Op 12 oktober werd in het Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen een bijeenkomst gehouden over onderzoek naar je familie in oorlogstijd. Een van de sprekers was onze wetenschappelijk medewerker Raymund Schütz. De lezingen kunt u terugkijken.

Veel Nederlanders hebben op verschillende manieren nog steeds te maken met de Tweede Wereldoorlog. Daarbij kan het oorlogsverleden van de voorouders soms nog veel vraagtekens bevatten. In de bijeenkomst in het Oranjehotel vertelden experts over onderzoek doen naar familiegeschiedenis in de Tweede Wereldoorlog. Een van deze experts is wetenschappelijk medewerker Raymund Schütz van het Haags Gemeentearchief. Hij ging op zoek naar de gevangenen uit het Oranjehotel in archieven.

Kijk de lezing terug op Youtube

Raymund Schütz en Pia Dijkstra tijdens de bijeenkomst in het Oranjehotel op 12 oktoberRaymund Schütz en Pia Dijkstra tijdens de bijeenkomst in het Oranjehotel op 12 oktober

De andere sprekers zijn:

  • Martijn Spruit, informatiespecialist Centrum voor Familiegeschiedenis – Hoe zet ik een familie onderzoek op, waar moet ik beginnen en wat zijn de valkuilen?
  • Joke van Bokkem, klinisch psycholoog bij ARQ Centrum '45 en gespecialiseerd in de behandeling van de naoorlogse generatie – Wat kan familieonderzoek losmaken, zowel bij mijzelf als in mijn familie?
  • Bas von Benda-Beckmann, historicus en auteur - Het kleedje voor Hitler. Hoe onderzoek je een fout familieverleden?

Pia Dijkstra, voorzitter Nationaal Monument Oranjehotel, treedt op als moderator.

De bijeenkomst werd georganiseerd door het Nationaal Monument Oranjehotel in samenwerking met het Haags Gemeentearchief, Centrum voor Familiegeschiedenis en ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld.

Vragen over de Tweede Wereldoorlog in Den Haag?

Het Haags Gemeentearchief heeft veel informatie. We helpen u graag bij uw onderzoek met de wegwijzer over de Tweede Wereldoorlog. Hierin vindt u verschillende bronnen uit onze collectie die u kunt raadplegen voor uw onderzoek.