De bezetting van Den Haag door de Duiters en de luchtoorlog had zijn weerslag op de hele stad. Ook op de scholen in de stad. Geschiedenisdocent Stefan Kras doet onderzoek naar de geschiedenis van Haagse scholen voor het voortgezet onderwijs, met name scholen in de Tweede Wereldoorlog.

Deze lezing vindt plaats op donderdag 22 mei 2025 van 17.30 - 18.30 uur, bij Podium B, 5e etage Centrale Bibliotheek aan het Spui. De toegang is gratis, wel moet u zich opgeven. 

foto H.A.W. Douwes, ca 1942foto H.A.W. Douwes, ca 1942

Meld u aan voor deze lezing

Haagse scholen en de impact van de luchtoorlog

Terwijl Den Haag vanaf 1940 in de frontlinie lag tussen Engelse bommenwerpers en Duits luchtafweergeschut, bleven Haagse scholen gewoon open. In 1940  moest directeur De Groot van het Dalton hbs een woedende SS-officier te woord staan toen baldadige leerlingen de telefoondraad hadden doorgeknipt waarmee het luchtdoelkanon op het dak van de school werd bediend.

In 1941 rende een wanhopige moeder na een luchtalarm naar de school van haar 8-jarige zoontje. Zij was vanuit Rotterdam naar Den Haag verhuisd en de sirenes brachten de trauma’s van het bombardement naar boven. In 1942 kregen directeuren Van Dam van het Maerlant Lyceum de instructie dat zijn docenten na een bominslag paniekerige kinderen hard moesten slaan. In 1943 werden de nieuwe brandblussers op de 7e hbs Raamstraat (later: Stevin-college) misbruikt door leerlingen, waarna het schorsingen regende.

In 1944 werd Cap van Stolk in de achtertuin van zijn grootouders dodelijk getroffen door verdwaalde vliegtuigkogels, kort nadat hij zijn diploma had behaald aan het Nederlands Lyceum. Tijdens de Hongerwinter constateerde schoolinspecteur Van Ringelensteijn dat er een siddering door de klas trok, elke keer nadat de Duitsers een V2-raket afvuurden.

Stefan Kras plaatst deze anekdotes in een bredere context, op basis van nooit onderzocht materiaal uit het Haags Gemeentearchief.