Onlangs nam Robert van Asten, wethouder Cultuur van de gemeente Den Haag, het eerste exemplaar van het boekje ‘de kortste geschiedenis van Laak’ in ontvangst in het Historisch Informatiepunt van Bibliotheek Laakkwartier. Hiermee start het Haags Gemeentearchief zijn nieuwe project 'Haags DNA'.

De kortste geschiedenis van Laak  

In 24 bladzijden, opgefleurd met veel beeldmateriaal, vertelt ‘De kortste geschiedenis van Laak’ in vogelvlucht het verhaal van stadsdeel Laak. Het boekje wordt de komende tijd verspreid in het stadsdeel en is gratis beschikbaar. Het verhaal is geschreven door Raymund Schütz, wetenschappelijk medewerker van het Haags Gemeentearchief. 

Haags DNA – mijn Laak toen en nu  

De komende negen maanden besteedt het Haags Gemeentearchief speciale aandacht aan het stadsdeel Laak. Het archief brengt de rijke geschiedenis van Laak naar de bewoners toe en vraagt de bewoners van Laak om hun verhalen en belevenissen in hun wijk en stadsdeel, zodat de identiteit van Laak zoals het nu is, bewaard kan worden voor toekomstige generaties.  

 detail van een wandelkaart uit circa 1900

Veranderende stad  

In het Haags Gemeentearchief ligt heel veel informatie over de geschiedenis van Den Haag opgeslagen. Maar Den Haag was tot begin 20ste eeuw nog niet zo groot. De stad lag toen nog voor het grootste gedeelte binnen de singels. Anno 2021 is het echter niet zo dat iedere inwoner van Den Haag verbinding voelt met dit historische centrum. Den Haag is gegroeid tot een stad met ca. 550.000 inwoners, de stadsdelen strekken zich naar alle kanten uit en de samenstelling van de Haagse bevolking is de afgelopen zestig jaar zeer divers geworden. Meer dan 55% van de bewoners van Den Haag in 2020 heeft een niet-Nederlandse achtergrond. 

De wijk in!    

In die uitgestrekte, diverse stad en in deze tijd, waarin social media de boventoon voeren, een pandemie de wereld teistert, de samenleving zich bezig houdt met discussies over racisme versus tradities, en waar (religieus) extremisme ook onderdeel vormt van de samenleving; moet het archief erop uit om bewoners in hun eigen omgeving te ontmoeten, te enthousiasmeren voor het leren kennen van Haagse geschiedenis en hen uit te nodigen daarin hun  eigen plek in te nemen.     
   
Daarom gaat het Haags Gemeentearchief de komende jaren naar de acht verschillende stadsdelen toe. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van de al aanwezige gemeentelijke infrastructuur van wijkbibliotheken, cultuurankers en community builders. Haags DNA - mijn Laak toen en nu is dus nog maar het begin.  

Meer lezen over stadsdeel Laak? Haal het boekje gratis op in bibliotheek Laakkwartier