Nu is het een prachtig woonhuis, maar ooit was dat heel anders. Kikkerstraat nr. 4 heeft een bijzondere geschiedenis. De Kikkerstraat is een oud straatje in het centrum van de stad. Hij loopt van het Groenewegje naar het Huygenspark.

Kikkerzolder, 1937, maker onbekendKikkerzolder, 1937, maker onbekend

Kikkers in het riool

Een blik in het Haagse straatnamenboek levert merkwaardige informatie op over de herkomst van de naam van de straat. “De naam kwam al in de 18de eeuw voor. Volgens een 19de-eeuwse bron ontleent de straat zijn naam aan de kikkers die in het open riool in het midden in de straat voorkwamen.” In 1847 is op verzoek van de bewoners van de straat, een riool onder de grond aangelegd.

Kikkerzolder

Van 1925 tot 1950 was op nr. 4 een oefenzolder voor acrobaten te vinden. Je denkt er eigenlijk nooit over na als je een voorstelling van bijvoorbeeld Cirque du Soleil bezoekt, maar die perfect uitgevoerde, ingewikkelde toeren moeten natuurlijk ergens bedacht en geoefend worden. Duizenden keren proberen, voordat het eindelijk goed gaat, de routine erin zit en zelfs het kleinste foutje uit de act verdwenen is. Acrobaten, trapezewerkers en stepdansers, ze hebben niet bepaald een beroep waarmee je bakken met geld verdient. Vandaar dat er in de jaren dertig en veertig een bescheiden, maar o zo noodzakelijke gezamenlijke oefenruimte bestond in Den Haag: de Kikkerzolder.

Wonderlijke wereld

Als je het Kikkerstraatje inliep en het smalle groene deurtje van nr. 4 opendeed, stond je onderaan een steile trap, die direct naar de zolder leidde. Boven je hoofd was een luik dat je gaandeweg openduwde. Eenmaal op zolder stond je in een wonderlijke wereld. Een hoge zolder waar in het midden aan de hanenbalken de trapeze hing, die ook op de foto te zien is. Een paar dakraampjes vol spinnenwebben zorgden voor wat daglicht. De wanden waren helemaal behangen met foto’s, krantenberichten en posters, die vaak van handtekeningen waren voorzien.

Geen last van onderburen

Het zoldertje zat boven een opslagruimte, die door de huisbaas, de heer Schoemaker gebruikt werd. Schoemaker had een winkel op het Groenewegje. Via een poort kon hij gemakkelijk bij zijn opslagruimte onder de Kikkerzolder komen. Voor de artiesten was dit ideaal, want zij werkten op de zolder dag en nacht aan hun routines. Onderburen hadden hier geen leven gehad. De huur betaalden ze samen. En als je voor een paar maanden op tournee ging, droeg je achteraf je steentje bij. Een tournee betekende immers dat je geld had verdiend.

Einde in 1950

Helaas voor de artiesten besloot de heer Schoemaker in 1950 de huur op te zeggen. Dit was dramatisch voor de varieté-mensen, die lang op vervangende oefenruimte hebben moeten wachten. Pas eind juni 1954 zou er in Den Haag weer een plek komen waar zij hun verschillende acts konden bedenken en oefenen. “De Haagse Artistenzolder” aan de Waldeck Pyrmontkade 88 was een ruime zolder van 100 vierkante meter. Hier konden alle artiesten terecht die op het gebied van amusement en kleinkunst werkzaam waren.

De Kikkerzolder werd verhuurd aan Arend Slootweg. Hij gaf er schilderles aan onder meer Johan van der Berg en Kees van Dam. Deze laatste nam in 1956 de huur over, toen zijn leraar ophield met de schilderlessen.


 Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen gepubliceerd in Den Haag Centraal, geschreven door (oud) medewerkers van het Haags Gemeentearchief.
Auteur: Wendy Louw