn uitermate kwetsbaar en zullen straks, als de crisis over is, als eerste weer verdwenen zijn als we niets doen.
Bronnen bewaren
Als we voor onszelf en voor latere generaties willen vastleggen wat het coronavirus betekende voor Nederland en voor Den Haag in het bijzonder, dan is het zaak dat we de bronnen bewaren. En dat betekent in dit geval dus: het archiveren van al die online kanalen die een goede weergave zijn van de invloed die de huidige maatregelen op ons leven hebben. Dat kunnen nieuwssites zijn, maar ook Facebookpagina’s, tweets, chats, online dagboeken, YouTube-kanalen, internetmemes en digitale foto’s.
Helpt u mee?
Het Haags Gemeentearchief brengt voor Den Haag en Leidschendam-Voorburg in beeld welke bronnen het waard zijn om te bewaren, maar daar kunnen we alle hulp bij gebruiken!
Heeft u suggesties voor een website, social media-account of andere digitale bron waarvan u denk dat deze zeker gearchiveerd moet worden, stuurt u deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Bij voorbaat dank voor uw hulp!